Fransk burkini-dom øger krav om skærpet lov

Statsrådets omstødelse af burkini-forbud på sydfransk strand skaber fornyet politisk pres for at stramme national lovgivning mod religiøse symboler

Demonstranter viser deres støtte til retten til at iføre sig burkini foran det franske statsråd.
Demonstranter viser deres støtte til retten til at iføre sig burkini foran det franske statsråd. . Foto: Julien Mattia/NurPhoto.

Det er ikke inden for lovens og retsstatens rammer at forbyde muslimsk badetøj med henvisning til den offentlige ro og orden. Med denne kendelse har det franske statsråd, landets øverste ankeinstans, sat en stopper for en række kommuners ønsker om at gøre den såkaldte burkini ulovlig på deres strande.

”Forbuddet udgør et alvorligt og klart ulovligt indgreb i de grundlæggende frihedsrettigheder, herunder retten til fri bevægelighed, åndsfrihed og personlig frihed. Statsrådet finder, at der ikke er leveret bevis for, at denne form for badetøj har ført til risiko for brud på den offentlige orden,” sagde dommerne i gårsdagens afgørelse.

Den gælder i første omgang udelukkende Villeneuve-Loubet vest for Nice, hvis forbud er blevet indklaget for domstolene af Den Franske Menneskerettighedsliga og Organisationen mod Islamofobi i Frankrig, CCIF. Men de øvrige 30 kommuner, der har vedtaget lignende forbud, kan nu være ret sikre på, at de også vil blive underkendt i tilfælde af en anmeldelse og ventes derfor at ophæve dem.

Især siden terrorangrebet i Nice den 14. juli, hvor 85 mennesker blev mejet ned og dræbt af en 31-årig tuneser bag rattet i en lastbil, og terrordrabet på den 85-årige katolske præst Jacques Hamel i en kirke i Normandiet den 26. juli har franske politikere krævet, at retsstaten og de individuelle frihedsrettigheder må vige til fordel for kampen mod terror.

Her trækker statsrådet en streg i sandet på et tidspunkt, hvor Frankrig siden terrorangrebet i Paris i november sidste år har været i undtagelsestilstand.

”Statsrådet har vurderet, at dette indgreb i den individuelle frihed ikke står i et rimeligt forhold til truslen mod den offentlige sikkerhed. Det siger med andre ord, at der inden for gældende lovgivning ikke er mulighed for at forbyde religiøse symboler i det offentlige rum. Forbuddet mod burkini ville betyde, at for eksempel nonner eller præster i præstekjole ville overtræde loven, hvis de opholdt sig på stranden,” siger professor Thierry Rambaud fra det juridiske fakultet ved Descartes Universitetet i Paris.

Men det betyder ikke , at debatten om retsstatens grænser og religiøse symboler i det offentlige rum er slut. Torsdag aften krævede Republikaners frontfigur, Nicolas Sarkozy, ved sit første valgmøde op til næste års præsidentvalg et lovindgreb mod burkinier.

”Jeg kræver en lov, der forbyder burkinier overalt i landet. Borgmestrene skal ikke stå alene med denne provokation,” sagde den tidligere præsident, mens Front Nationals næstformand, Florian Philippot, i går gentog sit krav om et totalforbud mod religiøse symboler.

”Vi vil udvide forbuddet mod religiøse symboler i skolerne, det vil sige muslimske tørklæder, jødiske kalotter og store kors, til hele det offentlige rum,” sagde han til tv-stationen BFMTV.

Som professor Thierry Rambaud siger, har statsrådet fastslået, hvor de juridiske grænser for retsstaten går med den gældende lovgivning.

”Men nu begynder den politiske debat om, hvorvidt denne lovgivning skal ændres. Det er det, Nicolas Sarkozy lægger op til. Her er grænserne den franske grundlov, men den kan ændres. Grænsen er især Den Europæiske Menneskerettighedskonvention,” siger Thierry Rambaud.

Også den franske afdeling af Amnesty International forudser, at debatten langtfra er slut.

”Frankrig er bundet af internationale konventioner, herunder menneskerettighedskonventionen. Alligevel er vi vidne til en politisk overbudspolitik med forslag, der indskrænker de individuelle frihedsrettigheder, fra husarrest uden dom til indskrænkelse af religionsfriheden. Og uden at det godtgøres, at disse indgreb beskytter os mod terror,” siger Dominique Curis, politisk talskvinde for Amnesty International i Paris.

Grundlæggeren af Frankrigs kristeligt demokratiske parti, Christine Boutin, kalder burkini-forbuddet for en uaccebtabel indskrænkning af religionsfriheden.

”Men nu risikerer Statsrådets afgørelse at skabe vrede blandt de franskmænd, der ønsker en strammere kurs mod muslimerne som følge af attentaterne. Resultatet er, at spændingerne mellem befolkningsgrupperne vil vokse,” frygter hun.