De dødes fest i Kina

Kineserne tager i disse dage ud til deres forfædres grav for at feje foran graven og vise respekt for de afdøde

 Ud over at feje foran graven har kineserne også offergaver med til deres forfædre. Offergaverne kan være alt fra fødevarer til røde papirstykker, der skal forestille at være penge.
Ud over at feje foran graven har kineserne også offergaver med til deres forfædre. Offergaverne kan være alt fra fødevarer til røde papirstykker, der skal forestille at være penge. . Foto: Ming Ou Lü.

Kineserne har travlt med at feje med kost i disse dage. Det er ikke på grund af forårsrengøringen, men på grund af at de skal ære deres forfædre. Fra den 4. til den 6. april er det Qingming-festival for kineserne. Her tager kineserne ud til deres forfædres grav for at feje foran graven og vise respekt for de afdøde.

Jeg har været på en seks-timers vandretur i dag. Der var to grave, som jeg skulle feje, og de skulle være ekstra rene, fortæller Liao Hangui fra Pingan, en landsby i den sydlige Guangxi-provins.

LÆS OGSÅ: Knap så charmerende reality-tv i Kina. Interview før døden

Sammen med sin familie tog Liao ud til gravene og viste respekt for sine forfædre. Liao fortæller, at gravene skulle være ekstra rene, da forfædrene dermed ville tilsmile de nulevende medlemmer af slægten med mere held. Ud over at feje foran graven har kineserne også offergaver med til deres forfædre. Offergaverne kan være alt fra fødevarer til røde papirstykker, der skal forestille at være penge.

Det er først på det seneste, at kineserne har fået fridage til at dyrke Qingming-festivalen. Lige siden 1949, hvor kommunisterne erobrede magten i Kina, har Qingming ikke været en officiel helligdag. Alligevel har kineserne fastholdt traditionen, og i 2008 besluttede den kinesiske regering at give tre fridage, så kineserne kunne fejre Qingming uden at gå glip af arbejdet.

Vi har fejret Qingming i mange år. Vi samler familien og får et godt måltid mad, efter at vi har været ude og vise respekt over for vores forfædre, siger Liao.

En af grundene til, at den kinesiske regering har været påpasselig med at gøre Qingming til en officiel helligdag, kan være, at kineserne traditionelt har brugt mindehøjtideligheder for afdøde som en undskyldning for at samle sig og protestere over det nuværende styre. For eksempel begyndte demonstrationerne ved den Himmelske Freds Plads i 1989 som en mindehøjtidelighed for den dengang netop afdøde Hu Yaobang, der var en højtstående kinesisk politiker, som gik ind for politisk liberalisering.

I år er der ingen højtstående, liberale kinesiske politikere, som er afgået ved døden, og ved Babaoshan-gravpladsen i Beijing er der fredeligt.

Den kinesiske regering har sørget for koste ved Babaoshan, således at gæsterne ikke selv behøver at slæbe på dem. På den nationale tv-kanal CCTV-1 er der sørget for, at tiltaget fra myndighederne får ros fra en ældre herre.

Forholdene for os bliver bedre år for år. Det er et godt initiativ, siger den ældre herre troskyldigt i den bedste sendetid.

Der er en god grund til, at Babaoshan har fået den ekstra luksus. For gravpladsen er nemlig hjemsted for en lang række revolutionære kommunister, både kinesere og udlændinge, der har hjulpet den kommunistiske sag i Kina.

For landsbyboerne i Pingan er der langt fra den luksus, som borgerne i landets hovedstad Beijing oplever. Her er beboerne nødt til at slæbe på kost og offergaver selv hele vejen op til forfædrenes gravsted.

Samtidig insisterer en række ældre kinesere at blive begravet dér, hvor de er født. Det betyder i mange tilfælde, at de kinesiske migrantarbejdere, som er flyttet fra land til by, har en lang vej fra deres bosted til de grave, som de skal ære og vise respekt over for.

Mine forældre og jeg tager ikke over til mine bedsteforældres grav ved dette års Qingming. Vi har vores liv her i Guilin, og hver gang vi tager tilbage til vores gamle by, skal vi have gaver med til alle de andre familiemedlemmer, fortæller Lily Cao, der til daglig arbejder i Guilin mere end 400 kilometer væk fra hendes gamle hjemby i Hunan-provinsen.

Opfindsomheden er dog stor blandt kineserne. I dag er det muligt for kineserne at købe digital syndsforladelse. Foran computerskærmen kan skyldige efterkommere sørge ved deres forfædres grav ved hjælp af digitale videokameraer og hurtige internetforbindelser. Samtidig kan de hyre kurerer til at aflevere offergaver ved gravpladserne.

Det forhindrer dog ikke, at nogle kinesere stadig fortrækker en traditionel ceremoni.

Jeg havde spiritus, røde sedler og kylling med til min bedstefar. Det bliver han glad for, fortæller Liao.