Guide til Islamisk Stat: Hvem er de, og hvad vil de?

Islamisk Stat har senest skabt rædsel i Paris og sendt en chokbølge af frygt til resten af verden. Kristeligt Dagblad guider dig med en række artikler til større forståelse for bevægelsen

Kontrollen over oliefelter i både Syrien og Irak har sikret Islamisk Stat enorme indtægter. Desuden har gruppen sikret sig midler gennem gidseltagninger og via donorer, som ønsker at komme Bashar al-Assad-styret i Syrien til livs.
Kontrollen over oliefelter i både Syrien og Irak har sikret Islamisk Stat enorme indtægter. Desuden har gruppen sikret sig midler gennem gidseltagninger og via donorer, som ønsker at komme Bashar al-Assad-styret i Syrien til livs. . Foto: Doumany/AFP/Scanpix.

For kun halvandet år siden var der nok ikke ret mange mennesker, som kendte til organisationen Islamisk Stat. Det gør de nu.

På den korte tid har organisationen spredt rædsel og ufattelig lidelse i store dele af Mellemøsten, hvor område efter område er blevet lagt ind under det såkaldte kalifat, som blev udråbt af Islamisk Stats leder i juni sidste år.

Islamisk Stat hverver krigere fra Europa

Fra Europa er mange rejst til Syrien og Irak for at kæmpe på Islamisk Stats side, og eksperter har længe frygtet, at disse krigere ville vende tilbage til Europa med det formål at begå terror her.

Med angrebene i fredags i Paris ser det ud til, at denne frygt er blevet til virkelighed. Islamisk Stat har taget ansvar for angrebene og udsendte få timer efter en erklæring, hvori organisationen blandt andet skriver advarende:

"I skal vide, at vores soldater er overalt, og at mareridtet kun lige er begyndt."

Islamisk Stat har krævet andre jihadistgruppers troskab, og i forlængelse af den succes, IS har haft på slagmarken og på sociale medier, har missionen tilsyneladende båret frugt.

Kontrollen over oliefelter i både Syrien og Irak har sikret Islamisk Stat enorme indtægter. Desuden har gruppen sikret sig midler gennem gidseltagninger og via donorer, som ønsker at komme Bashar al-Assad-styret i Syrien til livs.

Læs eller genlæs en række artikler, som vil gøre dig klogere på baggrunden for Islamisk Stat, og hvad terrororganisationen står for:

Islamisk Stat - kort og godt

Hertil og ikke længere. Et flag fra den islamistiske terrororganisation Islamisk Stat markerer "grænsen" mellem Irak og så det område, som organisationen kontrollerer og har lagt ind under det såkaldte kalifat.
Hertil og ikke længere. Et flag fra den islamistiske terrororganisation Islamisk Stat markerer "grænsen" mellem Irak og så det område, som organisationen kontrollerer og har lagt ind under det såkaldte kalifat. Foto: Dena Assad/Xinhua/Scanpix

Den seneste måned har Islamisk Stat taget skylden for flere angreb uden for den ekstremistiske gruppes områder i Syrien og Irak, blandt andet i Frankrig og Egypten. Her følger et overblik over Islamisk Stat:

* Islamisk Stat (IS) har rødder i jihadistiske gruppers kamp for magt og terræn i Irak efter den vestlige invasion af landet i 2003.

* IS udspringer af oprørsbevægelsen al-Qaeda i Irak (AQI), der blev dannet i 2004 og ledet af jordaneren Abu Musab al-Zarqawi, som svor Osama bin Laden troskab, men hvis ekstremt voldelige metoder al-Qaeda senere tog afstand fra.

* Da Zarqawi døde i 2006, blev Islamisk Stat i Irak (ISI) grundlagt som en paraplyorganisation.

* Den nuværende leder af IS, irakeren Abu Bakr al-Baghdadi, blev leder i 2010. Tre år senere fik ISI tilslutning af loyale ekstremister i Syrien, og Islamisk Stat i Irak og Levanten var en realitet. Navnet forkortes senere til IS...

Læs eller genlæs hele artiklen her

Islamisk Stat bekender sig til dommedags-islam

Foto: Reuters/Scanpix

En julidag i fjor trådte Abu Bakr al-Baghdadi, leder af Islamisk Stat (IS), op på prædikestolen i al-Nuri-stormoskéen i Mosul i Irak og udråbte midt i en ellers ordinær ramadanprædiken sig selv som kalif Ibrahim - den første kalif i generationer, herskeren over alle muslimer.

Islamiske lærde fra hele verden fordømte al-Baghdadi som en grandios bedrager, men hans proklamation blev hørt af tusinder af unge mænd og kvinder, der valfartede til Syrien for at melde sig under IS' sorte faner.

Læs eller genlæs hele artiklen her

IS er vokset fra organisation til terrorstat

Militante aktivister fra den islamistiske terrororganisation Islamisk Stat kører gennem gaderne i Raqqa i det nordlige Syrien.
Militante aktivister fra den islamistiske terrororganisation Islamisk Stat kører gennem gaderne i Raqqa i det nordlige Syrien. Foto: Reuters/Scanpix

Islamisk Stat er verdens rigeste terrororganisation, og dens formue og magt vokser hvert minut. Bremses den ikke straks, får det uoverskuelige følger, skriver mellemøstkenderen Naser Khader og fortsætter:

"I sidste uge var jeg i forbindelse med mit arbejde på Hudson Institute til en briefing i Washington og drak i den anledning kaffe med en embedsmand fra den amerikanske regeringsadministration. Han fortalte mig - ganske uofficielt - en hel del alarmerende ting om Islamisk Stat, IS."

