Fri(ere) abort på vej i Nordafrika. Marokko er ved at ændre sin lovgivning

Ny abortlovgivning er langt fra nok, mene kritikere

Lovændringerne kommer kun til at gøre en forskel for et lille mindretal af kvinderne, lyder det fra gynækolog og formand for landets forening til bekæmpelse af illegal abort (Amlac), Chafik Chrabi. Her ses et billede over byen Marrakesh, hvis kvindelige befolkning stadig er underlagt en striks abortlov.
Lovændringerne kommer kun til at gøre en forskel for et lille mindretal af kvinderne, lyder det fra gynækolog og formand for landets forening til bekæmpelse af illegal abort (Amlac), Chafik Chrabi. Her ses et billede over byen Marrakesh, hvis kvindelige befolkning stadig er underlagt en striks abortlov. . Foto: Esben Zøllner Olesen.

Kvinder i Marokko vil fremover ikke længere være tvunget til at gennemføre en graviditet, hvis den er resultatet af incest eller en voldtægt, og de ikke selv ønsker barnet. Og modsat tidligere kan kvinderne også få en lovlig abort, hvis fostret er alvorligt misdannet eller sygt. Det er essensen i de nyligt annoncerede ændringer i det nordafrikanske muslimske lands restriktive abortlovgivning.

Men de vedtagne lovændringer er skuffende og ganske utilstrækkelige, indvender kritikere.

De kommer nemlig kun til at gøre en forskel for et lille mindretal af kvinderne, lyder det fra gynækolog og formand for landets forening til bekæmpelse af illegal abort (Amlac), Chafik Chrabi.

”De (ændringerne, red.) omfatter kun 5 til 10 procent af de faktiske nødsituationer. Problemet med fordækthed og konsekvenserne af den består,” siger han til det marokkanske nyhedsmagasin Telquel.

Chafik Chrabi henviser til de anslået 600 marokkanske kvinder, der dagligt får foretaget en illegal abort under usikre forhold, fordi de ikke må få en lovlig abort.

I lighed med deres kønsfæller i 39 andre afrikanske lande har marokkanske kvinder hidtil kun kunnet få foretaget en lovlig abort, hvis deres fysiske helbred eller overlevelse var i overhængende fare som følge af graviditeten. Hverken økonomiske eller sociale forhold eller psykiske aspekter har talt som gyldige grunde til at få en abort. Det gør de fortsat ikke, og det er dybt problematisk ifølge administrerende direktør for den globale ngo Women Deliver, Katja Iversen. At ulovliggøre abort forhindrer dem ikke, men driver kun kvinderne under jorden.

”Aborter burde være sikre, lovlige og sjældne,” siger danskeren til den britiske avis The Guardian.

Men aborter er alt andet end sikre, lovlige og sjældne i Afrika, der sammen med Latinamerika har nogle af de strengeste abortlovgivninger i verden. Striks lovgivning afholder ikke afrikanske kvinder fra at afbryde uønskede graviditeter: 6,4 millioner afrikanske kvinder får hvert år en provokeret abort, og ud af dem er det kun 192.000 kvinder, der får foretaget aborten under forsvarlige forhold.

I Marokko har debatten om abort samtidig rejst en bredere debat om kvinders rolle i samfundet. For uanset om gravide, ugifte kvinder får barnet eller ej, vil de blive mødt med massiv fordømmelse og risikere social og økonomisk isolation, siger grundlæggeren af den marokkanske ngo The Feminine Solidarity Association, Aincha Ech-Channa, til nyhedssiden Yabiladi:

“Det er en ond cirkel. Der er brug for helt at afskaffe de love, der straffer kvinder for at have udenomsægteskabelige seksuelle forhold, og som hindrer deres børn i at få rettigheder og status.”

Det er Marokkos øverste religiøse autoritet, kong Mohammed den Sjette, uenig i. Et overvældende flertal i det marokkanske samfund er for en fortsat kriminalisering af abort, understreger han efter at have konsulteret et ekspertpanel af juridiske og religiøse lærde.

”Med undtagelse af de få tilfælde, der ville få negative medicinske, psykologiske og sociale konsekvenser for kvinden, fostret, familien og samfundet,” lyder det i en erklæring fra kongen ifølge nyhedsbureauet AFP.

I dag er Sydafrika, Kap Verde og Tunesien de eneste lande i Afrika, der har helt fri abort.