Vil totalitære muslimer opløse Norge og Europa?

Hvis ikke politikere og samfundet skrider ind over for den ekspanderende muslimske bevægelse, vil det Europa, vi kender i dag, bukke under for radikal islamisme, mener norsk forfatter og aktivist

Den norske forfatter Hege Storhaug (th.), der her ses under en debat i Oslo med sociologen Kjetil Rolness, har sat skub i en følelsesladet debat om islam i Norge med sin storsælgende bog ”Islam - den 11. landeplage”. -
Den norske forfatter Hege Storhaug (th.), der her ses under en debat i Oslo med sociologen Kjetil Rolness, har sat skub i en følelsesladet debat om islam i Norge med sin storsælgende bog ”Islam - den 11. landeplage”. - . Foto: Fredrik Varfjell/NTB/Scanpix.

Hvis ikke politikere og samfundet skrider ind over for den ekspanderende muslimske bevægelse, vil det Europa, vi kender i dag med idealer om frihed og demokrati, bukke under for radikal islamisme. Det mener Hege Storhaug, norsk forfatter og aktivist i organisationen Human Rights Service.

Hun er aktuel med bogen ”Islam - den 11. landeplage”, som går hårdt til den muslimske indvandring i Norge, kritiserer, at man har tilladt moskéer, og konkluderer, at hver fjerde muslim er fundamentalist.

Hege Storhaug fører i øjeblikket afstemningen om at blive årets navn i avisen VG med over dobbelt så mange stemmer som den nærmeste konkurrent - på trods af, at VG ikke har opstillet hende som kandidat.

De landsdækkende medier nægtede til at begynde med at beskæftige sig med Storhaug på grund af den skarpe, kritiske tone, men efter at bogen på under en måned har solgt 17.000 eksemplarer, har de nu givet efter. Dagbladet anmeldte i fredags bogen som det første store medie og måtte efter eget udsagn ”krybe til korset” og give den fire ud af seks stjerner.

”Verden er enkel i bogen: 1400 års kompliceret historie er et nulsumsspil mellem islam og kristendom (...) Bogens store bidrag er at trække på kundskab om Pakistan og internationale prædikanter for at belyse konkrete problemer i moskéer og muslimske menigheder i Norge,” lyder det i anmeldelsen.

Linda Noor, der er daglig leder af organisationen Minotenk (Minoritetspolitisk tænketank), kritiserer modsat forfatteren for at forenkle og sortmale situationen i Europa.

”Det er klart, at hun vinder på den måde, hun taler om islam på. Efter Breiviks terrorangreb den 22. juli 2011 (hvor mange først troede, at islamister stod bag, red.) er samfundsdebattører blevet meget påpasselige med at tale om muslimer, og mange mener, vi er for politisk korrekte,” siger hun i et interview til den kristne avis Vårt Land.

Noor tilskriver Storhaugs popularitet en generel højredrejning af det politiske klima i Vesten.

”Det skyldes de samme mekanismer, der gør, at Donald Trump har stor succes i valgkampen om at blive den republikanske præsidentkandidat i USA. Hun er politisk ukorrekt, men også enormt selvsikker,” vurderer hun.

Henrik Syse, der er forfatter til en række bøger om kristendom og tro, mener, at Hege Storhaug stigmatiserer muslimer og er med til at sprede frygt og usikkerhed i det norske samfund.

”Der er flere dimensioner ved Storhaugs pointer, som der er grund til at være kritisk over for (“) Når hun generaliserer, bliver det lettere for læseren at købe hendes argumenter. Hendes budskab er let at forstå, og folk oplever, at hun siger tingene, som de er,” forklarer han til Vårt Land.

For nylig deltog Hege Storhaug i en debat på Aften-postens web-tv med Hadia Tajik, der er næstformand for Arbejderpartiet, som ved den lejlighed kom i vælten for at foreslå, at man indfører tørklædeforbud i skolerne.

Flere debattører har været ude at kritisere de to kvinder for det kritiske syn på islam, mens sociolog og skribent i Dagbladet Kjetil Rolness roser dem for at nuancere billedet.

”Deres debat må være det definitive gennembrud for en civiliseret, ikke-polariseret islam- og indvandrerdebat (...) Det blev et dobbeltinterview med to kvinder, der er enige om det vigtigste: frihed, lighed, deltagelse og ligestilling,” skriver Rolness på sin profil på Facebook.

Også chefredaktøren for det kristne dagblad Dagen, Vebjørn Selbekk, er positiv over for Storhaugs kritiske indspil i islamdebatten. Han peger på, at hendes popularitet og de store mediers manglende dækning af hendes bog udstiller en mistro til etablissementet.

”Der er ingen anden nordmand, som der i tiden op mod jul har været så meget blæst om (“) Selvfølgelig skal islams skyggesider påpeges på en åben, direkte og modig måde, og det bidrager Storhaug til,” skriver han i en leder.

Titlen på Storhaugs bog ”Islam - den 11. landeplage” er en henvisning til Arnulf Øverlands foredrag ”Kristendom - den 10. landeplage” fra 1933, som var det seneste eksempel på, at der blev rejst tiltale for blasfemi i Norge.