Flere lande krænker religionsfrihed

Rapport fra amerikansk kommission stempler 17 lande som grove krænkere af religionsfrihed

De 17 lande, der forhindrer deres borgere i at tro og udøve deres religion frit, er: Myanmar (Burma), Kina, Eritrea, Iran, Nordkorea, Saudi-Arabien, Sudan, Turkmenistan, Usbekistan, Egypten, Irak, Nigeria, Pakistan, Syrien, Tadsjikistan, Vietnam - og Den Centralafrikanske Republik. Arkivfoto.
De 17 lande, der forhindrer deres borgere i at tro og udøve deres religion frit, er: Myanmar (Burma), Kina, Eritrea, Iran, Nordkorea, Saudi-Arabien, Sudan, Turkmenistan, Usbekistan, Egypten, Irak, Nigeria, Pakistan, Syrien, Tadsjikistan, Vietnam - og Den Centralafrikanske Republik. Arkivfoto.

I de snart 20 år, USA's Kommission for International Religionsfrihed, Uscirf, har undersøgt den globale religionsfrihed, er dens liste over lande, der undertrykker borgernes ret til at tro og udøve deres religion, blevet længere og længere.

For 10 år siden vurderede Uscirf, at 11 lande var særligt grove i deres krænkelser af religionsfriheden. I kommissionens seneste rapport, som netop er offentliggjort, står 17 lande på listen. Det er ét mere end sidste år - Den Centralafrikanske Republik.

De 17 lande, der forhindrer deres borgere i at tro og udøve deres religion frit, er: Myanmar (Burma), Kina, Eritrea, Iran, Nordkorea, Saudi-Arabien, Sudan, Turkmenistan, Usbekistan, Egypten, Irak, Nigeria, Pakistan, Syrien, Tadsjikistan, Vietnam - og Den Centralafrikanske Republik.

Trine Christensen, vicegeneralsekretær i menneskerettighedsorganisationen Amnesty International, mener, at der er tale om en uhyggelig udvikling, hvor religion i stigende grad er blevet en måde for magthaverne at skille sig af med deres politiske modstandere på.

”På overfladen ser det ud, som om det er folks religion, man angriber. For eksempel når Pakistan anklager borgere for at bryde blasfemiparagraffen. Det rammer både kristne og muslimer, men når man ser sagerne efter, viser det sig ofte, at der er tale om politiske kritikere,” siger hun.

Ifølge Trine Christensen ser det internationale samfund i for høj grad gennem fingre med undertrykkelsen af religionsfriheden.

”Amnesty så meget gerne, at Europa og Danmark havde en mere kontant linje over for de lande, der undertrykker religionsfriheden, i stedet for kun at benytte det stille diplomati,” siger hun.

I USA er der en konstant debat om, hvordan landet skal forholde sig til sine ofte blakkede allierede, blandt andet i Mellemøsten, med deres lemfældige forhold til respekten for religionsfrihed og andre menneskerettigheder.

Den kendgerning, at USA samarbejder med lande som Saudi-Arabien, Egypten, Kina og Pakistan, der alle er på Uscirfs liste, skal dog ikke tages som udtryk for, at den amerikanske regering er ligeglad med deres undertrykkelse, siger Mads Fuglede, USA-ekspert og lærer ved Grundtvigs Højskole. Han er også folketingskandidat for Venstre.

”USA har efter Anden Verdenskrig måtte indse, at der er regioner i verden, hvor der ikke findes ideelle partnere. Ofte befinder man sig i en situation, hvor man må vælge den mindst ringe, fordi det ville være endnu værre slet ikke at have nogen allieret. Saudi-Arabien for eksempel. Men samtidig er sandheden, at USA føler et oprigtigt ansvar for at sikre religionsfriheden, og derfor udgiver man rapport på rapport for at sende nogle vink med en stor vognstang om, at man tager emnet alvorligt,” siger han.

Formanden for Uscirf, Katrina Lantos Swett, mener, at der er en stigende erkendelse af, både i og uden for den amerikanske regering, at religions- og trosfrihed er en fundamental menneskerettighed og en afgørende faktor i mange af de mest alvorlige trusler, verden står over for.

”Det er en overvældende udfordring at sikre beskyttelsen af trosfriheden over hele verden, men hver eneste dag minder avisoverskrifterne os om det faktum, at religionsfrihed er afgørende for at opbygge tolerante, stabile og demokratiske samfund. Vi håber, at Uscirfs årlige rapport vil opmuntre vores politikere til at give beskyttelsen af denne fundamentale menneskerettighed en central plads i den amerikanske udenrigspolitik,” skriver hun i en email til Kristeligt Dagblad.

(150411) - - CAIRO, April 11, 2015 () - - Egyptian Coptic Christians attend the Orthodox Easter mass at the St. Samaan Church in Cairo, Egypt, on April 11, 2015. (/Ahmed Gomaa)
(150411) - - CAIRO, April 11, 2015 () - - Egyptian Coptic Christians attend the Orthodox Easter mass at the St. Samaan Church in Cairo, Egypt, on April 11, 2015. (/Ahmed Gomaa) Foto: Ahmed Gomaa / Xinhua / Photoshot