Michael Melchior: Religion er nøglen til fred i Mellemøsten

Tempelbjerget i Jerusalem med Klippemoskéens gyldne kuppel vidner om, at religion spiller en vigtig rolle i ...

Tempelbjerget i Jerusalem med Klippemoskéens gyldne kuppel vidner om, at religion spiller en vigtig rolle i konflikten mellem Israel og palæstinenserne. Både jøder og muslimer gør krav på denne hellige plads. Når religionen er med til at skabe konflikten, må den også inddrages for at finde en fredsplan, mener Michael Melchior. - Foto: Thomas Coex/AFP/Scanpix

Den danskfødte rabbiner Michael Melchior er i gang med et storstilet diplomatisk arbejde med at samle yderligtgående religiøse ledere blandt israelerne og palæstinenserne til en fælles fredserklæring. Uden religiøs fred vil fredsarbejdet fortsætte ad samme blindgyde som hidtil, mener fredsprocesveteraner

Der har bredt sig en nærmest sisyfosk håbløshed over det mangeårige arbejde med at skabe fred mellem Israel og palæstinenserne. Gang på gang er forsøgene endt i ingenting.

Og uanset hvor mange kræfter ledere lægger i at genoplive en kuldsejlet fredsproces, ender forsøgene uundgåeligt som hos Sisyfos med, at stenen buldrer ned ad bjerget igen.

Det er næsten lige så forudsigeligt, som det er selvforskyldt, mener rabbineren Michael Melchior, tidligere israelsk parlamentariker og minister og i dag leder af en række ngo'er, der arbejder for forsoning og sameksistens. For politikernes forsøg på at skabe fred er præget af en udpræget uopfindsomhed, der ignorerer selve problemets kerne:

”Det er utroligt, at man aldrig tænker nærmere over, hvorfor det er gået galt alle de foregående gange. Man fortsætter bare ned ad samme blindgyde igen og igen,” siger Michael Melchior.

Han mener, at fredsarbejdet mellem Israel og palæstinenserne må gentænkes og ledes ud ad en ny vej. Og det er en vej, der først og fremmest tager udgangspunkt i religionen.

”Når vi har at gøre med en religiøs

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.