Domstol: Hosni Mubarak skal løslades

En egyptisk domstol har bestemt, at landets tidligere præsident skal sættes på fri fod

Egyptens tidligere præsident Hosni Mubarak bag tremmer under retssagen mod ham i Kairo. –
Egyptens tidligere præsident Hosni Mubarak bag tremmer under retssagen mod ham i Kairo. –. Foto: Khaled ElfiqiEPA.

Egyptens tidligere præsident Hosni Mubarak, som det egyptiske folk væltede fra posten i 2011, er meget snart på fri fod. Det bestemte en egyptisk domstol i går, og ekspræsidenten ventedes at kunne forlade fængslet senere i går eller i dag.

Mubarak har været tilbageholdt og anklaget for blandt andet korruption, siden han blev væltet efter 30 år ved magten.

Domstolen skulle i går tage stilling til en begæring fra den tidligere præsidents advokat, der krævede, at Mubarak blev sat fri. Og domstolen fjernede de sidste juridiske grunde til, at han er i fængsel: Mubarak er dømt medskyldig i, at mange mennesker blev dræbt under protester mod hans regime, men denne sag skal gå om. Og han har nu siddet så længe, som man kan sidde fængslet uden dom, siger myndighederne.

LÆS OGSÅ: Sæt Mohamed Mursi fri

Egyptens midlertidige regering, som er indsat af hærchefen, general Abdul-Fattah el-Sisi, bliver beskyldt for at ville genetablere Mubaraks autoritære og udemokratiske styre.

Mubaraks angivelige løsladelse sker bare seks uger efter, at de væbnede styrker afsatte landets demokratisk valgte præsident Mohamed Mursi, og den kommer midt under en ny voldsspiral i Egypten, hvor militæret har sat hårdt ind over for Det Muslimske Broderskab.

Omkring 900 mennesker inklusiv 100 betjente og soldater har mistet livet, efter at sikkerhedsstyrker ryddede to pro-Mursi protestlejre i Kairo den 14. august.

En talsmand for broderskabet sætter dog dødstallet blandt deres støtter til at være omkring 1400.

Som et signal på ønsket om at knuse den islamistiske bevægelse og lukke munden på dens støtter anholdt de egyptiske myndigheder i tirsdags Mohamed Badie, broderskabets leder.

Det Muslimske Broderskab var forbudt under Mubarak, men rejste sig som den bedst organiserede politiske bevægelse efter hans fald.