Domme i tyrkisk sag forstærker splittelse

Tyrkiets tidligere hærchef, general Ilker Basbug, fik fængsel på livstid for sin rolle i en påstået sammensværgelse mod landets regering

Der var i går uroligheder uden for retsbygningen, hvor sikkerhedsstyrker havde oprettet barrikader for at holde demonstranter på afstand. –
Der var i går uroligheder uden for retsbygningen, hvor sikkerhedsstyrker havde oprettet barrikader for at holde demonstranter på afstand. –. Foto: .

Efter en fem år lang retssag, der har blotlagt dybe spændinger i det tyrkiske samfund, dømte en domstol i går Tyrkiets tidligere hærchef, general Ilker Basbug, til fængsel på livstid for hans rolle i en påstået sammensværgelse mod landets regering.

Generalen var en blandt 275 tiltalte, som fik dom i den langvarige retssag om den såkaldte Ergenekon-sammensværgelse. De dømte siger, at de er uskyldige i alle anklager.

LÆS OGSÅ: Erdogan splitter tyrkerne

Premierminister Recep Tayyip Erdogans regering, som har islamistiske rødder, siger, at det ultranationalistiske netværk er et eksempel på de anti-demokratiske kræfter, som det regerende AK-parti har kæmpet imod.

21 af de tiltalte blev frikendt, mens flere blev idømt 20 års fængsel. Tre parlamentsmedlemmer fik mellem 12 og 35 års fængsel.

Dommerne læste dommene op for hver enkelt af de anklagede i sagen.

Højtstående officerer samt politikere, akademikere og journalister er blandt de dømte.

Den meget omtalte sag er ifølge oppositionen Erdogans forsøg på at lamme kritikere og svække modstanderne af sit parti.

Dette er Erdogans retssag, det er hans teater, siger Umut Oran, som er medlem af parlamentet for oppositionspartiet CHP.

I det 21. århundrede og i et land, der ønsker at blive optaget i EU, har en åbenlys politisk retssag som denne intet juridisk grundlag, tilføjer han.

LÆS OGSÅ: Tyrkiske alawitter kritiserer Erdogans støtte til syriske oprørere

Kritikere af Erdogan siger, at hele retssystemet er underlagt regeringens politiske indflydelse.

Anklageskriftet i sagen, der er på 2455 sider, omtaler politisk vold, som Ergenekon-netværket skal have stået bag gennem en årrække, og som skulle kulminere med en nedskydning af et fly.

Der var i går uroligheder uden for retsbygningen, hvor sikkerhedsstyrker havde oprettet barrikader for at holde demonstranter på afstand.

Der er masser af fiktion i disse sager, men ingen beviser, sagde Dogan Muldur, en pensioneret pilot, som i går demonstrerede ved retsbygningen.

Tyrkisk politi gennemførte i weekenden razziaer mod et politisk parti og en tv-kanal, som alle havde opfordret til demonstrationer mod retssagen.

Det tyrkiske militær gennemførte tre kup i perioden 1960-1980 og fjernede landets første islamistisk-ledede regering fra magten.

Men Erdogan har gradvist svækket hærens indflydelse, siden han kom til magten i 2002 blandt andet med retssager som Ergenekon-sagen og den separate retssag omkring den såkaldte Operation Forhammer.

I den sag blev i alt 322 officerer fra hæren i september sidste år idømt fængselsstraffe for påståede kupplaner.

I den tyrkiske befolkning var der til at begynde med tilfredshed med retssagerne, som skulle kaste lys over landets udefinerede netværk af sekulære grupper og deres politiske indflydelse.

Men efterhånden som sagen er skredet frem, er kritikken af regeringen taget til. Også EU-Kommissionen har udtrykt bekymring.

Anklagemyndigheden havde forlangt livsvarigt fængsel til 64 af de tiltalte.

Alle, der ikke blev frikendt i går, ventes at appellere deres dom.