"For det første anslår man, at der er op mod 40.000 jihadister i Irak og Syrien, hvilket er langt flere end forventet. For det andet er IS' økonomi blevet meget stærk..."

Læs eller genlæs hele artiklen her

Paris-terror markerer kursskifte for Islamisk Stat

Når Islamisk Stats ledere træffer afgørelser, sker det altid ud fra overvejelsen om, hvad der gavner dem mest, og ikke ud fra troen på, at Gud vil hjælpe dem, siger den tyske mellemøstkorrespondent Christoph Reuter, der har skrevet bogen ”Die schwarze Macht” (på dansk: Den sorte magt) om Islamisk Stat efter at være fulgt i hælene på islamisterne i en årrække.
Når Islamisk Stats ledere træffer afgørelser, sker det altid ud fra overvejelsen om, hvad der gavner dem mest, og ikke ud fra troen på, at Gud vil hjælpe dem, siger den tyske mellemøstkorrespondent Christoph Reuter, der har skrevet bogen ”Die schwarze Macht” (på dansk: Den sorte magt) om Islamisk Stat efter at være fulgt i hælene på islamisterne i en årrække.
Foto: DVA Verlag

Indtil weekendens terrorangreb i Paris med mindst 129 dræbte og 352 sårede var det Islamisk Stats fremmeste mål at ekspandere og udvide sit selvudråbte kalifat i dele af Syrien og Irak. Den tyske journalist og islamekspert Christoph Reuter.

Han har et indgående kendskab til den militante islamistiske organisation, havde hidtil da heller ikke troet på, at IS ville sende europæiske IS-krigere tilbage til Europa med det formål at begå attentater her.

”IS har sine sympatisører overalt i verden, og det ville være langt nemmere for organisationen at få en af dem, der aldrig før har været i Syrien, til at begå terror. De fleste af disse sympatisører er ikke i myndighedernes søgelys og kan derfor let og helt ubemærket begå terrorattentater i modsætning til de hjemvendte soldater,” siger Christoph Reuter...

Læs eller genlæs hele artiklen her

Derfor udsletter Islamisk Stat den historiske hukommelse

Militante medlemmer af den ekstremistiske terrororganisation Islamisk Stat har med mukkerter og lufthamre ødelagt uvurderlige, antikke kulturskatte på et museum i den irakiske storby Mosul, fremgår det af en video, som islamisterne selv har lagt på nettet.
Militante medlemmer af den ekstremistiske terrororganisation Islamisk Stat har med mukkerter og lufthamre ødelagt uvurderlige, antikke kulturskatte på et museum i den irakiske storby Mosul, fremgår det af en video, som islamisterne selv har lagt på nettet. Foto: AFP/Scanpix

Islamisk Stat (IS) dræber og forfølger kristne og shia-muslimer med den ene hånd og ødelægger områdets kulturskatte med den anden.

Denne uge blev endnu et bevis på, at IS udøver både en etnisk, religiøs og kulturel udrensning i de områder i Irak og Syrien, som terrorbevægelsen regerer over. Militante medlemmer af IS har i løbet af ugen kidnappet mindst 220 assyriske kristne og samtidig brændt bøger og smadret op mod 3000 år gamle statuer.

FN's Sikkerhedsråd vedtog for blot få uger siden en resolution som reaktion på IS' fortsatte kulturelle ødelæggelser samt plyndring af antikke kulturskatte fra det tidligere Mesopotamien...

Læs eller genlæs hele artiklen her

Islamisk Stat fortørnet over øgenavn

Terrororganisationen Islamisk stat har ifølge Associated Press truet indbyggerne i den irakiske by Mosul med at skære tungen af dem, hvis de offentligt bruger navnet Daesh. Navnet er et tegn på respektløshed, mener terroristerne.
Terrororganisationen Islamisk stat har ifølge Associated Press truet indbyggerne i den irakiske by Mosul med at skære tungen af dem, hvis de offentligt bruger navnet Daesh. Navnet er et tegn på respektløshed, mener terroristerne. Foto: Scanpix

Terrorbevægelsen, som har spredt rædsel i Syrien og Irak, er ikke noget kært barn i Vesten, men den har alligevel mange navne. Nu føjer den franske regering endnu et navn til rækken, og det har efter sigende gjort terroristerne stærkt fortørnede.

Den franske udenrigsminister Laurent Fabius fortalte forleden, at han fremover vil omtale Islamisk Stat som "Daesh".

Det nye navn er en sammentrækning af bevægelsens arabiske navn "al-Dawla al-Islamiya fi al-Iraq wa al-Sham" og minder desuden om det arabiske ord for "at trampe"...

Læs eller genlæs hele artiklen her

Grafik: Ole Munk
Grafik: Ole Munk