Forlag standser bog af frygt for islam-krise

Et tysk forlag har droppet at udgive en roman om æresdrab og beskyldes nu for overdreven selvcensur

Et tysk forlag er blevet kritiseret for at sætte frygten for muslimsk vrede over ytringsfriheden i sag om en roman om æresdrab.
Et tysk forlag er blevet kritiseret for at sætte frygten for muslimsk vrede over ytringsfriheden i sag om en roman om æresdrab.

Muhammed-krisen har sat sine spor i Tyskland. En kriminalroman bliver ikke udgivet foreløbigt, fordi den kan virke fornærmende for muslimer, skriver det britiske nyhedsbureau Reuters.

- Efter Muhammed-tegningerne ved man, at man ikke kan udgive sætninger eller tegninger, der bagtaler islam, uden at forvente en sikkerhedsrisiko, sagde forlagets direktør, Felix Droste, i dag.

Forlaget Droste forsøgte i første omgang at få forfatteren Gabriele Brinkmann til at ændre de måske kontroversielle passager i bogen "Den som bør æres", men det har hun nægtet. Der er blandt andet tale om et afsnit, hvor en fiktiv figur håner Koranen.

Bøjer sig i støvet
Aflysningen af udgivelsen har skabt stor kritik af forlaget. Tyske aviser har kørt overskrifter som "Forlægger censurerer selv" og "Frygt for islamiske angreb". Forlaget har sågar modtaget trusler fra højre-ekstremistiske grupper, som beskylder det for at være "venner af islamister".

Bogens forfatter har også bidraget til debatten og holder stadig på, at hendes bog intet fejler.

- Hvad i alverden handler det her om, hvor er vi? Vi er i et frit land, har Brinkmann sagt til den tyske presse.

Grænsen er trukket
Forlaget Droste har ellers tidligere udgivet en lang række kontroversielle bøger og planlægger at udgive en anden bog om æresdrab. Men det trækker grænsen ved bøger, der fornærmer religioner.

- Vi ønsker ikke at fornærme religiøse grupper, sagde talskvinde Nora Tichy.