Derfor fik tysk protestparti vælgerne op af sofaen

Det indvandrerkritiske parti Alternative für Deutschland stormede frem i delstatsvalg. Her ses Frauke Petry, ...

Det indvandrerkritiske parti Alternative für Deutschland stormede frem i delstatsvalg. Her ses Frauke Petry, der er partiets formand. Scanpix Denmark

Det nye højrefløjsparti AfD fik succes ved weekendens tre delstatsvalg, fordi det taler til frygten for indvandring, den udbredte politikerlede og EU-skepsis

Normalt glæder politikere sig, når valgdeltagelsen er høj, men ved søndagens valg i tre tyske delstater så de gamle partier med delt begejstring på stemmetallet, der i alle tre delstater var væsentligt højere end for fem år siden.

Ifølge valgforskerne lykkedes det nemlig højrepartiet Alternative für Deutschland (Alternativ for Tyskland), AfD, at mobilisere tusindvis af sofavælgere. Flere end 390.000 borgere, der ikke stemte ved seneste valg, opsøgte valglokalerne i Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz og Sachsen-Anhalt for at sætte deres kryds ved partiet, som opnåede henholdsvis 15,1 procent, 12,6 procent og 24,2 procent af stemmerne, viser infratest Dimap-instituttets opgørelse over vælgerbevægelser.

Og det er især bekymringerne for, hvad de 1,1 millioner asylansøgere, der sidste år kom til Tyskland, vil koste samfundet, der har fået folk til at stemme igen.

Således har over 90 procent af dem, der stemte på AfD i søndags, ikke tillid til, at forbundskansler Angela Merkels regering i det lange løb vil få styr på flygtningesituationen, som op imod 95 procent af partiets vælgere også frygter, kan føre til, at islams

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.