Berlin stemmer om religion i skolen

Folkeafstemning i morgen kan genindføre religion i den tyske hovedstads folkeskoler

Resulterer folkeafstemningen i Berlin i morgen i et ja får skoleelever lov til at vælge mellem trosbaseret religionsundervisning og faget etik, der i øjeblikket er obligatorisk. -
Resulterer folkeafstemningen i Berlin i morgen i et ja får skoleelever lov til at vælge mellem trosbaseret religionsundervisning og faget etik, der i øjeblikket er obligatorisk. -. Foto: Arkiv.

Alle eleverne rejser sig op, og der bliver helt stille i klassen. "Goddag", siger lærer Bötker med klar stemme. "Goddag", svarer eleverne i kor.

Etiktimen er i gang i syvende klasse på Käthe Kollwitz Oberschule, som ligger i Prenzlauer Berg i det tidligere Østberlin. Skolen ligner troldemandskolen Hogwart fra Harry Potter-bøgerne. Men her er ikke nogen, som flyver rundt på kosteskafter, kun omkring 800 folkeskoleelever.

Temaet i etiktimen er frihed. Efter at have kigget og diskuteret et par karikaturtegninger, som ironiserer over frihed og fængsel, får eleverne udleveret et papir med 13 citater om frihed skrevet af forfattere, dramatikere og filosoffer.

En undervisningstime som denne kan imidlertid blive mindre udbredt, hvis folkeafstemningen i Berlin i morgen resulterer i et ja til forslaget om at give skoleelever lov til at vælge mellem trosbaseret religionsundervisning og faget etik, der i øjeblikket er obligatorisk.

Pro Reli-kampagnen går ind for at ændre loven, der blev indført i 2006. Loven var affødt af bekymring over den mangelfulde integration af byens muslimer, og Berlin blev dermed en af de få tyske delstater, hvor religionsundervisning er valgfrit, mens faget etik er obligatorisk. Pro Reli-kampagnen, der støttes af kristne og visse muslimske grupper, der længe har presset på for at få indført undervisning i islam, hævder, at en grundig indføring i deres egen tro giver eleverne et stærkt moralsk kompas. Til gengæld hævder fortalerne for etiktimerne, at man med trosbaseret religionsundervisning risikerer at forstærke sociale skel og etablere en overvejende kristen dagsorden.

- Det er en folkeafstemning, ikke et nyt korstog, siger Petra Pau, en venstrefløjspolitiker, der har anklaget katolikkerne i Pro Reli-kampagnen for at benytte lejligheden til at piske en fjendtlig stemning i vejret.

Afgørende for, om etiktimerne får en konkurrent i religionstimerne, bliver, om en fjerdedel af de stemmeberettigede berlinere støtter forslaget. Ifølge meningsmålingerne har de to lejre nogenlunde lige mange tilhængere, så valgdeltagelsen bliver en afgørende faktor.

udland@kristeligt-dagblad.dk

Resulterer folkeafstemningen i Berlin i morgen i et ja får skoleelever lov til at vælge mellem trosbaseret religionsundervisning og faget etik, der i øjeblikket er obligatorisk. -
Resulterer folkeafstemningen i Berlin i morgen i et ja får skoleelever lov til at vælge mellem trosbaseret religionsundervisning og faget etik, der i øjeblikket er obligatorisk. - Foto: Arkiv