Frankrig mobiliserer i kampen mod terrorismen

Unge muslimer opfordrer til at tage kampen op mod jihadisterne, mens det franske parlamentet forlænger undtagelsestilstanden

Muslimske drenge i Indien protesterer mod Islamisk Stat.
Muslimske drenge i Indien protesterer mod Islamisk Stat. . Foto: Divyakant Solanki/EPA.

Mens politiet fortsat jagter gerningsmændene til attentaterne i Paris for en uge siden, rykker franskmændene i stigende grad sammen, mens radikale muslimske miljøer i landet er under pres. Moskéer, der ledes af radikale imamer, er blevet ransaget, og imamerne afhørt med hjemmel i den undtagelsestilstand, som blev indført umiddelbart efter terrorangrebet, som kostede mindst 129 mennesker livet.

Siden er 107 personer blevet anholdt, og 164 andre er sat i husarrest over hele landet. Ransagninger er blandt andet blevet gennemført i moskéen i byen Brest, hvis imam, Rachid Abou Oudeyfa, har lagt videoer på nettet, hvor han fortæller børn, at rockmusik er djævelens musik, der forvandler mennesker til svin eller aber.

I går hastevedtog det franske senat at forlænge undtagelsestilstanden i tre måneder gennem et lovforslag, som dagen før næsten enstemmigt var blevet godkendt af underhuset, Nationalforsamlingen.

Lovforslaget udvider adgangen til ransagninger og giver myndighederne mulighed for at idømme folk husarrest, blandt andet med overvågning via elektroniske armbånd, på grund af ”adfærd, bekendtskaber, udtalelser eller planer”, som politiet finder mistænkelige.

Politiet jagter stadig den belgiskfødte Adesslam Salah, som flygtede ud af Frankrig umiddelbart efter at have deltaget i skudattentaterne mod restauranterne i Paris.

Præsident Franois Hollande har annonceret rekrutteringen af 5000 ekstra soldater, og siden terrorangrebet er antallet af frivillige, der melder sig til hæren, blevet mere end tidoblet til omkring 1500 frivillige om dagen. Og alle spontane og organiserede forsamlinger til minde om ofrene afsluttes konsekvent med, at de tilstedeværende synger Marseillaisen. Mobiliseringen af det franske samfund imod terroren breder sig også til de franske indvandrerkvarterer.

Over fem millioner mennesker har set en video på internettet, hvor den 35-årige Bassem Braiki fra bydelen Vénissieux i Lyon opfordrer Frankrigs muslimer til ”at jage de bastarder, der giver sig ud for at være muslimer, når de slår folk ihjel”.

”Det er ikke efterretningsvæsenet eller politiet, men os selv, vi muslimer, der kommer i moskéen, som skal udrydde det skidt, der vokser i islam,” siger han, tydeligt oprørt, og opfordrer de franske muslimer til at melde det til politiet, når de ser mistænkelig adfærd og ”smadre deres kæber, om det skal være”.

Andre videoer med lignende indhold cirkulerer også på internettet.

”Tidligere var det ildeset at kritisere det muslimske samfund og imødegå de ekstremistiske fortolkninger af Koranen, men attentaterne har virket som et elektrochok. Det er helt tydeligt på de sociale netværk, at der er rigtig mange muslimer, der nu vender sig mod ekstremisterne,” siger Rachid Benzine, politolog og islamspecialist ved Institut for Politisk Videnskab i Aix en Provence.

Han har sammen med andre muslimske intellektuelle i Frankrig appelleret til landets muslimer om at begynde på en selvransagelse og en teologisk fortolkning af Koranen i en historisk kontekst.

Filosoffen og teologen Abdennour Bidar taler om at ”fjerne den kræftsvulst, som er vokset ud på islam”. Men disse udtalelser fra intellektuelt hold har hidtil kun haft meget lille gennemslagskraft i brede muslimske kredse. Det samme gælder de franske muslimers nationalråd, CFCM, som pålagde alle landet moskéer at fordømme attentaterne i fredagsbønnen.

”Det har absolut ingen effekt på terrortruslen. Potentielle terrorister lytter ikke til institutionaliseret islam, og der er formentlig ikke en eneste terrorist i moskéerne. Selv politiets overvågning af de fundamentalistiske moskéer har beskeden effekt, for de nye terror-ninjaer har absolut ingen teologisk bagage og bliver ikke hjernevasket til at begå terror i moskéerne, men på internettet,” siger Raphal Liogier.