Mød Farc-oprørerne på deres sidste dage i junglen

Historisk fredsaftale er efter flere års forhandlinger en realitet i Columbia. Kristeligt dagblad har besøgt kompagniet Rico Machao ved Farcs 18. division. Når freden kommer, vil vi fortsætte vores kamp med ord, ikke våben, siger Farc-oprørerne

Niver på 33 år blev indrulleret i Farc som 17-årig ”Hvad jeg vil tage mig til, når jeg vender tilbage til samfundet? Spørgsmålet bør i stedet lyde, hvad vi giver tilbage til samfundet. Jeg vil lære folk om Che Guevara, vores befrier Simón Bolivar og Marx. Jeg var småbonde, dengang jeg gik med i Farc. Jeg var fattig og havde intet at miste. Efter alle disse år har jeg lært en masse, som jeg vil give tilbage til folket. Et bedre Colombia handler ikke om at få en bedre bil eller et større hus. Det handler om et land med mad og uddannelse til alle.”
Niver på 33 år blev indrulleret i Farc som 17-årig ”Hvad jeg vil tage mig til, når jeg vender tilbage til samfundet? Spørgsmålet bør i stedet lyde, hvad vi giver tilbage til samfundet. Jeg vil lære folk om Che Guevara, vores befrier Simón Bolivar og Marx. Jeg var småbonde, dengang jeg gik med i Farc. Jeg var fattig og havde intet at miste. Efter alle disse år har jeg lært en masse, som jeg vil give tilbage til folket. Et bedre Colombia handler ikke om at få en bedre bil eller et større hus. Det handler om et land med mad og uddannelse til alle.”. Foto: Marielle Van Uitert.

Oprørerne bruger kun deres fornavne eller kampnavne i Farc-regi. Kristeligt Dagblad har under sit besøg i den oprørskontrollerede jungle i Antioquia-området, omkring 550 kilometer nordvest for hovedstaden, Bogota, også spurgt ind til oprørernes deltagelse i kamphandlinger og Farcs voldelige omdømme.

De ældre guerillasoldater iblandt dem havde vanskeligt ved at svare på dette. Mange års liv i skjul i junglen har gjort dem fåmælte – det eneste, der kunne lokkes ud af dem, var sætninger som ”volden er en del af krigen”.

De yngre guerillasoldater sagde til gengæld, at de ikke aktivt havde været i kamp.

Samtlige af de oprørere, Kristeligt Dagblad mødte ved den 18. af Farcs 63 tilbageværende fronter, hævdede at have tilsluttet sig den marxistiske gruppe frivilligt.

Konflikten i Columbia kort fortalt:

  • Farc står for Forças Armadas Revolucionárias da Colômbia: Colombias Revolutionære Væbnede Styrker.
  • Konflikten brød ud i 1964, da staten tvangsfjernede tusindvis af bønder for at overtage deres jord, hvilket fik Farc til at indlede et væbnet oprør, som siden har kostet over 220.000 mennesker livet og drevet millioner på flugt.
  • Farcs mål var at gøre Colombia til et kommunistisk styre med inspiration fra Cuba.
  • Konflikten har også involveret en række venstreorienterede militser, højreorienterede para-militære grupper og narkobander, der ikke er en del af fredsaftalen.
  • Farc har i løbet af årene holdt et stort antal politikere, soldater, godsejere og andre som gidsler. En af de mest kendte var præsidentkandidaten Ingrid Betan-court, som blev frigivet i 2008 efter seks års fangenskab. Oprørerne har også tjent penge på kokain og guld, mens de oprindelige krav om jordreformer og social retfærdighed blev trængt i baggrunden. Efter årtusindskiftet begyndte Farc at miste flere af sine ledere i kamp og momentum, hvilket var med til at bane vejen for fredsforhandlingerne, der blev indledt i 2012 med Norge og Cuba som mæglere.
