Hverken mand eller kvinde: Thailand indfører et tredje køn

I Thailand lever der omkring 300.000 såkaldte ladyboys - mænd der lever og ser ud som kvinder. Denne gruppe bliver nu indskrevet i loven og accepteret som et tredje køn

I mange ikkevestlige kulturer har man i århundreder kendt til socialt accepterede tredjekøn - i Thailand kalder man de transeksuelle mænd, der lever som kvinder, for "ladyboys".
I mange ikkevestlige kulturer har man i århundreder kendt til socialt accepterede tredjekøn - i Thailand kalder man de transeksuelle mænd, der lever som kvinder, for "ladyboys". .

Har du stået på den fortravlede og larmende Khaosan Road i Thailands hovedstad Bangkok eller slentret forbi en strandbar på Phuket, er chancen for, at du som turist er løbet ind i en ladyboy, ganske stor. 

De er mænd, der lever som kvinder og laver sig selv om til kvinder – enten ved at få en kønsskifteoperation, tage hormoner eller ved at tage dametøj på.

Der er over 300.000 ladyboys i Thailand - hvilket svarer til, at én ud af hver 100 mænd er ladyboy - og de er en naturlig del af den thailandske kultur.

I mange andre ikke-vestlige kulturer har man i århundreder kendt til socialt accepterede tredjekøn - fra eskimoernes 'achnutshik', indianernes 'berdache' til indernes 'hijra' og polynesernes 'faafafine'.

Men det er først nu, at det tredje køn i Thailand bliver indskrevet i landets forfatning, som bliver præsenteret til april i år.

Det sker for at styrke ligestillingen og sikre samme rettigheder for alle køn, lyder det fra den thailandske regering, der allerede i 2012 nedsatte en komité, der havde til opgave at udforme lovforslag, der officielt anderkendte "det tredje køn". 

Det har for eksempel indtil nu været svært for en ladyboy at få et pas, en bankkonto eller en forsikring - medmindre 'hun' registrerer sig som enten mand eller kvinde. 

I LGBT Danmark, Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner, vækker nyheden glæde.

"Jeg er glad for, at de nu skriver ladyboys'ene ind i landets forfatning, så de bliver ligestillet og beskyttet mere, og det er et stort fremskridt for ladyboys'ene," siger Linda Thor Pedersen, der er transpolitisk talsperson i foreningen.

Ladyboys – der i Thailand også bliver kaldt kathoeys – har en lang historie i Thailand, og siden 1950’erne er de blevet mere synlige inden for film, musik, tv og på natklubber – og der afholdes ofte skønhedskonkurrencer for kathoeys som en del af lokale byfester.

Ladyboys udgør dog også en betydelig del af den enorme sexindustri i Thailand, og mange ladyboys sælger sig selv for at få råd til plastik- og kosmetiske operationer. 

TV: I denne korte dokumentarfilm fra 2014 kan du møde nogle af Thailands ladyboys, der fortæller om deres liv som transseksuel