Frygt for at organskandale vil koste liv

Tyskland forsøger for tiden at skaffe frivillige organdonorer, men en skandale kan føre til, at kampagnen får den stik modsatte effekt

Afsløringer af en skandale om organtransplantationer i Tyskland kommer på det værst tænkelige tidspunkt for landets politikere og sygekasser.
Afsløringer af en skandale om organtransplantationer i Tyskland kommer på det værst tænkelige tidspunkt for landets politikere og sygekasser. . Foto: Medicimage Ltd.

Afsløringer af en skandale om organtransplantationer i Tyskland kommer på det værst tænkelige tidspunkt for landets politikere og sygekasser.
Det tyske parlament har lige vedtaget en lov om transplantationer, som skal motivere flere tyskere til at donere deres organer. I øjeblikket er sygekasserne i gang med at udarbejde donorpas, som folk skal udfylde, hvis de er villige til at stille organer til rådighed for transplantationer efter deres død. Formålet med donorpasset er at få registreret så mange frivillige donorer som muligt, men nu frygter mange læger, at skandalen kan føre til, at kampagnen får den stik modsatte effekt.

LÆS OGSÅ: Retssag om nye-for-iPhone begynder i Kina

I juli afslørede avisen Süddeutsche Zeitung, at en overlæge i flere tilfælde skal have snydt med patienters journaler. Nogle patienter gjorde han ifølge avisen mere syge, end de rent faktisk var, med det resultat, at de hurtigere fik organer end andre patienter, der havde langt mere brug for transplantationerne. Snyderiet skal have fundet sted først på et sygehus i byen Regensburg og senere i Göttingen.

Hvad der skete på sygehusene i Göttingen og Regensburg, vil desværre fremover koste mange mennesker livet, forudser regeringens patientombudsmand, den konservative kristeligt sociale politiker Wolfgang Zöller.

Han går ud fra, at antallet af donorer vil falde drastisk.

Siden afsløringerne af skandalen har tyske aviser været fulde af beretninger om patienter, der har ventet for-gæves på transplantationer så længe, at de nu er ved at dø.

Endnu foreligger der ingen undersøgelser af, hvorvidt skandalen allerede har kostet liv, eller om den har påvirket folks lyst til at donere organer.

Den tyske stiftelse Organtransplantation, der koordinerer transplantationerne, meddeler, at man alene i løbet af en uge har oplevet fem tilfælde, hvor mennesker har sagt nej til fjernelse af organer fra døende pårørende med skandalen som begrundelse.

Skandalen kunne ikke have været værre. Det vil helt sikkert vare måneder, måske endda år, før vi får genskabt tilliden til organtransplantationssystemet, siger Wolfgang Zöller til avisen Neue Ruhr Zeitung.

I øjeblikket venter cirka 12.000 meget alvorligt syge mennesker på en organtransplantation, men chancerne for et nyt organ er små: I 2011 fandt kun 1200 transplantationer sted.

Politiet er nu i færd med at undersøge cirka 50 transplantationer, som lægen, der i tysk presse også kaldes for Doktor O, har udført på de to hospitaler. Myndighederne formoder, at Doktor O har haft et helt netværk af personer, der enten aktivt har støttet ham eller i det mindste har valgt at lukke øjnene for det, han gjorde.

Endnu er det uklart, om lægen har drevet organhandel og fået penge for organerne. Ifølge magasinet Focus nægter Doktor O sig skyldig i alle anklager.

Afsløringen af skandalen giver et rystende billede af, hvor lidt kontrol tyske myndigheder har haft med organtransplantationer.

Tilsyneladende har lægen kunnet rejse rundt i verden med organer, uden at nogen har holdt øje med ham.

Dermed har skandalen også fået et internationalt omfang: Det er nemlig kommet frem, at lægen i 2005 rejste til Jordan med en lever, selvom det ifølge tysk lov er forbudt. Over for myndighederne havde han meddelt, at levertransplantationen skulle finde sted i Regensburg, men den fandt rent faktisk sted i Jordan.

Præsident for lægekammeret Frank-Ulrich Montgomery forstår ikke, at myndighederne dengang valgte at se igennem fingre med lægens usædvanlige aktiviteter.

Vi gjorde allerede i 2005 myndighederne opmærksom på lægens rejse til Jordan, men ingen havde tilsyneladende lyst til at gøre noget ved sagen, siger Frank-Ulrich Montgomery til avisen Die Zeit.

Som en konsekvens af skandalen vil den tyske sundhedsminister, Daniel Bahr fra partiet FDP, nu øge kontrollen med donerede organer. Fremover skal tre af hinanden uafhængige læger vurdere, om det nu også er den mest trængende patient, der får tildelt organet. Myndighederne overvejer derudover at indføre uanmeldte kontrolbesøg på de cirka 40 sygehuse i landet, hvor transplantationer finder sted.