  • Oprørerne gik med til forhandlingerne, da Colombias præsident, Juan Manuel Santos, to år forinden havde fremlagt en land-reform, der imødekom en del af Farcs krav.
  • Farc talte omkring 20.000 oprørere, da gruppen var på sit højeste i 1970’erne, men er i dag nede på omkring 8000. Når aftalen er underskrevet i næste måned, skal de inden 180 dage aflevere deres våben. Kun de mest alvorlige krigsforbrydere vil blive retsforfulgt
Maryluz på 37 år blev indrulleret i Farc som 17-årig ”Jeg vil ikke tilbage til samfundet. Jeg bliver nødt til det, men jeg er jo vant til at bo heroppe i bjergene. Jeg har født tre børn heroppe. Jeg kunne ikke beholde dem – de måtte væk efter tre måneder. Mit yngste barn er ni år gammel nu. Hans far blev dræbt under krigen. Det gjorde fædrene til de andre to også. Jeg har ikke nogen billeder af mine børn her – det ville være for farligt. De to ældste studerer i Medellin; de vil ikke med i Farc. Når freden er underskrevet, skal jeg bo sammen med min yngste søn. Og så vil jeg lave noget med computere. Måske kan jeg arbejde for et firma.”
Maryluz på 37 år blev indrulleret i Farc som 17-årig ”Jeg vil ikke tilbage til samfundet. Jeg bliver nødt til det, men jeg er jo vant til at bo heroppe i bjergene. Jeg har født tre børn heroppe. Jeg kunne ikke beholde dem – de måtte væk efter tre måneder. Mit yngste barn er ni år gammel nu. Hans far blev dræbt under krigen. Det gjorde fædrene til de andre to også. Jeg har ikke nogen billeder af mine børn her – det ville være for farligt. De to ældste studerer i Medellin; de vil ikke med i Farc. Når freden er underskrevet, skal jeg bo sammen med min yngste søn. Og så vil jeg lave noget med computere. Måske kan jeg arbejde for et firma.” Foto: Marielle Van Uitert
Vickey på 19 år har været 11 måneder i Farc ”Jeg vil helst ikke tale om, hvorfor jeg er her. Jeg kan bare sige, at jeg ikke vil væk herfra. Jeg er glad og tilfreds her og føler mig hjemme i bjergene. Jeg har mine venner og min kæreste og mit liv her. Og jeg lærer en masse om teknologi og computersystemer. Jeg tror, jeg vil arbejde med det, når freden kommer.”
Vickey på 19 år har været 11 måneder i Farc ”Jeg vil helst ikke tale om, hvorfor jeg er her. Jeg kan bare sige, at jeg ikke vil væk herfra. Jeg er glad og tilfreds her og føler mig hjemme i bjergene. Jeg har mine venner og min kæreste og mit liv her. Og jeg lærer en masse om teknologi og computersystemer. Jeg tror, jeg vil arbejde med det, når freden kommer.” Foto: Marielle Van Uitert
Fredy på 35 år blev indrulleret i Farc som 21-årig ”Det første, jeg vil gøre, når jeg hører, at fredsaftalen er blevet underskrevet, er at besøge min far. Han er gammel og bor stadig på den gård, hvor jeg voksede op. Måske vil jeg overtage gården. Det sværeste ved at vende tilbage til samfundet bliver at bo så tæt på så mange mennesker. Rytmen i civilsamfundet er helt anderledes end rytmen i junglen. Men jeg glæder mig til freden og til at vende tilbage. Jeg vil blive ved med at hjælpe samfundet fremad.”
