Et forandret Tyskland går fra velkomstkultur til nul-tolerance

De tyske politikere har efter overgreb i Köln og andre byer travlt med at tale om sikkerhed fremfor åbne arme. Merkel vil reducere antallet af nyankomne

Angela Merkel siger ikke længere: ”Vi kan klare den”. Nu siger forbundskansleren, at Tyskland forventer, at asylsøgende viser viljen til at lade sig integrere i samfundet, og at det vil få konsekvenser for deres asylansøgning, hvis de sætter sig ud over loven.
Angela Merkel siger ikke længere: ”Vi kan klare den”. Nu siger forbundskansleren, at Tyskland forventer, at asylsøgende viser viljen til at lade sig integrere i samfundet, og at det vil få konsekvenser for deres asylansøgning, hvis de sætter sig ud over loven. . Foto: STEFAN SAUER/DPA.

Angela Merkel siger ikke længere: ”Vi kan klare den”. Nu siger forbundskansleren, at Tyskland forventer, at asylsøgende viser viljen til at lade sig integrere i samfundet, og at det vil få konsekvenser for deres asylansøgning, hvis de sætter sig ud over loven.

Kvinden, som gennem de seneste måneder mere end nogen anden har været symbolet for de åbne armes flygtningepolitik, er blevet tvunget på retræte af det, hun kalder de ”afskyelige kriminelle gerninger” nytårsnat i Köln og andre tyske storbyer, hvor større grupper af primært nordafrikanske og arabiske mænd forulempede og forgreb sig på kvinder i et hidtil uset omfang.

Håndteringen af flygtningekrisen er nu forandret i Berlin og ude i delstaterne, hvor man kæmper med at huse de over 1,1 million flygtninge og migranter, der er kommet til landet i det forgangne år. Dem, der har været bange for, at der kom alskens kriminelle med flygtningestrømmen, ser sig nu bekræftet, og dem, der har talt flygtningenes sag, ser velkomstkulturen gå fløjten.

Nordrhein-Westfalens indenrigsminister, Ralf Jäger, oplyste i går på et krisesamråd i delstatsparlamentets indenrigsudvalg, at der blandt de foreløbig 19 udenlandske mistænkte for overgrebene i Köln er 10 asylsøgere. Heraf er de ni kommet til landet i 2015. 14 af de 19 kommer fra Algeriet og Marokko og vil som migranter næppe kunne opnå asyl, og ifølge politiet opholder ni af de mistænkte sig sandsynligvis illegalt i Tyskland. Kun fire af de mistænkte er foreløbig anholdt og sigtet for røveri og tyveri. Til gengæld steg antallet af politianmeldelser i går til 553, hvoraf næsten halvdelen handler om sexovergreb, som nu efterforskes af en ligeledes støt voksende gruppe på 135 politifolk.

Tallene taller deres tydelige sprog. Ifølge nyhedsmagasinet Der Spiegel frygter kansleren og hendes nærmeste, at det bliver vanskeligere at holde fast i den hidtidige kurs i flygtningepolitikken, og at nationalistiske højrekræfter vil prøve at slå plat på situationen. Der er sået tvivl om retsstatens handlekraft, og hvis det udvikler sig til en tillidskrise, vil pilen hurtigt pege på kansleren selv.

Hendes borgerligt-socialdemokratiske koalitionsregering lægger derfor i sjælden samdrægtighed op til hurtigere udvisninger af kriminelle asylsøgere og skærpelser af straffelovens volds- og voldtægtsparagraffer samt en tvungen bopælstildeling, så flygtningene ikke kan søge mod byerne i stort tal. Merkel vil fortsat ikke tale om en maksimumgrænse for flygtningeoptaget, men hun har rykket sig gevaldigt på en uge og vil nu reducere antallet af nytilkomne drastisk. Som en af næstformændene i hendes kristeligt demokratiske CDU har sagt det, så har ”befolkningens sikkerhed nu førsteprioritet”.

Samme indtryk prøvede også den socialdemokratiske delstatsminister Ralf Jäger at formidle under gårsdagens samråd. Det var Jäger, som i fredags fyrede Kölns politichef for at genoprette offentlighedens tillid til politiet, og i går kaldte han det indtryk, politiet havde efterladt nytårsaften, for uacceptabelt.

Politiet begik nemlig ifølge den rapport, som han fremlagde, alvorlige ledelses- og kommunikationsfejl, da omkring 1000 primært udenlandske mænd i forskellige grupperinger samlede sig på pladsen mellem domkirken og banegården og begyndte at kaste fyrværkeri i menneskemængden, hvorefter de første meldinger om befamlerier, overgreb og tyverier begyndte at dukke op, og tingene kom ud af kontrol.

Men ifølge betjentenes egne meldinger blev deres ønske om forstærkninger undervejs i den stadig mere tilspidsede situation afvist, og politiets fagforening har svaret hårdt igen på kritikken fra politisk hold ved at henvise til, at store ressourcer er sat ind i grænseområdet til Østrig for at få styr på flygtningestrømmen.

Tonen i Tyskland er blevet mere hård den seneste uges tid, og det ville nærmest have været utænkeligt, at en fremtrædende politiker som Jäger for få uger siden havde sagt det, han fastslog i går, nemlig at det gælder om at tale ud om ubekvemme sandheder:

”Denne oprigtighed skylder vi først og fremmest ofrene, men selvfølgelig også den samlede offentlighed og ligeledes de flygtninge, der lever fredeligt her,” sagde ministeren efter at have kritiseret politiledelsen for fejlagtigt at have prøvet at dysse begivenhederne ned.

Den forandrede tone er også en kendsgerning for muslimer og andre grupper af indvandrere i Tyskland. Muslimernes Centralråd har måttet lukke rådets telefoner efter en sand storm af trussels-opkald, og rådets formand Aiman Mazyek taler over for avisen Kölner Stadt-anzeiger om ”en ny dimension af had”. I weekenden gik en gruppe af rockere, hooligans og udsmidere, som ifølge avisen Kölner Express havde fået kontakt til hinanden på Facebook, ”på menneskejagt” i Kölns centrum, hvor flere pakistanere og en syrer blev banket.

Til gengæld var overgrebene nytårsaften, modsat hvad flere politikere har gættet på, ifølge politiets foreløbige efterforskning ikke organiseret.

Men der er fortsat mange ubesvarede spørgsmål om, hvordan det kunne ske, og om hvordan en gentagelse kan forhindres. Spørgsmål, som hverken politikere eller politiet ser ud til at have nogle klare svar på.