Kan person fra undertrykkende regime lede menneskerettighedsråd?

Mens en ung aktivist står foran dødsstraf i Saudi-Arabien, har FN indsat en saudiaraber som leder af centralt menneskerettighedsråd. FN møder kritik, mens Amnesty langer ud efter den danske regering for manglende handling

Det er langt fra første gang, at Saudi-Arabien bryder menneskerettighederne. Her demonstrerer aktivister i Paris til støtte for Raif Badawi, en saudiarabisk journalist og aktivist der i 2013 blev idømt 1000 piskeslag og ti års fængsel for at fornærme islam. I 2015 stadfæstede den saudiarabiske højesteret dommen, hvilket fik menneskerettighedsaktivister på gaden mange steder i verden.
Det er langt fra første gang, at Saudi-Arabien bryder menneskerettighederne. Her demonstrerer aktivister i Paris til støtte for Raif Badawi, en saudiarabisk journalist og aktivist der i 2013 blev idømt 1000 piskeslag og ti års fængsel for at fornærme islam. I 2015 stadfæstede den saudiarabiske højesteret dommen, hvilket fik menneskerettighedsaktivister på gaden mange steder i verden. . Foto: Stephane De Sakutin/AFP.

At man driver et undertrykkende regime lader ikke til at være til hinder for, at man får international indflydelse på menneskerettigheder.

I øjeblikket venter en ung saudisk mand på at blive halshugget og korsfæstet for angiveligt at have deltaget i systemkritiske demonstrationer. Hans sidste forsøg på at anke dommen blev afvist i mandags.

Det sker samtidig med, at FN har indsat Saudi-Arabiens FN-ambassadør, Faisal bin Hassan Trad, som formand for et ledende panel af eksperter for FN's Menneskerettighedsråd.

Sagen om den 21-årige Ali Mohammed al-Nimr har kørt siden 2012, hvor han blev anholdt og anklaget for deltagelse i systemkritiske demonstrationer og et angreb på sikkerhedsstyrker, hvilket han har nægtet.

Han har ad flere omgange anket dødsdommen, der dog nu ser ud til at være uundgåelig, hvilket har vakt international vrede.

Eksempelvis har den britiske menneskerettighedsorganisation Reprieve skrevet:

”Ingen skal gå igennem det, Ali har oplevet af tortur og tvungen tilståelse (“) Værre er det dog, at Ali var et skrøbeligt barn, da det hele startede,” lyder det fra Maya Foa, direktør i Reprieves afdeling for dødsstraf, i en udtalelse. 

Kritikken har også ramt FN, der offentliggjorde valget af saudiaraberen som rådsleder i sidste uge.

”Det er skandaløst, at FN vælger et land, der i år har halshugget flere mennesker end IS, som leder af et centralt menneskerettighedsorgan (“) Udnævnelsen er som at vælge en pyroman som chef for brandvæsenet og understreger menneskerettighedsrådets manglende troværdighed,” siger direktør Hillel Neuer fra den uafhængige organisation UN Watch, der overvåger FN's arbejde, i en udtalelse. 

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, er enig i, at det er grotesk, at FN samtidig med korsfæstelsessagen har indsat en saudiaraber som leder af ekspertpanelet.

”Problemet er, at FN favner så bredt, for så risikerer man den slags absurde udnævnelser, fordi afrikanske lande er afhængige af handelsforbindelser med Saudi-Arabien. Derfor stemmer de på dem, selvom man for øjnene ser, hvordan landet behandler den unge mand. Den her sag udstiller, at vi bør drøfte, om man bør indføre minimumskrav for at blive valgt i FN-regi,” siger han til Kristeligt Dagblad

Han mener, at Danmark og en række andre lande bør gå sammen, men vil ikke sende en direkte dansk kritik til Saudi-Arabien, hvilket Sveriges udenrigsminister, Margot Wallström (S), gjorde tidligere på året.

Ole Hoff-Lund, talsmand og pressechef for Amnesty International Danmark, mener, at den udmelding er for svag.

”Det er absurd, at FN lader en saudier blive valgt, mens vi ser, at drengen skal halshugges, og landet i år har skruet op for henrettelsesmaskinen med over 100 dødsdomme. Det er pinligt, at politikerne bliver ved med at gemme sig og skyde bolden fra sig,” siger han.

Ole Hoff-Lund opfordrer til, at et samlet folketing retter kritik mod regimet.

”Vi mener, at Danmark, Norden og EU skal begynde at bruge den store mikrofon uanset økonomiske og politiske konsekvenser, fordi overgrebene mod minoriteter bare vokser. Det er skammeligt, at vi står frem med fine idealer på den store scene, men at man reelt intet foretager sig og lader dette passere,” siger han.