Fredy på 35 år blev indrulleret i Farc som 21-årig ”Det første, jeg vil gøre, når jeg hører, at fredsaftalen er blevet underskrevet, er at besøge min far. Han er gammel og bor stadig på den gård, hvor jeg voksede op. Måske vil jeg overtage gården. Det sværeste ved at vende tilbage til samfundet bliver at bo så tæt på så mange mennesker. Rytmen i civilsamfundet er helt anderledes end rytmen i junglen. Men jeg glæder mig til freden og til at vende tilbage. Jeg vil blive ved med at hjælpe samfundet fremad.” Foto: Marielle Van Uitert
Estefanía på 31 år blev indrulleret i Farc som 17-årig ”Jeg har ikke været hjemme i den landsby, jeg kommer fra, siden jeg sluttede mig til Farc for 14 år siden. Den ligger kun tre timer væk, men jeg kan ikke forestille mig at bo der igen. Når fredsaftalen er blevet underskrevet, vil jeg have et barn. Det må være dejligt at blive mor, men lige nu er det lidt problematisk. Og så vil jeg gerne arbejde i erhvervslivet – noget med data og software.”
Estefanía på 31 år blev indrulleret i Farc som 17-årig ”Jeg har ikke været hjemme i den landsby, jeg kommer fra, siden jeg sluttede mig til Farc for 14 år siden. Den ligger kun tre timer væk, men jeg kan ikke forestille mig at bo der igen. Når fredsaftalen er blevet underskrevet, vil jeg have et barn. Det må være dejligt at blive mor, men lige nu er det lidt problematisk. Og så vil jeg gerne arbejde i erhvervslivet – noget med data og software.”
Sirley på 33 år blev indrulleret i Farc som 18-årig ”Jeg fik et barn, før jeg havde været et år hos Farc. Han er 15 år gammel nu, og jeg savner ham frygteligt. Hans far blev dræbt af de paramilitære. Jeg fandt hans lig skåret i småstykker. Hvis freden kommer, kan jeg være sammen med min søn.”
Sirley på 33 år blev indrulleret i Farc som 18-årig ”Jeg fik et barn, før jeg havde været et år hos Farc. Han er 15 år gammel nu, og jeg savner ham frygteligt. Hans far blev dræbt af de paramilitære. Jeg fandt hans lig skåret i småstykker. Hvis freden kommer, kan jeg være sammen med min søn.” Foto: Marielle Van Uitert
Jeimer på 20 år blev indrulleret i Farc som 16-årig ”Jeg var kun 12 år gammel, da jeg blev taget ud af skolen for at plukke kokablade, som danner basen for kokain. Jeg var ellers rigtig glad for at gå i skole, men jeg var nødt til at tjene penge til min mor og mine søskende. Min far har jeg aldrig kendt. Arbejdet som kokaplukker var en rå verden med masser af vold, frygt og hurtige penge. Min mor støttede derfor min beslutning om at slutte mig til Farc. Når freden bliver underskrevet, vil jeg læse jura.”
Jeimer på 20 år blev indrulleret i Farc som 16-årig ”Jeg var kun 12 år gammel, da jeg blev taget ud af skolen for at plukke kokablade, som danner basen for kokain. Jeg var ellers rigtig glad for at gå i skole, men jeg var nødt til at tjene penge til min mor og mine søskende. Min far har jeg aldrig kendt. Arbejdet som kokaplukker var en rå verden med masser af vold, frygt og hurtige penge. Min mor støttede derfor min beslutning om at slutte mig til Farc. Når freden bliver underskrevet, vil jeg læse jura.” Foto: Marielle Van Uitert
Javier på 24 år blev indrulleret i Farc som 14-årig ”Det var min egen beslutning at blive Farc-soldat. Jeg gik hen til en kommandant, som gav mig en måned til at genoverveje min beslutning. Jeg talte ikke med nogen om mit valg, og efter en måned forlod jeg min landsby uden videre og sluttede mig til Farc. Jeg overvejer at blive livvagt for Farc-politikerne og beskytte dem, når vores gruppe er blevet et politisk parti. Måske bliver jeg nødt til at bo i storbyen, men man kan jo vænne sig til meget.”
