Censur svækker næppe Erdogan ved valg

Aktiviteten på det sociale medie Twitter steg paradoksalt nok markant i Tyrkiet, efter at regeringen ellers forbød adgang til internetsiden for knap en uge siden

Den tyrkiske regering er i de senere måneder blevet ramt af anklager om korruption. En lang række belastende optagelser af telefonsamtaler mellem angiveligt Erdogan og flere forskellige personer er blevet spredt gennem Twitter og andre sociale medier.
Den tyrkiske regering er i de senere måneder blevet ramt af anklager om korruption. En lang række belastende optagelser af telefonsamtaler mellem angiveligt Erdogan og flere forskellige personer er blevet spredt gennem Twitter og andre sociale medier. Foto: Adem Altan /.

Selv landets præsident, indenrigsminister, borgmesteren i hovedstaden, Ankara, og det statslige nyhedsbureau var hurtige til at trodse forbuddet.

Det har fået mange tyrkere til at spørge sig selv, hvad hele pointen med blokeringen af Twitter så har været. Fra flere kommentatorer lyder det, at Erdogan har indledt en krig mod internettet, som han var dømt til at tabe.

Regeringen tror, at den vil kunne skjule alle disse korruptionsanklager, som når direkte op til premierministeren. Men det er en total fiasko, for folk har fuldstændig omgået forbuddet, siger Cengiz Aktar, senior professor ved Istanbul Policy Center.

Den tyrkiske regering er i de senere måneder blevet ramt af anklager om korruption. En lang række belastende optagelser af telefonsamtaler mellem angiveligt Erdogan og flere forskellige personer er blevet spredt gennem Twitter og andre sociale medier. Mange kommentatorer i Tyrkiet ser derfor blokeringen af Twitter som et forsøg på at bremse spredningen af optagelser, som kan stille Erdogan i et dårlig lys. Erdogan selv har udtalt, at Twitter er blevet blokeret for at beskytte privatlivets fred.

LÆS OGSÅ: Tyrkisk internetcensur møder kraftig international kritik

Blokeringen af Twitter har fået kraftig kritik fra EU, OSCE, FN og USA.

Flere tyrkiske kommentatorer peger på, at hvis der var et sted i verden, hvor man tidligere ikke havde hørt om korruptionsanklagerne mod Erdogan, så har alle i hvert fald fået øjnene op for problemerne nu.

Alligevel kan blokeringen af Twitter vise sig at have positiv effekt for Erdogan og regeringen. Det mener Zeynep Tufekci, lektor ved University of North Carolina med speciale i sociologi og teknologi, som analyserer tyrkisk politik for flere internationale medier.

Forbuddet mod Twitter skal ikke ses som en kamp om teknologi og information. I stedet prøver Erdogan at udnytte situationen til at profilere sig som moralens vogter over for sine vælgere, vurderer Zeynep Tufekci.

Det er en kamp om Erdogans tilhængeres hjerter og sind. Og om hvorvidt Erdogan kan overbevise dem om, at sociale medier er et farligt, ukontrollerbart og beskidt sted, hvor der ikke kommer noget godt fra, skriver Zeynep Tufekci i en analyse på bloggen Medium.

Derfor kan Twitter-sagen, på trods af international kritik, ende med at rodfæste opbakningen til Erdogan hos hans vælgere, vurderer Zeynep Tufekci.

Når der på søndag er lokalvalg i Tyrkiet, bliver det den første test af vælgernes reaktion på Twitterforbuddet, korruptionsanklagerne og håndteringen af de regeringskritiske demonstrationer, som bredte sig over hele Tyrkiet i sommer.

Selvom Cengiz Aktar og Zeynep Tufekci ikke er enige om, hvad der har været Erdogans motiv for forbuddet mod Twitter, så kan de blive enige om en anden ting: Twitter-sagen kommer ikke til at skade Erdogan og hans parti ved det kommende lokalvalg.

Det vil ikke på nogen måde have negativ indflydelse på Erdogan. De folk, som ønsker mere frihed og er imod blokeringen af Twitter, havde allerede besluttet sig. De ville ikke stemme på Erdogans parti uanset hvad, siger Cengiz Aktar.