Europa besvarer terror med trods og sammenhold

Hård respons fra Europas ledere efter at terroren vender tilbage til Europa med serien af angreb i London i går

Fire bombeeksplosioner i det centrale London i går ramte flere undergrundsstationer og denne dobbeltdækkerbus nær Russell Square. -- Foto: Scanpix.
Fire bombeeksplosioner i det centrale London i går ramte flere undergrundsstationer og denne dobbeltdækkerbus nær Russell Square. -- Foto: Scanpix.

Den britiske premierminister, Tony Blair, fik i går fuld opbakning til sit budskab om, at det ikke skal lykkes terroristerne at "ødelægge vores værdier og levemåde". Både fra sine kolleger i verdens førende industrinationer, G8, og fra de europæiske ledere.

Europa svarede på terroristernes angreb ved at øge sikkerhedsforanstaltningerne og beredskabsniveauet. Det skete blandt andet efter direkte trusler mod "Danmark, Italien og andre korsfarer-regeringer" fra en hidtil ukendt al-Qaeda-relateret gruppe, der i en meddelelse på internettet tog ansvar for terrorangrebet i London.

Gruppen, der kalder sig "Den hemmelige gruppe for al-Qaedas hellige krig i Europa", truer på hjemmesiden med lignende angreb, med mindre de nævnte regeringer trækker deres tropper ud af Irak og Afghanistan.

Det er første gang, al-Qaeda truer Danmark direkte. Tidligere er Norge blevet truet. En sag, der skabte forvirring om, hvorvidt al-Qaeda tog fejl af Danmark og Norge. Men denne gang er beskeden utvetydig.

Både Danmark og Italien svarede igen med rolig trods, i samme vendinger som den britiske premierminister:

– For ofrenes, vores egen og fremtidens generationers skyld er regeringen fast besluttet på at fortsætte – og styrke – det internationale samarbejde imod terrorismen. Det må aldrig lykkes for skruppelløse terrorister at ødelægge netop de værdier – demokrati og frihed – som det britiske folk i århundreder har været bannerfører for, sagde udenrigsminister Per Stig Møller (K).

Italiens indenrigsminister, Guiseppe Pisanu, var enig:

– Der er (forhøjet alarmberedskab) overalt i Europa. Når volden bryder ud igen, må man holde nerverne i ro og håndtere det med lovens styrke og med demokratiets regler, sagde han.

Frankrig meddelte, at landets beredskab var på næsthøjeste niveau og Spanien, der sidste år oplevede koordinerede terrorangreb, som kostede 191 mennesker livet, tilbød Storbritannien sin hjælp til at fange gerningsmændene.

Chefen for den danske efterretningstjeneste PET, politimester Lars Findsen, sagde, at truslen mod Danmark indgår i vurderingen af situationen. PET har – ligesom tjenesten gjorde det efter terrorhandlingerne i Madrid sidste år – anmodet landets politikredse om at være yderst opmærksomme på alle relevante oplysninger, episoder og hændelser. Efterretningstjenesten har også anmodet politikredsene om at holde særligt øje med lufthavne, havne, færgefart, banegårde samt lokaliteter, hvor der "typisk kan være større menneskemængder samlet såsom storcentre, stadions og forlystelsesparker".

Terrorangrebene mod fire mål i Londons hjerte i går bærer en række af al-Qaedas kendetegn, som også sås ved angrebet i Madrid. Her var der også tale om koordinerede bomber mod tog. Som i London gik Madrid-bomberne af næsten samtidig midt i myldretiden. I Madrid skete angrebet tre dage før et parlamentsvalg – i London faldt angrebene sammen med G8-mødet, hvor lederne fra verdens otte rigeste lande var forsamlet i Gleneagles, Skotland.

rodgers@kristeligt-dagblad.dk

allan@kristeligt-dagblad.dk

Læs mere under Udland samt Leder