EM-sejr i håndbold får de progressive alarmlamper til at blinke i Tyskland

Leipzig's Philipp Weber (r-l) and Magdeburg's Michael Haass, Fabian van Olphen, Nemanja Zelenovic ...

Et betænkeligt tegn er det også, at håndboldens tyske Bundesliga tæller hold fra Magdeburg, Eisenach og Leipzig: byer i det tidligere DDR. De vestlige progressive rynker på næsen ad landskaberne mod øst, hvor den islamkritiske protestbevægelse Pegida har sin store opbakning, skriver Anders Raahauge. På billedet spiller Magdeburg kamp mod Leipzig i den tyske håndboldliga. Foto: Jens Wolf/dpa / Scanpix Denmark

Håndbold signalerer rodfæstethed og forbundethed med hjemstavnen, og det får alle progressive alarmlamper til at blinke. Nationalsocialismen sværmede nemlig for den slags. Anders Raahauge beretter fra en af ugens tyske debatter

Drivkraften bag den politiske korrekthed er modviljen mod, hvad der opfattes som et fordomsfuldt og farligt folkedyb. Få steder er den modvilje stærkere end blandt tyske progressive. På grund af nazitiden skal der her kun lidt til, før der stemples ”ikke stuerent”. Eller på tysk: ”Stammtisch”.

 Den politisk korrekte formoder nemlig, at ved værtshusets stambord sidder de, de reaktionære tyrenakker, som giver ondt af sig, mens de angiveligt længes efter ”der Adolf”, som satte skik på tingene.

Sådanne typer må have været drivkraften bag nazismen, formoder dagens højtuddannede. Sandt er det også, at de SA-gadekæmpere, der banede vejen for Hitlers magtovertagelse, i reglen var slagsbrødre fra underklassen. Men nazipartiet var skam fuldt af ambitiøse akademikere, og man lod ledelsen af SA likvidere under De lange knives nat.

Alligevel mener de højtuddannede gerne, at den brune fare kun kan komme nedefra, mens metropolens akademikere repræsenterer tolerance og åbenhed. Ud fra den tommelfingerregel erklærer filosof og redaktør Wolfram Eilenberger i sin 

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.