Frygten har lagt sig som en knugende stilhed over Jerusalem

Både israelere og palæstinensere i Jerusalem er blevet paranoide efter flere ugers tiltagende konflikt. Folk er bange for at gå ud, og israelere anskaffer sig våben i selvforsvar. Samtidig er vreden blandt palæstinenserne udtalt

58-årige Rafael kigger på udvalget i selvforsvarsforretning, hvor han overvejer at købe en strømpistol. Sedlen i vinduet siger, at der er udsolgt af peberspray, efter israelere den seneste tid er strømmet til denne slags forretninger for at væbne sig mod palæstinensiske angreb. -
58-årige Rafael kigger på udvalget i selvforsvarsforretning, hvor han overvejer at købe en strømpistol. Sedlen i vinduet siger, at der er udsolgt af peberspray, efter israelere den seneste tid er strømmet til denne slags forretninger for at væbne sig mod palæstinensiske angreb. - . Foto: Nikolaj Krak.

Der er stille, besynderligt stille, på den store handelsgade Jaffa i det vestlige Jerusalem.

Normalt er der et mylder af israelere en fredag ved middagstid, der skal handle ind, inden forretningerne lukker til den jødiske hviledag, sabbatten. Men denne formiddag står caféstolene på fortovene tomme hen, og bemærkelsesværdigt få folk er på gaden.

”Alle er bange. Dem, der bevæger sig ud, går og kigger sig over skulderen,” siger Tamara, en ung ekspedient i en brødforretning.

Ligesom de andre israelere, Kristeligt Dagblad får i tale denne fredag, vil hun kun oplyse sit fornavn.

Det er de seneste ugers intensiverede konflikt mellem israelere og palæstinensere, der har spredt en fortættet stemning af frygt blandt is-raelerne i gaderne i den jødiske del af Jerusalem. Syv israelere og over 30 palæstinensere har mistet livet, siden konflikten for alvor blev optrappet.

Så sent som i går blev flere palæstinensere skudt på Vestbredden og i Gaza. En af dem blev skudt, da han forklædt som journalist stak en israelsk soldat ned ved byen Hebron.

Frygten mærker man især hos en lille forretning i centrum af byen, der sælger udstyr til selvforsvar. Efter den seneste tids række af blodige overfald er israelere fra hele landet strømmet til forretninger som denne. En seddel i vinduet fortæller, at der nu er midlertidigt udsolgt af peberspray.

Jerusalems borgmester har opfordret alle, der har våbentilladelse, til at bære deres våben synligt på gaderne. Og myndighederne har samtidig lempet på kravene for at få våbentilladelse.

Ved disken i selvforsvarsbutikken står 20-årige Atara og er ved at betale for en halv meter lang metalstav, der kan skilles ad på midten og blive til et avanceret slagvåben. Hun ved egentlig ikke, hvordan man bruger den, men det giver en følelse af tryghed at have den i tasken, forklarer hun.

”Israel er blevet paranoid. Det er umuligt ikke at blive påvirket af det, der foregår. Det sidder hele tiden i tankerne, at du kan blive overfaldet,” siger Atara.

Hendes veninde Shevy, der lige har købt et tilsvarende slagvåben, nikker og tilføjer, at hun af samme grund har holdt sig inden døre det meste af tiden de seneste uger.

Det er blevet diskuteret flittigt den seneste tid, om den nuværende bølge af vold er indledningen på en ny palæstinensisk opstand, en intifada. Endnu er situation ikke så voldelig som under den anden intifada for 10 år siden, hvor Israel blev ramt af stribevis af selvmordsbomber. Alligevel føles den nuværende konflikt mere frustrerende, forklarer 58-årige Rafael. Han sidder på en bænk i skyggen på gågaden Ben Yehuda i centrum af Jerusalem, inden han skal ind i butikken og se på en strømpistol.

”Dengang havde vi en følelse af, at vores efterretningstjeneste kunne gøre noget. Men den seneste række af overfald, hvor en ung araber pludselig beslutter sig for at angribe, er umulige at afværge på forhånd. Nu er det op til en selv at forsvare sig,” siger Rafael.

Den optrappede konflikt har sat et lige så tydeligt præg på det arabiske Østjerusalem. Store politistyrker står på vagt i grupper ved indgangen til den muslimske del af Jerusalems gamle bydel, hvor fredagsbønnen er ved at gå i gang ved al-Aqsa-moskéen. Ved hovedvejene ind til flere af de arabiske bydele er der sat vejspærringer op, mens utallige soldater står vagt og kontrollerer trafikken.

Der er sjældent meget gang i handelslivet i Østjerusalem på en fredag, men denne fredag finder man stort set ikke en eneste åben forretning på en af de store handelsgader.

”Nogle tør ikke åbne, mens andre ikke kan komme hen til deres forretninger på grund af vejspærringerne,” siger boghandleren Mahmoud Muna, der som en af de eneste på gaden holder åbent.

Han forklarer, at soldaternes reaktioner de seneste uger, hvor en række unge palæstinensere er blevet skudt i forbindelse med overfald på jøder, har skabt en udpræget frygt i byen.

Boghandleren Mahmoud Muna mener, at det mest opsigtsvækkende er, at det nuværende oprør ikke kom for flere år siden.
Boghandleren Mahmoud Muna mener, at det mest opsigtsvækkende er, at det nuværende oprør ikke kom for flere år siden. Foto: Nikolaj Krak

”Folk er blevet paranoide. De er bange for, at enhver forkert bevægelse bliver misforstået af en soldat, som føler sig truet og skyder,” siger han.

Det er dog ikke kun angst, der præger stemningen i Østjerusalem, understreger han.

”Her er en udpræget vrede over, at besættelsen bare fortsætter uden udsigt til at ende. Situationen for palæstinensere bliver værre og værre. Unge kan ikke se, at de har nogen fremtid. Det mest opsigtsvækkende er, at det nuværende oprør ikke kom for flere år siden,” siger han.