Færre kristne i USA's store byer

Kristendommen svinder ind i flere store amerikanske byer, viser en ny Pew-rundspørge

I toneangivende storbyer som San Francisco og Seattle identificerer blot halvdelen af indbyggere i dag sig selv som kristne.
I toneangivende storbyer som San Francisco og Seattle identificerer blot halvdelen af indbyggere i dag sig selv som kristne.

I USA er religion hovedsageligt lig med kristendommen. Syv ud af 10 voksne amerikanere bekender sig til den kristne tro, men en ny undersøgelse fra forskningsgruppen Pew Research Center viser, at nogle af nationens største byer synes at have mistet deres kristne forankring.

I toneangivende storbyer som San Francisco og Seattle identificerer blot halvdelen af indbyggere i dag sig selv som kristne, og det samme gælder for 6 ud af 10 indbyggere i New York og Boston. Til gengæld er andelen af kristne indbyggere høj i byer i bibelbæltet som Dallas, Atlanta og Houston, hvor cirka 8 ud af 10 indbyggere bekender sig til kristendommen.

Det betyder, at amerikanernes opfattelse af deres nations religiøsitet kan blive stadig mere geografisk betinget.

”Din forestilling om, hvorvidt USA er en kristen nation eller ej, kan være farvet af, hvor du bor,” konstaterer skribenten Michael O'Loughlin i det katolske nyhedsmedie Crux.

I både San Francisco, Seattle og Boston betegner en tredjedel af indbyggerne sig som såkaldte ”nones” (personer uden religiøst tilhørsforhold). Denne gruppe omfatter både agnostikere, ateister og de, der er ”spirituelle”, men som fravælger organiseret religion. En række amerikanske religionsundersøgelser viser, at antallet af ”nones” vokser hastigt og i dag omfatter hver femte voksne amerikaner, hvilket svarer til cirka 56 millioner mennesker.

Denne udvikling er med til at forklare, hvorfor andelen af kristne amerikanere er faldet fra 78 procent af befolkningen i 2007 til blot 70 procent i dag.

Kristendommens tilbagegang finder ifølge Pew Research Center sted i alle områder af USA, heriblandt også i bibelbæltet mod syd, og den skyldes først og fremmest, at de forholdsvis ikke-kristne såkaldte ”millennials” (unge født i årtierne op til årtusindeskiftet) er blevet voksne og gradvist overtager de ældste og mest kristne amerikaneres pladser i befolkningen.

Ikke alle kristne meningsdannere er imidlertid rede til at godtage, at den amerikanske kristendom er i forfald. ”Nominelt kristne” amerikanere, der ikke deltager i kirkelivet, er blot blevet mere ærlige og kategoriserer sig nu som ikke-troende, siger Ed Stetzer, der er formand for den kristne research- og konsulentgruppe LifeWay Research.

”Kristendommen mister, og vil fortsætte med at miste, sin hjemmebanefordel. Ingen kan, eller bør, benægte dette. Men den kvantitative nedgang i antallet af selv-identificerede amerikanske kristne er i højere grad en udrensende åreladning, end den er en pil i kirkens hjerte,” vurderer han.

Pews undersøgelse om amerikanske storbyborgeres religiøse tilhørsforhold er del af en større årlig kortlægning af det ”religiøse landskab” i USA.