Dokumenter afslører anspændt forhold mellem USA og Tyrkiet

Wikileaks dokumenter viser, at USA ser med dyb skepsis på Tyrkiets regering, som kaldes for islamistisk og Israel-hadende. Tyrkiets premierminister beskyldes også for at have hemmelig konto i Schweiz

Forholdet mellem USA og Tyrkiet er anstrengt, viser Wikileaks dokumenter. Her ses Tyrkiets premiereminister Recep Tayyip Erdogan.
Forholdet mellem USA og Tyrkiet er anstrengt, viser Wikileaks dokumenter. Her ses Tyrkiets premiereminister Recep Tayyip Erdogan. Foto: .

Tyrkiets favorisering af islam og det gode naboskab med Iran og Syrien er nu ikke længere kun en diskussion om Tyrkiets kandidatur til optagelse i EU. Det ellers solide forhold mellem Tyrkiet og USA slår også revner.

I dokumenterne, som Wikileaks begyndte at offentliggøre søndag den 28. november, står det tydeligt, at USA er begyndt at se med større skepsis på sin Nato-allierede. Tyrkiets premierminister, Recep Tayyip Erdogan, beskrives som en autoritær leder, der flirter med islam, og som samtidig har flere bankkonti i Schweiz. Hans rådgivere beskrives som en flok "spytslikkere", der ikke har forstand på meget af det, der foregår uden for Ankaras bygrænse.

De amerikanske dokumenter omfatter også informationer, der antyder, at Erdogans børns uddannelse bliver betalt af en rig forretningsmand. Og for at slå den amerikanske skepsis over for Tyrkiet fast, konkluderer den amerikanske diplomat Eric Edelman, at Erdogan er en meget autoritær leder, der mener, Gud har udpeget ham til at lede Tyrkiet.

"I det politiske parti viser Erdogan sin magtsult i form af en meget skarp autoritær stil og med dyb mistro mod andre. Som en tidligere rådgiver siger om Erdogan: Tayyip Bey tror på Gud, men stoler ikke på ham," står der i dokumentet.

I en anden analyse om Tyrkiets fremtid skriver den tidligere diplomat James Jeffrey:

"Betyder alt dette, at Tyrkiet er mere fokuseret på den islamiske verden og sin egen muslimske tradition i sin udenlandspolitik? Absolut ja. Betyder det, at Tyrkiet opgiver sin vestlige orientering og villighed til at samarbejde med os? Nej," står der i et af de mange dokumenter om forholdet mellem USA og Tyrkiet.

Et andet af de emner, der skaber debat om Tyrkiets orientering i regionen, er Erdogans udtalelse om Irans atomprojekt. Erdogan har sagt, at nogles landes overbevisning om, at Iran også udvikler atomvåben, er "sladder"

Den udtalelse førte til en øjeblikkelig samtale mellem James Jeffrey og højtstående embedsmænd i det Nato-allierede lands udenrigsministerium.

De offentliggjorte dokumenter har medført en heftig intern debat i Tyrkiet, hvor flere medlemmer af den tyrkiske regering har kaldt Wikileaks for en israelsk opfindelse. Den politiske opposition kræver en forklaring på de påståede konti i Schweiz.

Premierminister Erdogan benægter at have penge på konti i Schweiz og siger til dagbladet Zaman, at han overvejer at retsforfølge dem, der har rejst påstanden. Dette til trods for at udenlandske diplomater har 100 procent immunitet i Tyrkiet.

allan@k.dk