Danmark bakker svensk kritik af Saudi-Arabien op

Når Saudi-Arabien ignorerer det internationale samfund og idømmer systemkritiker piskeslag og fængselsstraf, bliver Danmark nødt til at markere sig, lyder det fra såvel regering som opposition

Foto af den saudiske, systemkritiske blogger Raef Badawi, som er idømt fængselsstraf og 1000 piskeslag for efter sigende at have fornærmet islam.
Foto af den saudiske, systemkritiske blogger Raef Badawi, som er idømt fængselsstraf og 1000 piskeslag for efter sigende at have fornærmet islam. .

Længe har det saudiarabiske regime kørt frihjul og omgået religionsfrihed og menneskerettigheder som det vil, men det skal være slut.

Sådan lyder det fra Christiansborg, hvor samtlige partier bakker op om den svenske udenrigsminister, Margot Wallströms, (S) kritik af, at Saudi-Arabien i søndags stadfæstede dommen på 10 års fængsel og 1000 piskeslag til den systemkritiske debattør Raif Badawi.
 
”Der kan ikke være to synspunkter i den sag. Det er helt absurd, og den form for straf er fuldkommen vanvittig,” siger Socialdemokraternes udenrigsordfører, Morten Bødskov.

Raif Badawi modtog i januar de første 50 piskeslag for sine kritiske ytringer om det saudiske system, som fik den svenske udenrigsminister til at kalde straffen ”middelalderlig”, hvilket samtidig med et stop af svensk våbensalg til Saudi-Arabien kastede landene ud i en diplomatisk krise, hvor Saudi-Arabien trak ambassadøren hjem fra Stockholm og skabte udsigt til et massivt svensk eksporttab, hvilket udløste kritik fra erhvervslivet.

I mandags gentog Wallström fordømmelsen, og mens den danske regering tidligere har været tilbageholdende med direkte kritik af saudierne, forklarer Morten Bødskov, at man har brugt de diplomatiske kanaler til at markere Danmarks standpunkt.
 
”Udenrigsministeriet har nævnt det, hver gang der har været mulighed for det, og vi skal både direkte og igennem EU arbejde for at styrke kritikken over for et land, hvis retssystem og afstrafningsform ligger meget fjernt fra demokratiske og menneskeretslige værdier,” siger han.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) vil ikke blande sig i svensk udenrigspolitik, men er enig i den svenske reaktion på saudiernes straf af Raif Badawi.

”Denne her form for afstraffelse er fuldstændig uacceptabel. Det har jeg også givet meget klart udtryk for lige fra den første dag, og det vil jeg selvfølgelig fortsætte med både fra dansk side og gennem EU,” skriver ministeren i en e-mail.

Medlem af Folketingets Udenrigsudvalg for SF Trine Mach og Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, mener begge, at Danmark bør markere sin kritik af Saudi-Arabien tydeligere, og også Liberal Alliances udenrigsordfører, Mette Bock, og Det Konservative Folkepartis udenrigsordfører, Lars Barfoed, bakker op om den direkte svenske stil. ”Jeg er fuldstændig enig med den svenske fordømmelse, for når det drejer sig om middelalderlige straffemetoder og brud på ytringsfriheden, må vi fordømme og tage afstand,” forklarer Barfoed.

Venstres udenrigsordfører, Søren Pind, mener, at regeringen har svigtet i kritikken af lande, der bryder menneskerettighederne.

”Jeg er helt på linje med den svenske kritik. For nylig skrev udenrigsministeren en kronik sammen med den kinesiske udenrigsminister, uden at man nævnte menneskerettigheder med ét ord, og det er ikke godt nok. Jeg mener, at dansk udenrigspolitik skal være som en borgerlig Olof Palme med en stemme, der kan høres klart i det internationale samfund,” siger han.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, der tidligere kritisk har kaldt den svenske udenrigsminister for ”en skolepige med følelser”, mener, at det er positivt med åben kritik af
Saudi-Arabien, så længe man ikke indfører handelsblokader.

”Den slags markeringer er fine, og Danmark bør gøre det samme. Alle normalt tænkende kan se, at det er groteske og barbariske metoder, som kendetegner Saudi-Arabien, og det skal vi protestere imod,” siger han.