Cameron er ved at løbe tør for Panama-forklaringer

Eksperter tror ikke, at David Camerons position er truet, men premierministerens mange forklaringer om faderens skattely kan koste dyrt ved EU-afstemning

I et tv-interview torsdag aften kom en tydeligvis beklemt premierminister så med den seneste indrømmelse, nemlig at han og hustruen Samantha trods tidligere benægtelser faktisk siden 1997 havde haft aktier i et af Ian Camerons selskaber. Men de blev solgt i 2010, da han blev premierminister.
I et tv-interview torsdag aften kom en tydeligvis beklemt premierminister så med den seneste indrømmelse, nemlig at han og hustruen Samantha trods tidligere benægtelser faktisk siden 1997 havde haft aktier i et af Ian Camerons selskaber. Men de blev solgt i 2010, da han blev premierminister. . Foto: Christopher Furlong/AFP.

”Gå af David Cameron.”

På sociale medier som Facebook og Twitter er der ingen tvivl om, at den britiske premierminister bør gå af, sådan som flere medlemmer af oppositionspartiet Labour ligeledes kræver.

Kravene kommer efter, at Cameron hele fem gange i løbet af ugen har måttet fremsætte nye forklaringer om relationen til sin afdøde fars oversøiske selskaber og fonde, som kom til offentlighedens kendskab i Panama-papirerne.

I et tv-interview torsdag aften kom en tydeligvis beklemt premierminister så med den seneste indrømmelse, nemlig at han og hustruen Samantha trods tidligere benægtelser faktisk siden 1997 havde haft aktier i et af Ian Camerons selskaber. Men de blev solgt i 2010, da han blev premierminister – og indtægten blev beskattet efter gældende regler.

”Jeg har ikke noget at skjule. Jeg er stolt af min far og hans arbejde. Jeg kan ikke bære at se hans navn blive tilsølet”, sagde Cameron til tv-stationen ITV og kaldte det en ”grundlæggende misforståelse” at antyde, at farens selskab blev oprettet for at undgå at betale skat.

Men det har ikke fået kritikken til at forstumme. Labours næstformand, Tom Watson, fører an i stormløbet mod premierministeren og beskylder ham for dobbeltmoral.

”Det ville ikke være så slemt, hvis han ikke havde belært andre prominente mennesker om deres skatteforhold, hvor han sagde, at nogle af dem ikke havde moralen på deres side, fordi de havde investeret i tilsvarende systemer. Folk bryder sig ikke om det, og de vil kræve flere svar fra David Cameron, før denne skandale forsvinder”, siger Tom Watson til BBC.

Matthew Goodwin, der er professor i politik og internationale forhold ved University of Kent, forventer dog, at Cameron bliver siddende, selvom også flere af hans egne har kritiseret regeringschefens håndtering af Panama-lækket.

”Selvfølgelig vil der være en offentlig forargelse. Men det er allerede kendt, at han som mange konservative er et medlem af den rige elite, der gennem sin uddannelse på Oxford har bevæget sig rundt i velstående cirkler. Så Panama-skandalen vil ikke være en grund til at træde tilbage,” vurderer Matthew Goodwin.

Lektor i politik ved universitetet i Edinburgh Alan Convery forsker i De Konservative. Han tror heller ikke, at Camerons lederskab umiddelbart er truet.

”Men David Cameron har altid været meget følsom omkring sin egen baggrund. Han forsøger at præsentere et parti, som er i tråd med befolkningen. Men selvom han ikke juridisk har gjort noget forkert, så vidner det om en person, hvis finansielle forhold er fuldstændig fremmed for mange vælgere, og det er stærkt problematisk,” siger Alan Convery.

Han fremhæver, at folkeafstemningen om det britiske EU-medlemskab den 23. juni i forvejen har slået store skår i den skrøbelige konservative enhed.

”Cameron er nu under pres fra alle sider, og det er underligt at se selv kabinetsministre kritisere premierministeren. Der har altid været menige parlamentsmedlemmer, som ikke var enige med Cameron, og folkeafstemningen har åbnet de sår igen” siger Alan Convery.

Matthew Goodwin er enig i, at skandalen om Panama-papirerne betyder, at presset er øget.

”Han er allerede under pres, fordi meningsmålingerne viser, at der er tæt løb op til folkeafstemningen. Samtidig er der i befolkningen stor utilfredshed med den seneste finanslov og den økonomiske situation,” siger professoren.

Har er ikke i tvivl om, at hvis det ender med et Brexit, hvor briterne melder sig ud af EU, så er David Cameron færdig som premierminister.

”Potentielle efterfølgere er allerede i gang med at køre sig i stilling. Det er folk som Boris Johnson, Theresa May og George Osborne, og de vil se efter tegn på svagheder og sårbarhed. Selv hvis folkeafstemningen kun bliver vundet med en snæver margin, så vil diskussionen hurtigt gå fra at handle om EU til fremtiden for De Konservative,” siger Matthew Goodwin.

Stormen om David Camerons personlige økonomi er da heller ikke overstået. Han forventes at skulle redegøre om sine skatteforhold for parlamentet i næste uge.