Javier på 24 år blev indrulleret i Farc som 14-årig ”Det var min egen beslutning at blive Farc-soldat. Jeg gik hen til en kommandant, som gav mig en måned til at genoverveje min beslutning. Jeg talte ikke med nogen om mit valg, og efter en måned forlod jeg min landsby uden videre og sluttede mig til Farc. Jeg overvejer at blive livvagt for Farc-politikerne og beskytte dem, når vores gruppe er blevet et politisk parti. Måske bliver jeg nødt til at bo i storbyen, men man kan jo vænne sig til meget.” Foto: Marielle Van Uitert
Camila på 28 år blev indrulleret i Farc som 14-årig ”Jeg kan ikke forestille mig noget andet liv end livet her i bjergene. Jeg lever i nuet og tager lige derhen, hvor de sender mig. Måske kan jeg arbejde med journalistik. Jeg kan godt lide at skrive historier, men kun for vores egen Farc-avis.”
Camila på 28 år blev indrulleret i Farc som 14-årig ”Jeg kan ikke forestille mig noget andet liv end livet her i bjergene. Jeg lever i nuet og tager lige derhen, hvor de sender mig. Måske kan jeg arbejde med journalistik. Jeg kan godt lide at skrive historier, men kun for vores egen Farc-avis.” Foto: Marielle Van Uitert
Ricardo på 22 år blev indrulleret i Farc som 18-årig ”Jeg er her fra området og kommer fra en familie af småbønder. Jeg sluttede mig til Farc for at opnå forandringer for småbønderne. Jeg har lært en masse, for eksempel at lave mad. Derhjemme lavede min mor mad til mig, men her er jeg selv nødt til at gøre det. Efter fredsaftalen vil jeg være bonde. Jeg vil dyrke yucca og banantræer og kaffe. Jeg kan næsten ikke få mig selv til at aflevere mit våben. Jeg vil hellere beholde det og bare ikke bruge det mere.”
Ricardo på 22 år blev indrulleret i Farc som 18-årig ”Jeg er her fra området og kommer fra en familie af småbønder. Jeg sluttede mig til Farc for at opnå forandringer for småbønderne. Jeg har lært en masse, for eksempel at lave mad. Derhjemme lavede min mor mad til mig, men her er jeg selv nødt til at gøre det. Efter fredsaftalen vil jeg være bonde. Jeg vil dyrke yucca og banantræer og kaffe. Jeg kan næsten ikke få mig selv til at aflevere mit våben. Jeg vil hellere beholde det og bare ikke bruge det mere.” Foto: Marielle Van Uitert
Lizet på 20 år blev indrulleret i Farc som 19-årig ”Da jeg var et halvt år gammel, blev min far dræbt af de højreorienterede paramilitære. De lå på skjul og ventede på ham hjemme hos os. Jeg havde lyst til at gøre noget, så jeg gik med i Farc. Min mor er meget stolt af, at jeg er Farc-soldat. Så snart fredsaftalen er underskrevet, vil jeg studere journalistik og tage hånd om min datter. Hun er fire år gammel.”
Lizet på 20 år blev indrulleret i Farc som 19-årig ”Da jeg var et halvt år gammel, blev min far dræbt af de højreorienterede paramilitære. De lå på skjul og ventede på ham hjemme hos os. Jeg havde lyst til at gøre noget, så jeg gik med i Farc. Min mor er meget stolt af, at jeg er Farc-soldat. Så snart fredsaftalen er underskrevet, vil jeg studere journalistik og tage hånd om min datter. Hun er fire år gammel.” Foto: Marielle Van Uitert
Johana på 21 år blev indrulleret i Farc som 14-årig ”Før jeg sluttede mig til Farc, kunne jeg knapt nok læse og skrive. Det har jeg alt sammen lært her. Det tog noget tid at vænne sig til at bo i bjergene som guerillasoldat – man vasker sig i floden og tisser i et hul i jorden og går med uniform. Men nu er det det bedste, jeg ved. Jeg kan ikke forestille mig at gå i høje hæle eller jeans. Det er ikke noget for mig. Freden vil gøre mig lykkelig. Ikke alene er jeg glad på mine egne vegne, men også for min landsby og befolkningen.”
