Brexit har givet Italiens separatister blod på tanden

Det italienske højrefløjs- og separatistparti Lega Nord har for en stund sat tanken om at løsrive sig fra Italien på vågeblus. Efter den britiske Brexit-afstemning fokuserer partiet på at få Italien ud af EU

Claudio Borghi Aquilini, der her ses med sin bydels halstørklæde på under det årlige hestevæddeløb i Siena, står i spidsen for separatisterne i Lega Nord i Toscana. Partiet fører nu kampagne for at løsrive Italien fra EU.
Claudio Borghi Aquilini, der her ses med sin bydels halstørklæde på under det årlige hestevæddeløb i Siena, står i spidsen for separatisterne i Lega Nord i Toscana. Partiet fører nu kampagne for at løsrive Italien fra EU. Foto: Tom Carstensen.

På middelalderpladsen Piazza del Campo i centrum af den toscanske by Siena går to vagter rundt iført uniformer med spyd og hjelm, som de blev båret for næsten 400 år siden. Foran vagterne går yderligere en række mænd, der spiller trommer og bærer flag. Byen afholder Palio di Siena – det traditionsrige hestevæddeløb, hvor ryttere fra byens 17 bydele, contradaer, to gange om året dyster mod hinanden.

Claudio Borghi Aquilini kommer til hvert eneste palio. Hestevæddeløbet er selve indbegrebet af den norditalienske historie og kultur, der for ham som leder af Lega Nord i Toscana-regionen og medlem af lokalparlamentet i Firenze er en af årsagerne til, at han ønsker en mere føderal opbygning af Italien. Lige nu er Lega Nords ønske om at løsrive Norditalien mere fra centralregeringen i Rom dog blevet overhalet af et vigtigere mål. Efter det britiske ja til at forlade EU tidligere på sommeren er det Italiens løsrivelse fra EU, der står øverst på partiets dagsorden.

”For at Norditalien kan være fri, skal Italien være fri. Vi er sat i fængsel af Bruxelles. Først skal vi af med det store bur, så ser vi på det mindre bur bagefter for at finde ud af, om vi kan gøre Italien mere føderalt,” siger Claudio Borghi Aquilini.

Han møder Kristeligt Dagblad iført et tørklæde i farverne, der repræsenterer hans contrada. Næsten alle i byen går i de her dage rundt med halstørklæde fra deres bydel.

“Vi er meget positive over for Brexit som et eksempel på, at alle har ret til selv at vælge i stedet for retorikken med, at ’der er intet alternativ til EU’. Brexit er et pionerprojekt, der viser, at der godt kan være et liv uden for EU.”

Claudio Borghi Aquilini mener ikke, at det ville skade Italiens økonomi, hvis landet trådte ud af EU.

“Vores banker er ikke under pres fra Brexit overhovedet. De er under pres på grund af recessionen, som blandt andet er euroens skyld. Bankernes priser begyndte at falde i november efter at fire banker havde bedt om regeringshjælp. Men man kan slet ikke spore Brexit, hvis man sætter det op i en graf,” siger han, der selv er økonom.

Det går så godt for Lega Nord, at det nu er det næststørste parti i Toscana, selvom provinsen ikke engang hører til den nordlige del af Italien, som Lega Nord kalder Padanien, og som partiet i gamle dage kæmpede hårdere for at løsrive fra resten af Italien.

I Emilio-Romagnia provinsen lige nord for Toscana er partiet også næststørst, mens det i Veneto og Lombardiet er størst og sidder på de regionale guvernørposter.

Lega Nord spreder sig også sydpå og er i stort set alle nylige nationale meningsmålinger med omkring 13 procents opbakning større end tidligere premierminister Silvio Berlusconis Forza Italia. Målingerne står i skarp kontrast til det seneste parlamentsvalg, hvor Lega Nord blot opnåede 4,3 procent af stemmerne.

I 2013 overtog Matteo Salvini, italiensk politiker og medlem af Europaparlamentet siden 2004, formandsposten hos separatisterne. I Europa-Parlamentet sidder Lega Nord i samme gruppe som Dansk Folkeparti og det britiske uafhængighedsparti Ukip, der med Brexit-afstemningen har vundet sin løsrivelseskamp. I 2014 stiftede Salvini også et søsterparti i Syditalien, NcS (Os med Salvini).

Det er dog lidt svært at overbevise syditalienerne om, at Lega Nord, der som et parti, der kæmpede kun for Norditaliens rettigheder, nu også vil noget andet, erkender Claudio Borghi Aquilini. Men, som han siger:

”Fjenden er i Bruxelles.”

Lega Nord har de senere år også skruet op for retorikken mod indvandrere generelt og muslimer i særdeleshed. To af partiets byrådsmedlemmer fjernede under store protester sidste år muslimske bedetæpper fra rådhuset i den norditalienske by Torino, hvor der skulle være en muslimsk konference.

”Islam er meget svær at integrere,” siger Claudio Borghi Aquilini.

Han mener, at man skal være mere selektiv omkring, hvem der skal have lov til at komme ind i Italien, som de senere år har modtaget mange flygtninge og migranter fra Mellemøsten og Afrika.

”Der er eksempelvis kristne fra Filippinerne og i Sydamerika, der ville være glade for at komme her og arbejde, og som deler vores kultur og værdier. Måske er nogle af dem endda efterkommere af italienske migranter. Hvorfor giver vi ikke dem førsteprioritet,” spørger Claudio Borghi og viser op ad en sidegaderne fra Piazza del Campo.

I sidegaden bliver der tysset, og folk stimler sammen om en dør ind til i en kirke. En hest bliver ført ned ad gaden og ind ad døren. Kirken er fyldt til bristepunktet. En katolsk præst kaster, meget forsigtigt, lidt vand i hovedet på hesten og siger en stille velsignelse, som skal give hesten held i aftenens væddeløb.

Et løb, der foregår uden saddel, hvor svingene er meget skarpe, og hvor mange heste er døde i løbet af årene. For et par år siden var det politiske establishment i Italien også tæt på at erklære Lega Nord for død. Nu er partiet i den grad genopstået.