Forskere sætter nærdødsoplevelser under lup

En kort voldsom elektronisk udladning i hjernen kan være forklaringen på, at folk med nærdødsoplevelser ser så stærke billeder

Nærdødsoplevelse kan bedst sammenlignes med en intens drøm, mener forskere.
Nærdødsoplevelse kan bedst sammenlignes med en intens drøm, mener forskere. .

En kort, men intens elektrisk udladning.

Sådan forklarer forskere nu, hvorfor nogle, som har været ved at dø, har så intense oplevelser.

Omkring 20 procent af alle, som bliver ramt af et hjertestop og dermed har været kortvarigt klinisk døde, har haft en nærdødsoplevelse. De beretter, hvordan de ser et stort klart lys for enden af en tunnel. Noget, som ofte er udlagt som indgangen til paradis.

Men forskerne afviser, at det er kig ind i himmeriget eller for den sags skyld et bevis på et liv efter døden. Det kan mere sammenlignes med en intens drøm.

LÆS OGSÅ
: Hvad sker der med sjælen, når vi dør?

Undersøgelsen kan forklare, hvorfor nogle har den oplevelse. Men det fortæller os ikke noget om himlen. De ser, hvad vi alle ser i drømme, eller når vi tror, vi har set noget, som så alligevel ikke er der. Hjernen leger med os hele tiden, forklarer professor i neurobiologi Colin Blakemore fra University of London til BBC.

Han peger videre på, at oplevelsen i lighed med en drøm ikke er noget, folk kan fortælle om, mens det sker, men først efterfølgende.

Det er amerikanske forskere, som har studeret, hvad der sker i hjernen på rotter, når de dør. Her har de registreret en kortvarig periode på op til 30 sekunder, efter at hjertet er holdt op med at slå, hvor hjernen arbejder videre med en voldsom elektrisk udladning.

Det faktum, at folk ser lys, indikerer, at det visuelle cortex i hjernen er stærkt aktiveret og vi har nu beviserne på, at det nok er tilfældet, forklarer dr. Jimu Borjigin med tilføjelsen, at det netop er i den visuelle del af hjernen, den øgede aktivitet kan måles.

LÆS MERE: Se selve undersøgelsen her (på engelsk)

Hun er forsker ved University of Michigan og har stået i spidsen for undersøgelsen, som er offentliggjort i det internationale tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences.