Erdogan dæmper retorikken over for demonstranter

Tyrkiets premierminister Erdogan siger, at han er åben over for demokratiske krav, men samtidig tager han kraftigt afstand fra den seneste uges demonstrationer

Efter flere dage med demonstrationer, viser Erdogan tegn på at han er villig til at lytte til demonstranterne. På billedet: Tyrkere i Ankara demonstrere mod Erdogans regering.
Efter flere dage med demonstrationer, viser Erdogan tegn på at han er villig til at lytte til demonstranterne. På billedet: Tyrkere i Ankara demonstrere mod Erdogans regering. Foto: UMIT BEKTAS Denmark.

Tyrkiets premierminister, Recep Tayyip Erdogan, sagde i aftes i det, der lignede en kovending i forhold til de demonstranter, som i over en uge har demonstreret i mere end 60 tyrkiske byer, at han er åben over for de demokratiske krav, som demonstranterne stiller.

Men hvad det mere præcist betyder er uklart. Således meddelte Erdogan efter et EU-møde, at det planlagte byggeri i en park i Istanbul, som startede demonstrationerne, ikke nødvendigvis skal indeholde et indkøbscenter, men at byggeriet vil blive gennemført. Desuden vil et kulturcenter, som er opkaldt efter den tyrkiske landsfader Kemal Atatürk, blive revet ned.

På samme møde lød det fra EUs side, at den seneste uges protester i Tyrkiet og myndighedernes håndtering af demonstrationerne ikke har indflydelse på Tyrkiets ansøgning om optagelse i unionen. EUs udvidelseskommissær Stefan Füle sagde dog også, at politivold er uacceptabelt, og at der skal være mulighed for at holde fredelige demonstrationer i et demokratisk land.

Erdogans melding kommer, samtidig med at uroen over situationen spirer internt i Erdogans parti AKP, vurderer iagttagere.

LÆS OGSÅ: Tyrkiske demonstranter samles om fælles modstander

Gennem sine mere end 10 år som premierminister er Erdogan blevet førstemanden i partiet, hvor han sjældent bliver sagt imod, fortæller Andrew Finkel, som er journalist og har boet i Istanbul og fulgt tyrkisk politik i 20 år.

Han peger på, at Erdogan ikke har haft modstandere i sit eget parti, siden Abdullah Gül gik fra at være udenrigsminister til at være landets præsident, hvilket Gül fortsat er. Siden da har Erdogan været omgivet af partimedlemmer, som har sagt ja til alle hans planer, men det kan nu være ved at ændre sig, mener Andrew Finkel.

Imens Erdogan indtil i aftes stringent har fulgt en skarp linje over for demonstranterne, har Gül udtalt sig mere imødekommende.

Abdullah Gül prøver at distancere sig fra Erdogan, og der er også en reel ideologisk forskel på de to. Gül er ikke nær så meget en hardliner eller så dogmatisk som Erdogan, siger Andrew Finkel.

Netop Erdogans planer om at blive landets præsident i 2014 ses af kritikere som endnu et eksempel på Erdogans stræben efter magten. Erdogan har planer om ikke bare at blive præsident, men også at ændre forfatningen, så han kan blive præsident med reel udøvende magt. Hvis de planer skal blive til noget, må Erdogan undgå at få for mange ridser i lakken inden da, mener Hugh Pope, leder af International Crisis Group i Tyrkiet.

Det er tid til en u-vending. Erdogan er nødt til at engagere den brede befolkning. Det ville være en god ting at have en engagerende premierminister, også for ham selv i forhold til hans ønske om at blive præsident, siger Hugh Pope.