EU styrer mod lappeløsning i flygtningekrise

Der kommer dagligt nye flygtninge til lejren ved Idomeni ved den græsk-makedonske grænse, her en kvinde og ...

Der kommer dagligt nye flygtninge til lejren ved Idomeni ved den græsk-makedonske grænse, her en kvinde og hendes et måneder gamle barn. I lejren venter omkring 10.000 mennesker på at komme videre op i Europa. – Foto: Louisa Gouliamaki/AFP/Scanpix

Mandagens topmøde mellem EU og Tyrkiet udstiller, at der ikke er en samlet plan for, hvordan krisen skal løses, mener internationale eksperter. Men historisk har EU og verden tidligere løst store flygtningekriser, og også denne gang kan det lade sig gøre, lyder det fra FN

Endnu et topmøde, endnu en lappeløsning. Sådan siger den tidligere vice-flygtningehøjkommissær i FN og tidligere leder af UNMIK, FN’s Midlertidige Administration i Kosovo, Søren Jessen-Petersen, om mandagens EU-topmøde med Tyrkiet.

Den tyske forbundskansler Angela Merkel vil endnu engang forsøge at få Tyrkiet til at styrke løfterne om at standse flygtningestrømmen over Ægæerhavet, men topmødet er blot endnu et ad-hoc-møde, mener han.

”EU har ingen samlet plan for, hvordan man kan håndtere krisen på en koordineret måde i samarbejde med internationale organisationer, og derfor vender man sig mod Tyrkiet som eneste løsning. Men Europa har tidligere løst mindst lige så alvorlige flygtningekriser, fordi der var en politisk vilje og en klar handlingsplan,” siger Søren Jessen-Petersen.

Han var selv med til at løse krisen, da to millioner mennesker blev drevet på flugt i Bosnien, Kroatien og Serbien efter Eks-Jugoslaviens sammenbrud i 1992. 600.000 fik midlertidig opholdstilladelse i Europa, samtidig med at FN’s flygtningeorganisation UNHCR fik penge til at komme de tilbageblevne flygtninge til undsætning med humanitær bistand.

”Til forskel

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.