Californien får aktiv dødshjælp

Ny lov i Californien tredobler antallet af amerikanere med adgang til lægeassisteret selvmord

Efter lang betænkningstid underskrev delstatens guvernør, demokraten Jerry Brown, sent i mandags dansk tid en kontroversiel lov, der tillader mennesker med mindre end seks måneder tilbage at leve i at benytte sig af lægeassisteret hjælp til selvmord.
Efter lang betænkningstid underskrev delstatens guvernør, demokraten Jerry Brown, sent i mandags dansk tid en kontroversiel lov, der tillader mennesker med mindre end seks måneder tilbage at leve i at benytte sig af lægeassisteret hjælp til selvmord. Foto: Mikkel Østergaard.

Californien bliver den femte amerikanske delstat, der gør det lovligt for læger at udskrive dødelige doser af medicin til uhelbredeligt syge patienter. Efter lang betænkningstid underskrev delstatens guvernør, demokraten Jerry Brown, sent i mandags dansk tid en kontroversiel lov, der tillader mennesker med mindre end seks måneder tilbage at leve i at benytte sig af lægeassisteret hjælp til selvmord.

Det er et krav, at patienten er mentalt klar i hovedet og i stand til selv at indtage de dødbringende lægemidler. Californien er USA's mest folkerige delstat, og loven tredobler antallet af amerikanere, der har adgang til lægeassisteret selvmord.

Loven blev vedtaget af delstatens politikere i september efter en stridbar, ofte følelsesladet debat, der kredsede om spørgsmål om moral, Guds vilje og lægeløftets betydning.

Inspirationskilden til loven er den nu afdøde californiske kræftpatient Brittany Maynard, der for et år siden udsendte en opsigtsvækkende video, hvor hun opfordrer politikerne til at gøre det muligt for dødssyge patienter at få en værdig afslutning på livet. Maynard, der blev 29 år, valgte at dø i Oregon i november.

Se videoen herunder. Artiklen fortsætter efter videoen


Mange kritikere er bekymrede for, at loven kan få den konsekvens, at ældre og sårbare mennesker presses til at afslutte deres liv i utide, og det var usikkert, om Jerry Brown, der er katolik og tidligere præstestuderende, ville underskrive den.

Brown rådførte sig forinden med en lang række sekulære og religiøse eksperter, heriblandt ærkebiskop Desmond Tutu.

”I sidste ende var jeg overladt til at reflektere over, hvad jeg selv ville ønske, når jeg stod over for min egen død,” skriver guvernøren.

Loven ventes at træde i kraft i det nye år.

Foto: Robyn Beck/AFP