En fredens religion? Muslimer kritiserer australsk premierministers tale

Australiens premierminister, Tony Abbott, er kommet i politsk modvind.

Den australske premierminister, Tony Abbott, efter den tale om nationens sikkerhed, som han siden er blevet kraftigt kritiseret for.
Den australske premierminister, Tony Abbott, efter den tale om nationens sikkerhed, som han siden er blevet kraftigt kritiseret for. . Foto: Lucas Coch.

”Jeg har ofte hørt vestlige ledere beskrive islam som en fredens religion. Jeg ville ønske flere muslimske ledere ville sige det oftere og mene det.”

Sådan lød det blandt andet fra den australske premierminister, Tony Abbott, da han i mandags holdt tale om den nationale sikkerhed i Australien. Udtalelserne kommer efter tragedien i Sydney i december 2014, hvor islamisten Man Haron Monis tog adskillige cafégæster som gidsler på Lindt Cafe. Gidseltagningen kostede to mennesker livet.

Talen har stødt adskillige muslimske ledere, der mener, at Tony Abbotts udtalelser er med til at promovere had og racisme, og ifølge formanden for The Arab Council of Australia (det arabiske råd i Australien), Randa Kattan, er racisme over for muslimer taget til siden gidseltagningen i december.

”Det er ikke nogen hjælp, det er splittende. Det stempler vores samfund som værende ansvarlig for handlinger begået af få. Det er ikke nyttigt for nogen at komme med disse udsagn. Hvor meget mere kan vi fordømme?”, siger hun om talen til den britiske avis The Guardian.

Zaahir Edries, formanden for the Muslim Legal Network (det muslimske juridiske netværk), fortæller til samme avis, at de især føler sig ramt af Tony Abbotts udtalelse om, at muslimske ledere i højere grad bør fremme islam som en fredens religion.

”Dette viser klart, at regeringen ikke har deltaget i oprigtig og ægte kommunikation med det muslimske samfund. Vi har uophørligt fordømt volden og opmuntret til fred, ikke blot som en lydhør foranstaltning, men fordi det er kernen i vores religiøse overbevisning,” siger han og tilføjer, at gruppen derfor ikke vil deltage i et ellers planlagt møde med regeringen om afradikalisering.

Også lederen af den The Lebanese Muslim Association (den libanesiske muslimske forening), Samier Dandan, udtaler, at de ”har fået nok” af, at Tony Abbotts bruger den nationale sikkerhed som et redskab til at gøre muslimer til ”syndebukke”.

”Stop med at spørge os om, hvad vi har gjort (for at udrydde ekstremisme, red.). Hr. statsminister, hvad har du og din regering gjort?”, siger Samier Dandan til avisen Guardian Australia, hvor han påpeger, at det muslimske samfund netop har gjort alt, hvad de kunne for at fordømme voldelig ekstremisme.

”Han (Tony Abbott) bor i sin egen puppe, hvor han ønsker at lede efter syndebukke,” siger Samier Dandan.

Sheikh Mohamadu Nawas Saleem, der er talsmand for The Australian National Imams Council (australske imamers råd), mener, at premierministerens udtalelser ikke sætter fokus på den indsats, muslimske ledere allerede har iværksat for at udrydde terrorisme.

”Jeg er sikker på, at imamer i Australien allerede har talt imod Daesh (et andet navn for Islamisk Stat, red.). Hvad vi har sagt mod voldelig ekstremisme, mener vi,” siger han til Guardian Australia og tilføjer, at Tony Abbotts kommentarer ”dæmoniserer muslimer som helhed”.

Den australske muslim og forfatter Randa Abdel-Fattah skriver i en klumme på den arabiske tv-stations hjemmeside Al-Jazeera, at ”Tony Abbotts regering bruger australske muslimer som et politisk redskab til at aflede opmærksomheden fra dens spæde og uinspirerende ledelse”.

”Budskabet var entydigt og fanatisk. Retorikken var generaliserende og umenneskelig. Australske muslimer blev knyttet til betydninger, der placerede dem som modstandere af 'australske værdier', som udnyttende, tvetydige og problematiske 'gæster',” skriver Randel Abdel-Fattah.

Den australske udenrigsminister, Julie Bishop, har distanceret sig fra Tony Abotts udtalelser og roser i stedet de australske muslimer.

”Jeg ønsker at rose medlemmer af vores muslimske samfund her i Australien, der tager kampen op mod ekstremisme og arbejder med regeringen, med moskéer og samfundsgrupper til at holde vores folk sikkert,” siger Julie Bishop.