Briter modtager flygtningebørn fra Calais

Tidligere ærkebiskop mener, det er for ringe, at regeringen kun vil lade børn med slægtninge i Storbritannien komme ind i landet

Den ellers så forsigtige tidligere ærkebiskop af Canterbury Rowan Williams lagde ikke fingrene imellem, da han i går kritiserede den britiske regerings modvilje mod at tage imod flygtningebørn.
Den ellers så forsigtige tidligere ærkebiskop af Canterbury Rowan Williams lagde ikke fingrene imellem, da han i går kritiserede den britiske regerings modvilje mod at tage imod flygtningebørn. . Foto: Matt Dunham/AP.

”Fodslæbende”.

Den ellers så forsigtige tidligere ærkebiskop af Canterbury Rowan Williams lagde ikke fingrene imellem, da han i går kritiserede den britiske regerings modvilje mod at tage imod flygtningebørn. Det skete ved et pressemøde foran domkirken i Croydon i det sydlige London, netop som de første 14 børn ankom til Storbritannien fra den interimistiske flygtningelejr i Calais, som går under navnet Junglen.

Det drejer sig udelukkende om børn, som i forvejen har familiemedlemmer i Storbritannien. Børnene kommer primært fra Afghanistan og Syrien, mens en enkelt af dem er statsløs fra Kuwait.

Rowan Williams kritiserede ikke kun, at det har taget så lang tid for den britiske regering at anerkende sin forpligtelse til at tage uledsagede unge ind i landet, men også, at regeringen generelt kun vil tage imod børn op til 12 år.

Han mener tværtom, at det er en ”moralsk nødvendighed”, at briterne også tager børn, som ikke i forvejen har slægtninge i Storbritannien.

”Vi har undladt at tænke på, hvad der er i deres bedste interesser og end ikke overvejet, om vi kunne tage flere børn,” lyder kritikken fra den tidligere ærkebiskop ifølge avisen The Guardian.

Briterne har accepteret at tage imod uledsagede børn fra Calais, efter at de franske myndigheder for nylig bebudede at rydde Junglen i Calais, hvor der meldes om stadig mere trøstesløse forhold og voldelige sammenstød. Men den britiske indenrigsminister, Amber Rudd, har understreget, at grænsen går ved dem, som briterne har en international forpligtelse til at hjælpe, fordi de har slægtninge i Storbritannien.

”Det primære ansvar ligger hos de franske myndigheder. Den britiske regering har ingen autoritet i Frankrig,” fastslog Amber Rudd for nylig i Underhuset.

Den britiske regerings holder nemlig fast i Dublin-forordningens regler om, at asylansøgere skal søge om asyl i det første EU-land, de ankommer til.

Den ulovlige lejr ved den franske vestkyst huser omkring 7000 flygtninge og migranter, som alle er kommet til Calais i håbet om at komme til Storbritannien. Ifølge britisk Røde Kors lever 178 personer fra lejren i Calais op til kravet om at have familiemedlemmer i Storbritannien. Men den britiske børnekommissær Anne Longfield mener ifølge avisen The Times, at tallet snarere er omkring 300.