Briterne på vej med lov mod religiøst had

Omfattende mod-stand hindrer ikke det britiske under-hus i at færdig-behandle kontroversielt lov-forslag, der krimi-naliserer ansporing til religiøst had

En stærkt omdiskuteret lov fra Tony Blairs regering kommer i dag til behandling i Underhuset. Loven vil udvide det eksisterende forbud mod racistiske udtalelser til også at omfatte ytringer, der "ansporer til religiøst had". Det skal forstås som ord, opførsel eller materialer, der truer, nedgør eller fornærmer på en måde, der skaber had mod en bestemt religiøs gruppe.

Regeringen finder loven nødvendig for at beskytte religioner, hvis medlemmer kommer fra forskellige etniske grupper. Det gælder for eksempel både islam og kristendom. Jøder og sikher er allerede omfattet af forbuddet mod ansporing til racehad.

Men lovens kritikere mener, at konsekvenserne af stramningerne er katastrofale. Skuespilleren Rowan Atkinson – bedre kendt for sin rolle som Mr. Bean – siger, at den foreslåede lovændring vil gøre det umuligt at gøre grin med religioner. Han føler, det vil tage biddet ud af britiske humor. Advokater, journalister og en række oppositionspolitikere er lige så bekymrede. De betegner loven som et slag mod ytringsfriheden og frygter, at den vil sætte en stopper for enhver form for grundig og seriøs religionsdebat.

I en artikel på det britiske indenrigsministeriums hjemmeside kan man dog læse regeringens forsikringer om, at det stadig vil være lovligt at fortælle religiøse vittigheder, lave sketcher om religiøse emner, afvise og kritisere religioner. Det vil også stadig være lovligt at påpege, hvornår religioner kan være skadelige.

Hvad man til gengæld ikke må, hvis loven vedtages, er f.eks. at sige offentligt, at muslimer er en trussel mod det britiske folk og tilbøjelige til at forulempe kvinder, og at de skal hurtigst muligt ud af Storbritannien. Ligeledes vil den foreslåede lov forbyde, at ekstreme grupperinger inden for en religion gentagne gange opfordrer troende til at skabe problemer for ikke-troende ved at sige, at Gud intet har tilovers for ikke-troende, men ser dem som fjender.

– Regeringen siger, at loven ikke vil blive brugt til at stoppe missionærvirksomhed, religiøs debat eller vittigheder. Men der er ingenting i lovteksten, som sikrer imod det. Regeringens løfter kan ikke opveje, at loven ikke rummer en klar skelnen mellem sprog, der ansporer til had, og retfærdig og rimelig kritik. Som loven er nu, er den åben for mulig misbrug for dem, der vil lægge en dæmper på fornuftigt debat, siger Paul Cook, talsmand for organisationen Barnabas Fund, der arbejder for at beskytte kristnes rettigheder i muslimske lande.

Den hede debat om den foreslåede lov, der efter færdigbehandlingen i Underhuset i dag også skal en tur gennem Overhuset, før den bliver lov, er blevet yderligere aktualiseret ved to nylige begivenheder.

I december lykkedes det en gruppe sikher i landets mest multi-etniske by, Birmingham, at få et lokalt teater til at tage stykket "Behzti" ("Vanære") af plakaten. Dramatikeren Gurpreet Kaur Bhatti, der selv er sikh, havde inkluderet en scene med vold og seksuelt misbrug i et tempel, hvilket modstandere fandt blasfemisk. Og i januar mødte tv-stationen BBC omfattende protester, da den sendte en fjernsynsmusical om Jerry Springer, der parodierede Jesus som "en smule homoseksuel". Det var for meget for kristne grupper.

Men den britiske regering understreger ivrigt, at begge forestillinger – på trods deres kontroversielle karakter – ikke ville være kriminelle under den nye lov.

Både det konservative og det liberaldemokratiske oppositionsparti er imod loven. Men Blairs Labour-parti har et så overbevisende flertal af parlamentssæderne, at vedtagelsen skulle være i hus.

udland@kristeligt-dagblad.dk