Efter Islamisk Stat følger et væld af andre problemer

Store dele af Sinjar i det nordlige Irak ligger i ruiner, efter at kurdiske styrker har generobret byen fra ...

Store dele af Sinjar i det nordlige Irak ligger i ruiner, efter at kurdiske styrker har generobret byen fra Islamisk Stat. Samtidig er store dele af byen mineret, og de fleste af bomberne befinder sig under de sønderskudte huse. Foto: Nikolaj Krak

Euforien over at have besejret Islamisk Stat i Sinjar i Nordirak er efter et par måneder afløst af frustrationer. For hvad stiller man op med en by i ruiner?

Den kurdiske soldat knæler i græsset foran en rusten metalspand og lirker forsigtigt til en blå ledning for at sikre sig, at den ikke længere er forbundet til spanden.

”Der er mindst 20 kilo sprængstof i. Sådan en kan få et helt hus til at falde sammen,” siger Khalid Hadi, der er leder af den kurdiske peshmerga-hærs minørkorps i byen Sinjar i det nordvestlige Irak.

Det er to en halv måned siden, at Sinjar blev befriet fra Islamisk Stat (IS) af kurdiske soldater, massivt støttet af vestlige luftangreb. Siden har de syv mand i minørgruppen fundet i hundredvis af IS' hjemmelavede bomber i byen. Og der dukker nye op hver dag.

”Byen er fuldstændig mineret. IS har vidst i lang tid, at de blev nødt til at forlade Sinjar på et tidspunkt, så de har forberedt det godt. Vi finder de hjemmelavede bomber overalt,” siger han og forklarer, at de fleste af dem ligger under ruiner af sønderskudte huse, hvilket gør det farligt at færdes i byen.

De mange bomber er dog blot ét ud af det væld af problemer, der er dukket op i kølvandet på, at IS er fordrevet fra byen.

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.