Briter vil stoppe migranter i Calais med hegn

Ulovlige strejker i Frankrig har sat fornyet fokus på de mange desperate migranter, som ønsker at komme til Storbritannien

Denne gruppe nordafrikanere prøvede i går at komme med på nogle af de mange lastbiler, der holdt i køen ved færgelejet i Calais.
Denne gruppe nordafrikanere prøvede i går at komme med på nogle af de mange lastbiler, der holdt i køen ved færgelejet i Calais. . Foto: Christian Hartmann/Reuters/Scanpix.

Når EU's stats- og regeringschefer i dag mødes til topmøde i Bruxelles, skal de atter prøve at finde ud af, hvordan de skal fordele de tusinder af flygtninge og indvandrere, der strømmer til Europa, imellem sig.

Splittelsen er stor, og i går blev der trukket en rød streg gennem Den Engelske Kanal. Den britiske regering vil således have opsat hegn i den franske havneby Calais. Det skal forhindre migranter i at komme til Storbritannien om bord på færger fra Calais til Dover.

Den britiske premierminister, David Cameron, annoncerede i går yderligere sikkerhedsforanstaltninger efter et par urolige dage med dramatiske scener, hvor fransk politi har kæmpet med at holde migranter fra at gemme sig på lastbiler, der venter på færgen.

Den i forvejen anspændte situation i den franske havneby blev forværret af ulovlige strejker som følge af et planlagt salg af to franske færger til danske DFDS. De franske fagforeninger vil stoppe salget, fordi de frygter forringede arbejdsforhold for deres medlemmer. Strejken skabte lange køer af lastbiler.

Omkring 3000 migranter, flygtninge og asylsøgere lever i stadigt voksende primitive lejre omkring Calais, hvorfra de håber at komme til Storbritannien, som de ser som det forjættede land.

Nye tal fra det britiske politis agentur National Crime Agency viser, at antallet af migranter, der bliver fanget under forsøget på at komme ulovligt ind i Storbritannien, er mere end fordoblet på et år. Og der er især noteret en stor vækst i antallet af illegale fra Nordafrika.

Det konservative britiske parlamentsmedlem Craig Maclinsky påpeger, at problemet starter i havnebyerne i Libyen - men også i de EU-lande, som migranterne er rejst uhindret igennem, før de forsøger at komme ind i Storbritannien.

”Det er uretfærdigt, det er uacceptabelt, og det vil ikke ske, at det bliver Storbritanniens problem,” siger han til BBC.

Tilsvarende er der på den franske side af Kanalen kritik af, at briterne ikke gør nok for at afhjælpe problemet.

”Jeg opfordrer til, at vi erklærer det for en diplomatisk krise med Storbritannien. Vi er kommet dertil, hvor vi ikke længere kan blive holdt som gidsler,” har Calais' centrumhøjre borgmester Natacha Bouchart sagt til fransk radio.

David Cameron fortalte i går parlamentet i London, at man ikke alene vil undersøge muligheden for at sende britisk grænsepoliti til Calais, men også forbedre indhegningen omkring færgelejet i Calais samt togtunnelen under Den Engelske Kanal.

Labours Keith Waz, der er formand for parlamentets indenrigspolitiske udvalg, erkender, at Storbritannien har et medansvar for, at så mange søger til landet.

”Migranter forsøger at komme til Storbritannien, fordi de tror de kan arbejde her illegalt,” siger han til BBC.