Felipe VI giver det spanske kongehus nyt liv uden at overbevise

Efter Felipe VI's første år på tronen, mener et flertal af spanierne, at den nye konge har formået at renovere monarkiet og forbedre det image, som den gamle, nu abdicerede konge ødelagde. Men der er også kritiske røster

Kong Felipe og dronning Letizia var i tirsdags værter for en reception i El Pardo-paladset i Madrid, hvor omkring 400 spanske adelige var mødt op for at hilse på regentparret. Her er det hertuginden af Montoro, Eugenia Martinez de Irujo, der viser kongen ære. -
Kong Felipe og dronning Letizia var i tirsdags værter for en reception i El Pardo-paladset i Madrid, hvor omkring 400 spanske adelige var mødt op for at hilse på regentparret. Her er det hertuginden af Montoro, Eugenia Martinez de Irujo, der viser kongen ære. - . Foto: Scanpix.

”Et fornyet monarki til en ny tid!”. Med disse ord overtog Felipe VI for et år siden embedet efter sin far kong Juan Carlos I.

Et flertal af spanierne mener faktisk, at den nye konge har formået at renovere monarkiet og forbedre det image, som den gamle, nu abdicerede konge havde ødelagt på grund af en række skandaler. Ifølge en meningsmåling i dagbladet El Mundo i denne uge mener tre ud af fire spaniere, at Felipe har gjort det godt som konge.

Og 61,5 procent af de adspurgte giver deres opbakning til monarkiet som statsform i modsætning til i januar 2014, da kun knap 50 procent af spanierne støttede det.

Kongehusets popularitet faldt drastisk, fordi Juan Carlos tog på elefantjagt i Afrika midt i landets værste økonomiske krise. Hans mere end åbenlyse flirt med en tysk prinsesse og dermed utroskab over for dronning Sofia bidrog også til det dårlige omdømme.

Men det, der især har skadet monarkiet, er korruptionssagen mod ekskongens svigersøn Iaki Urdangarin, en sag, som også dennes hustru, Felipes søster, prinsesse Cristina, er indblandet i.

”På kun et år har Felipe VI lagt en periode bag sig, som havde bragt monarkiet helt ud på kanten af afgrunden,” skriver forfatteren og journalisten Mariángel Álcazar i sin blog i den catalonske avis La Vanguardia.

Det var ikke nogen nem opgave, Felipe VI påtog sig, da han den 19. juni sidste år proklamerede, at ”kronen skal vinde folket for sig ved en ærlig og gennemsigtig opførsel”.

Men der skulle kun gå uger, før der blev sat handling bag. Kongen beordrede, at kongehusets regnskaber blev lagt på nettet, og at intet medlem af kongefamilien måtte tage job i det private eller offentlige. Samtidig sænkede han sin egen og andre kongelige medlemmers løn med op til 20 procent.

Budskabet var klart. Kongen ville tilpasse monarkiet til den økonomiske krisetid, Spanien befandt sig i. Og da han for få dage siden fratog sin lillesøster, prinsesse Cristina, titlen som hertuginde af Palma, var det også et signal om, at kongehuset tager afstand fra korruption.

Tabet af titlen kommer, kun et par uger før retssagen mod prinsessen og kongens svoger starter, en skandale, som handler om millionsvindel med offentlige midler, hvor Cristinas mand, Iaki Urdangarin, risikerer en dom på over 10 års fængsel.

”Kongens beslutning er et skridt mere mod den regeneration, han har startet. Nu må han fortsætte linjen og vise spanierne brugbarheden af et moderne, nært og gennemskueligt monarki,” skriver dagbladet El País i en leder.

Og Pilar Cernuda, forfatter til en række bøger om det spanske kongehus, skriver i avisen Diario de Sevilla, at ”kongehusets image har forbedret sig betragteligt efter nogle år med prestigetab forårsaget af de mange fejl, kong Juan Carlos begik”.

”Felipe er bevidst om, at spanierne ønsker en etisk regeneration af deres land og deres institutioner”, mener Mariángel Álcazar i La Vanguardia.

Men der er også kritiske røster. Blandt andet journalisten Juan José Téllez, der i sin blog i netavisen Publico.es skriver, at ”Felipe gerne vil fremstille sig selv som en sparsommelig konge”, fordi han har sænket sin løn til 234.204 euro om året (cirka 1,75 millioner kroner). Men ifølge bloggeren er sandheden, at budgettet til at holde kongehuset kørende er steget.

”Kongen har i dag en mærkelig rolle, der slet ikke passer til tiden, vi lever i, for ikke at tale om kongefamilien, hvis eksistens er helt ude i det absurde,” mener forfatteren og historikeren Jorge M. Reverte i en kronik i El País.

En læser af netmediet Libertad Digital, der kalder sig Eduardo Alonso Pérez, har heller ingen tiltro til monarkiet: ”Denne konge er bare en fortsættelse af den gamle. Og hvis han tror, at folk får våde øjne og bliver bløde om hjertet, fordi han har frataget sin søster en titel, kan han godt tro om.”