Johana på 21 år blev indrulleret i Farc som 14-årig ”Før jeg sluttede mig til Farc, kunne jeg knapt nok læse og skrive. Det har jeg alt sammen lært her. Det tog noget tid at vænne sig til at bo i bjergene som guerillasoldat – man vasker sig i floden og tisser i et hul i jorden og går med uniform. Men nu er det det bedste, jeg ved. Jeg kan ikke forestille mig at gå i høje hæle eller jeans. Det er ikke noget for mig. Freden vil gøre mig lykkelig. Ikke alene er jeg glad på mine egne vegne, men også for min landsby og befolkningen.” Foto: Marielle Van Uitert
Humbeiro på 28 år blev indrulleret i Farc som 19-årig ”Efter freden vil jeg læse økonomi. Heroppe i bjergene har jeg læst en masse og beredt mig på livet i samfundet. Lige for tiden læser jeg Sun Tzus bog ’Krigskunsten’. Det er et ret svært emne, og jeg læser nogle få sider hver dag. Jeg håber, jeg kan bo sammen med min kæreste. Hun er civilist – jeg mødte hende på et møde, vi holdt i landsbyen. Vi ser ikke hinanden så meget, som det er nu – men når freden er underskrevet, kan vi være sammen.”
Humbeiro på 28 år blev indrulleret i Farc som 19-årig ”Efter freden vil jeg læse økonomi. Heroppe i bjergene har jeg læst en masse og beredt mig på livet i samfundet. Lige for tiden læser jeg Sun Tzus bog ’Krigskunsten’. Det er et ret svært emne, og jeg læser nogle få sider hver dag. Jeg håber, jeg kan bo sammen med min kæreste. Hun er civilist – jeg mødte hende på et møde, vi holdt i landsbyen. Vi ser ikke hinanden så meget, som det er nu – men når freden er underskrevet, kan vi være sammen.” Foto: Marielle Van Uitert
Diego på 19 år blev indrulleret i Farc som 17-årig ”Når jeg hører, at freden er blevet underskrevet, så vil jeg regne det for det endegyldige tegn til at fortsætte vores kamp for et værdigt liv for alle. Vi vil fortsætte kampen – ikke med våben, men med ord. Jeg vil forblive loyal mod Farc, uanset hvor de vil have mig hen. Men måske vil jeg være småbonde igen, sådan som jeg var det, før jeg sluttede mig til Farc.”
Diego på 19 år blev indrulleret i Farc som 17-årig ”Når jeg hører, at freden er blevet underskrevet, så vil jeg regne det for det endegyldige tegn til at fortsætte vores kamp for et værdigt liv for alle. Vi vil fortsætte kampen – ikke med våben, men med ord. Jeg vil forblive loyal mod Farc, uanset hvor de vil have mig hen. Men måske vil jeg være småbonde igen, sådan som jeg var det, før jeg sluttede mig til Farc.” Foto: Marielle Van Uitert
Cocoa på 19 år blev indrulleret i Farc som 15-årig Jeg vil ud at rejse, når freden bliver underskrevet. Jeg vil gerne se andre steder i verden som for eksempel Venezuela og USA. Jeg vil gerne lære at tale engelsk. Og jeg vil gerne lære at køre bus, så jeg kan se andre dele af landet som buschauffør.
Cocoa på 19 år blev indrulleret i Farc som 15-årig Jeg vil ud at rejse, når freden bliver underskrevet. Jeg vil gerne se andre steder i verden som for eksempel Venezuela og USA. Jeg vil gerne lære at tale engelsk. Og jeg vil gerne lære at køre bus, så jeg kan se andre dele af landet som buschauffør. Foto: Marielle Van Uitert