Børsmægleren, der reddede 669 børn fra nazisterne

Britiske Sir Nicholas Winton er død i en alder af 106 år

Den engelske Nicholas Winton modtog sidste år den højeste orden i Tjekkiet. Det var 669 tjekkiske børn, som han fik reddet i sikkerhed, kort før Anden Verdenskrig brød ud.
Den engelske Nicholas Winton modtog sidste år den højeste orden i Tjekkiet. Det var 669 tjekkiske børn, som han fik reddet i sikkerhed, kort før Anden Verdenskrig brød ud. . Foto: AFP PHOTO / MICHAL CIZEK.

”Hvis ikke Nicholas Winton havde fået mig ud af Prag i 1939, tror jeg ikke, jeg var i live i dag.”

Sådan lyder hyldesten på BBC Radio fra lord Alfred Dubs, der er tidligere parlamentsmedlem for Labour.

I 1939 blev den da blot seksårige dreng sat på et tog tværs gennem Europa og sendt med færge mod engelske Harwich.

Nicholas Winton var manden bag særtogene fra Prag, som reddede børn - hvoraf hovedparten var jøder - i sikkerhed for nazisterne.

I onsdags døde sir Nicholas Winton, som netop havde rundet de 106 år. Han var søn af tyske jøder og gjorde ikke selv det store ud af sin rolle. Men han var manden, der fik idéen, og ikke mindst med sin stædige indsats overbeviste myndigheder i Storbritannien om, at de skulle tage imod børn, som var strandet i det daværende Tjekkoslovakiets hovedstad. Han stod også for at finde familier, som ville tage børnene i pleje.

Det var først i 1988, at offentligheden fik kendskab til den rolle, den jødiske børsmægler havde spillet, da han var med i tv-programmet ”Her er dit liv”. Herefter fik han tilnavnet den britiske Schindler efter den tyske fabrikant Oskar Schindler, der også reddede mange jøder.

”Han følte ikke, at han var en helt. For ham var heltene de, der blev og hjalp til i Prag efter nazi-besættelsen, mens han lavede papirarbejdet i London,” siger hans datter Barbara Winton, en af de tre børn, han fik med sin danskfødte hustru Grete Gjelstrup.

I alt havde Nicholas Winton en liste med 5000 børn, og han formåede over ni måneder at sende 669 børn i sikkerhed. Hele otte tog nåede at komme ud, inden tyskerne helt lukkede grænsen i september 1939, efter at Storbritannien gik ind i krigen, hvilket så vidt vides kostede livet i koncentrationslejre for alle de 250 børn, der skulle have været med det næste tog.

Sidste år modtog han den fornemste tjekkiske orden, Den Hvide Løve, og han blev slået til ridder af dronning Elizabeth II i 2003.