Breivik-center i Norge skal forebygge ekstremisme

Nu åbner et informationscenter i Oslo, der skal sprede viden om ekstremisme

”Man kan ikke styre, hvordan folk vil bruge centeret, men det er vigtigt at have fokus på ikke at give Anders Behring Breivik en opmærksomhed, han ikke fortjener,” siger Thomas Brudholm.
”Man kan ikke styre, hvordan folk vil bruge centeret, men det er vigtigt at have fokus på ikke at give Anders Behring Breivik en opmærksomhed, han ikke fortjener,” siger Thomas Brudholm. Foto: Heiko Junge.

Terrorangrebet den 22. juli 2011, hvor højreekstremisten Anders Behring Breivik dræbte 77 personer, sidder dybt i det norske samfund. For at undgå, at noget lignende sker igen, åbner et informationscenter i regeringskvarteret i Oslo, der skal fortælle historien og sprede viden om ekstremisme.

Centeret skal ifølge planen åbne til sommer, på fireårsdagen for angrebet.

Ifølge Thomas Brudholm, der er lektor ved Københavns Universitet med speciale i følgerne af politisk massevold, er det særdeles vigtigt, at nordmændene formår at finde balancen mellem personen Anders Behring Breivik og beretningerne om den forfærdelige dag.

”Man kan ikke styre, hvordan folk vil bruge centeret, men det er vigtigt at have fokus på ikke at give Anders Behring Breivik en opmærksomhed, han ikke fortjener,” siger han.

”Når man laver sådan et center, er det helt afgørende, at man er klar over, hvad det skal bruges til, og hvad der har offentlighedens interesse. Faren i fremstillingen af ondskab er, at der ligger en fascination i det for nogle, og derfor må volden ikke blive det bærende element. Det skal skabe plads til forståelse og refleksion,” siger Thomas Brudholm.

Ud over at formidle fakta om terrorangrebet, hvor Anders Behring Breivik først bragte en bombe til sprængning i regeringskvarteret og dernæst dræbte 69 unge på øen Utøya, er det på længere sigt planen, at man også vil tilknytte et forskningscenter, der skal forebygge ekstremisme. Det offentligjorde statsminister Erna Solberg i søndags.

Thomas Brudholm peger på, at centeret kan blive et sted for at mindes de efterladte og fungere som et samlingspunkt for debat på en anden måde, end hvis man havde valgt at lave et mindesmærke, der risikerer at gå i glemmebogen.

”Når der er sket en større traumatiserende begivenhed, tager det en vis tid for samfundet at bearbejde det, og det må man ikke forcere ved at sætte punktum for tidligt. Derfor er det vigtigt med rum for diskussion,” siger Thomas Brudholm.

Han vurderer, at det kommende informationscenter får en vanskelig opgave i at formidle den kritik af det norske politi og beredskab, der kom i kølvandet på massakren.

”Kvaliteten af et sådant museum står og falder til en vis grad med de kritiske refleksioner - ikke bare over gerningsmandens skyld og ofrenes sorg, men også over det fælles ansvar. Så det bliver spændende at se, hvor meget det kommer til at handle om selve angrebet og om de norske myndigheders rolle,” siger han.

Hos støttegruppen for de efterladte og overlevende fra terrorangrebet glæder man sig over, at centeret, der oprindeligt var deres forslag, bliver til virkelighed.

”Et informationscenter kan bidrage til, at vi aldrig glemmer og blive et sted, hvor vi mindes dem, der blev taget fra os den 22. juli,” siger Jon Hestnes, der er leder af støttegruppen, til den norske avis Aftenposten.

Det står endnu ikke klart, hvad centeret konkret skal indeholde, men det er ble-vet meddelt, at det centrale bliver formidling af fakta, så også kommende generationer vil blive oplyst om tragedien.

Centeret vil blive tilgængeligt for såvel skoleklasser som for turister.