Børnemisbrug førte til selvmord og ødelagte liv

En rapport om omfanget af misbrug af børn blandt katolske præster i Belgien har rystet landet, efter at flere hundrede vidnesbyrd er blevet offentliggjort

Ærkebiskop Andre-Joseph Leonard på kirkens pressekonference. --
Ærkebiskop Andre-Joseph Leonard på kirkens pressekonference. --. Foto: Dirk WaemEPA.

13 selvmord og mindst seks selvmordsforsøg blandt ofrene. Knap 500 tilfælde af misbrug. Overgreb på børn helt ned til to år.

Ubehageligheder er der nok af i den rapport, som sidste fredag rystede det belgiske samfund og i særdeleshed den katolske kirke. Rapporten, der er skrevet af en kommission ledet af børnepsykiateren Peter Adriaenssens og nedsat af kirken selv, skulle udrede omfanget af pædofili blandt katolske præster i løbet af det sidste halve århundrede.

Her en lille uge efter hagler kritikken ned over den katolske kirke, der på trods af de 124 personlige vidnesbyrd om overgreb, som kommissionen har valgt at trykke, ikke vil sige undskyld til de mange ofre.

Ifølge biskop Guy Harpigny, der er kirkens talsmand på området, er det bevidst for at undgå, at ofre kan sagsøge kirken.

"Hvis vi anerkender vores ansvar, på trods af at vi ikke var ved embedet på det tidspunkt, frygter vi massive krav om godtgørelse fra ofrene. Men vi mener, at det skal være op til retssystemet at kræve erstatning," siger Guy Harpigny velvidende, at de fleste af de 478 sager, der beskrives i rapporten, for længst er faldet for forældelsesfristen. Hovedparten af hændelserne stammer fra årene 1950-1989.

Det er især på de katolske skoler - særligt dem med en kostskoleafdeling - at der har været store problemer. Men alle menigheder har været ramt på den ene eller den anden måde, afslører rapporten

Kommissionen har opereret under særdeles turbulente forhold. Først skabte afsløringen i april af, at biskoppen i Brugge, Roger van Vangheluwe, havde misbrugt sin egen nevø i 13 år, en sand storm af henvendelser fra folk, der ville fortælle om overgreb fra kirkens mænd. Over halvdelen af vidnesbyrdene i rapporten kom ind i den uge, der fulgte afsløringen og biskoppens afgang.

Sidst i juni valgte belgisk politi så at gennemføre en storstilet ransagning af flere af kirkens hovedsæder for at komme til bunds i de verserende sager. Her valgte man samtidig at beslaglægge hele kommissionens materiale, hvilket førte til protester mod politiets omgang med de meget følsomme vidnesudsagn.

En domstol har siden underkendt beslaglæggelsen, og det er i det lys, Peter Adriaenssens nu fremlægger oplysningerne.

"Langt de fleste sager er gamle. Samfundet har udviklet sig. Skolen og forældrene er mere lydhøre over for børns rettigheder. Men der er ikke noget, der indikerer, at andelen af pædofile er gået ned. Hvor er de i dag? Vi må tage de forholdsregler, vi kan, for at beskytte vores børn. Og for at mindske smerten for de overlevende," sagde Adriaenssens, da han præsenterede rapporten.

Den katolske kirke i Belgien overvejer nu, hvad den skal gøre med informationerne. Blandt de 184 af kirkens mænd, der er blevet identificeret ved navn over for kommissionen, er 95 allerede døde. Men ærkebiskop André Leonard har ikke lagt op til, at der vil ske yderligere retsforfølgelse af de 91 nulevende anklagede.

Til gengæld vil kirken oprette et center for anerkendelse, heling og forsoning i forlængelse af rapporten. Centret forventes at være operationelt ved juletid og skal hjælpe ofre videre i livet.

Men det er højst skuffende, mener Lieve Halsberghe, der er talskvinde for Foreningen for menneskerettigheder i kirken, som repræsenterer flere af de misbrugte.

"Man kan ikke have en undersøgelsesenhed, der skal tage sig af forbrydelser begået af en institution, der er kontrolleret af institutionen selv," siger hun til den belgiske public service-station RTBF.

albrechtsen@k.dk