Belgiske lokalpolitikere ydmyger EU ved at blokere frihandelsaftale

Vallonien nægter at bøje sig under presset fra EU-toppen og kræver mere tid til at gennemgå frihandelsaftalen mellem EU og Canada

Den belgiske region Vallonien er på størrelse med en tredjedel af Danmark. Alligevel holder regionens parlament fremtiden for hele EU’s frihandelsaftale med Canada i sine hænder. Dets medlemmer nægtede i går at give efter for det ultimatum, som EU-toppen havde stillet for at få dem til hurtigt at godkende udkastet til aftalen.

Demokrati tager tid, lød tilbagemeldingen fra regionens ledende politikere.

”Premierministeren (Belgiens Charles Michel, red.) fortalte os, at formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, ville have et svar fra os i dag, ja eller nej. Det er åbenlyst, at vi ikke kan give et ja i dag under sådanne forhold,” sagde den vallonske politiske leder, Paul Magnette, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Den vallonske stædighed har tvunget Belgien til at meddele EU og Canada, at landet ikke kan bakke op om frihandelsaftalen, der er kendt som Ceta, og som parterne har forhandlet om i syv år. Dermed er det svært at se, at aftalen kan nå at blive underskrevet i overmorgen som planlagt. Det kræver nemlig, at der er enighed blandt alle EU-medlemmer.

Selvom de resterende 27 medlemsstater er klar til at skrive under sammen med Canada, står vallonerne fast.

De ønsker en aftale, der kan sikre europæiske værdier i andre forhandlinger om frihandel med for eksempel USA og Kina, understregede lokalparlamentets formand, André Antoine, i går i et interview med tv-kanalen RTL:

”Vi må derfor have et solidt juridisk grundlag.”

Ifølge Antoine er der brug for mere tid til at gennemgå det tunge tekstmateriale, som udover traktaten tæller over tusinde bilag, massevis af e-mails og flere deklarationer.

De vallonske lokalpolitikere er især bekymrede for, at canadiske virksomheder vil kunne sagsøge EU-lande, der indfører nye regler for beskyttelse af miljø og sundhed. Deres forbehold støttes af organisationer som Greenpeace, der ifølge nyhedsbureauet Reuters frygter, at aftalen vil bringe EU’s miljø- og sundhedsstandarder i fare.

På den anden side har Canadas handelsminister, Chrystia Freeland, ikke lagt skjul på sin holdning til Valloniens benspænd.

”EU er ikke engang i stand til at indgå en international aftale med et land, der har så europæiske værdier som Canada,” sagde Chrystia Freedland, inden hun smækkede med døren og rejste hjem.

”Canada er skuffet. Jeg er personligt meget skuffet,” sagde hun efter EU-topmødet op til weekenden, hvor det heller ikke lykkedes EU’s stats- og regeringschefer at få Vallonien til at sige ja.

Den vallonske leder Paul Magnette kan godt forstå, at at canadierne er utålmodige efter syv års forhandlinger.

”Men vallonerne har kun været inde over emnet i 15 dage,” sagde han lørdag til nyhedsbureauet dpa.

”Jeg bad bare om lidt mere tid. Det var ikke muligt for vores canadiske partnere. Det beklager jeg.”