Netanyahu afviser en palæstinensisk stat

Spørgsmålet om en palæstinensisk stat har meldt sig i den israelske valgkamp. De to spidskandidater er afgørende uenige, men uanset hvem der vinder, vil der næppe komme gang i fredsprocessen efter valget, siger ekspert

Benjamin Netanyahu slog i søndags fast, at hans tale fra 2009 om en palæstinensisk stat "ikke længere er relevant".
Benjamin Netanyahu slog i søndags fast, at hans tale fra 2009 om en palæstinensisk stat "ikke længere er relevant". Foto: Emil Salman.

De seneste dage er det blevet tydeligt, hvad der er på spil for palæstinenserne i den nuværende israelske valgkamp.

I weekenden slog Israels premierminister Benjamin Netanyahu fra det højre-orienterede Likud-parti fast, at Israel ikke kommer til at trække sig ud af den besatte Vestbredden, hvis han bliver genvalgt.

”Premierminister Netanyahu har gjort det klart i årevis, at på grund af de nuværende forhold i Mellemøsten vil ethvert frigivet territorium uundgåeligt blive overtaget af radikaliseret islam på samme måde, som det er sket i det sydlige Libanon og i Gaza,” lyder det i en udtalelse fra premierministerens kontor ifølge det israelske dagblad Haaretz.

Udtalelsen kommer efter, at journalister har spurgt til Netanyahus holdning til en tale, han holdt i 2009 ved Bar-Ilan Universitet. Dengang udtrykte Netanyahu støtte til en afvæbnet, palæstinensisk stat på betingelse af, at palæstinenserne anerkendte Israel som en jødisk stat. En anerkendelse, den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas har afvist, blandt andet fordi en femtedel af Israels befolkning er muslimske eller kristne palæstinensere.

Men talen ved Bar-Ilan Universitetet med støtte til en tostatsløsning er ikke længere relevant, understreger Netanyahu.

Indtil videre har konflikten mellem Israel og palæstinenserne ikke fyldt meget i den israelske valgkamp, men med weekendens udtalelser er forskellen på valgets to spidskandidater, Netanyahu og oppositionslederen Isaac Herzog fra centrumvenstre-listen Den Zionistiske Union, blevet trukket klart op:

”Herzog og Netanyahu er nærmest hinandens modsætninger, når det handler om fredsprocessen,” siger Itamar Radai, mellemøstforsker ved Moshe Dayan Centret ved Tel Aviv Universitet med speciale i konflikten mellem israelere og palæstinensere.

Mens Netanyahu grundlæggende ikke er interesseret i en palæstinensisk stat, er Herzog opsat på at få gang i fredsforhandlingerne igen, efter de kollapsede i april og har ligget stille siden.

”Det betyder ikke, at Herzog nødvendigvis er manden, der vil formå at skabe fred med palæstinenserne. Men i modsætning til Netanyahu har han en intention om at forsøge,” siger Itamar Radai.

Netanyahu har i adskillige uger ligget foran i de fleste meningsmålinger. Hvis valget alligevel skulle ende med en regering ledet af Herzog, vil det højst sandsynligt blive i en koalition med adskillige højrefløjspartier, som ikke er interesseret i en ny fredsproces. Dermed er der ifølge Itamar Radai ikke meget, der tyder på, at valget vil ende med en regering, der enten ønsker eller vil være i stand til at få gang i forhandlingerne om en palæstinensisk stat igen.

Benjamin Netanyahus kategoriske afvisning har fået flere palæstinensere til at sige, at det blot bekræfter, hvad de har sagt hele tiden om ham:

”Jeg tror, at hvad vi har set i aften, understreger essensen af hans egentlige politiske ønsker. Han har aldrig været tilhænger af en tostatsløsning,” siger den palæstinensiske chefforhandler Saeb Erekat ifølge den amerikanske avis The New York Times.

Weekendens udmeldinger fra Netanyhau kommer også som en reaktion på en rapport, der blev lækket i den israelske avis Yediot Aharonot i sidste uge. Den viste, at Netanyahus folk under hemmelige forhandlinger i 2013 var klar til at give særdeles store indrømmelser til palæstinenserne.

Selvom Netanyahu har afvist, at den lækkede rapport skulle være korrekt, har den ført til, at højrefløjspartier har kritiseret premierministeren kraftigt. For ikke at miste stemmer på højrefløjen har Netanyahu nu skruet ekstra op for retorikken imod en palæstinensisk stat, mener Itamar Radai.