Dødsstraf er et middel til politisk undertrykkelse

De lande, der holder fast ved dødsstraffen, bruger den i vid udstrækning til at undertrykke og skræmme deres borgere. Det gælder især landene i Mellemøsten og Nordafrika samt Kina

Elektrisk stol fra Atlanta, USA.
Elektrisk stol fra Atlanta, USA. Foto: colourbox.com.

Det er slående, at hovedparten af de lande, der henretter deres borgere, bruger dødsstraffen som et redskab til at skræmme og undertrykke kritikere med. Det gælder især Kina samt flere lande i Mellemøsten og Nordafrika, fremhæver menneskerettighedsorganisationen Amnesty International i en rapport om brugen af dødsstraf i 2009.

– Vi har en håndfuld formørkede stater blandt landene i Mellemøsten og Nordafrika, som tyr til dødsstraf som et middel til at skræmme deres befolkninger. Landene vil statuere nogle eksempler for at vise, at regimerne hverken finder sig i politisk modstand eller vil tolerere religiøse eller etniske mindretal, siger Ole Hoff-Lund, pressechef i Amnesty Internationals danske afdeling.

I 2009 henrettede Iran således mindst 388 mennesker, Irak mindst 120, Saudi-Arabien mindst 69, Yemen mindst 30, Sudan 9, Syrien 8, Egypten 5 og Libyen 4.

For Irans vedkommende fandt 112 af henrettelserne sted inden for blot otte uger efter det omstridte præsidentvalg i sommeren 2009, hvor tusindvis af politiske demonstranter blev arresteret. I Saudi-Arabien bliver mange henrettet under henvisning til "trolddom", hvilket i praksis dækker over, at borgere er blevet straffet for at ytre sig kritisk eller opføre sig på en måde, regimet ikke vil acceptere, selvom det ligger inden for menneskerettighederne. I Irak dækker de 120 henrettelser over personer, der er blevet anklaget for "terroraktiviteter", hvilket kan være sandt i nogle tilfælde, men også kan være myndighedernes hævn over politiske modstandere.

Også i Kina, der fortsat er det land i verden, der henretter flest mennesker – Kina har fire gange så mange indbyggere som USA, men henretter cirka 30 gange så mange mennesker – bruges dødsstraf og henrettelser i vid udstrækning som et politisk instrument til at holde befolkningen i ave med. Ikke blot ved at dømme og henrette politiske modstandere, men også ved at bruge den ultimative straf i sager om korruption og bestikkelse. Dødsstraf kan anvendes ved 68 forskellige forseelser.

– Kina bruger dødsstraffen meget bevidst og inden for et bredt spekter, siger Ole Hoff-Lund.

Ifølge seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder Hans Otto Sano går vejen til afvikling af dødsstraffen gennem en udbredelse af menneskerettighederne. Meget ofte er brugen af dødsstraf knyttet til en dårlig retssikkerhed, og begge dele forsvinder først, når befolkningen får udvidet deres civile rettigheder.

– Det er ikke nok, at udlandet lægger pres på en regering. Der skal også være et pres på myndighederne indefra, før dødsstraf bliver afskaffet, og det pres har først en chance for at vise sig, når der opstår små lommer af ytringsfrihed, siger Hans Otto Sano.

Det er efter hans mening også forklaringen på, at det trods alt går hurtigere fremad i Kina end i lande som Iran og Saudi-Arabien. Her er befolkningen endnu stærkere undertrykt.

upoulsen@kristeligt-dagblad.dk