Intet asyl til tysk familie i USA

Pligt til at gå i skole er ifølge domstol ikke religiøs forfølgelse

I Tyskland har forældre pligt til at sende deres børn i skole. Ifølge en amerikansk domstol er den form for skolepligt ikke lig med religiøs forfølgelse.
I Tyskland har forældre pligt til at sende deres børn i skole. Ifølge en amerikansk domstol er den form for skolepligt ikke lig med religiøs forfølgelse. Foto: Christian Charisius Denmark.

En appeldomstol i den amerikanske delstat Ohio har bestemt, at skolepligt ikke er religiøs forfølgelse, og dermed mister en tysk familie retten til asyl i USA.

Sagen drejer sig om ægteparret Uwe og Hannelore Romeike og deres fem børn. Familien levede oprindelig i den tyske delstat Baden-Württemberg, men var i 2008 flygtet til USA, hvor den søgte om asyl. Forældrene påstod, at de blev religiøst forfulgt af de tyske myndigheder, og de frygtede, at den tyske stat ville tvangsfjerne deres børn.

LÆS OGSÅ:
Jagten på danske kættere og kirkelige afvigere

I modsætning til en række lande som for eksempel USA og Danmark, hvor forældre kan undervise egne børn, har alle tyske forældre pligt til at sende deres børn i en skole, der er officielt anerkendt af myndighederne.

Uwe og Hannelore Romeike er medlemmer af en protestantisk trosretning, der tager Bibelens ord bogstaveligt, og de vil undervise deres børn selv i stedet for at sende dem på en tysk skole. Forældrene mener, at de tyske skolers pensum strider imod kristne værdier, for eksempel når det drejer sig om seksualundervisning. Mens familien boede i Tyskland, forsøgte tysk politi med magt at bringe børnene i skole, men ungerne stak af fra undervisningen, og forældrene er derefter flere gange idømt bøder.

Da Tysklands øverste domstol, Forbundsforfatningsdomstolen, i en lignende sag afgjorde, at staten har ret til at tvangsfjerne børn, hvis forældrene nægter at sende dem i skole, følte Uwe og Hannelore Romeike, at det var for risikabelt at blive i Tyskland, og derfor søgte familien asyl i USA.

I første omgang gav en domstol i delstaten Tennessee i 2010 forældrene ret i, at de blev religiøst forfulgt i Tyskland, og familien fik asyl. Denne afgørelse blev senere ændret af det amerikanske justitsministerium, som ikke ville acceptere asylansøgningen, og sagen kom derefter for appeldomstolen i Ohio.

Selvom familien nu har mistet sin asylstatus, vil den næppe blive udvist af landet foreløbig. I USA foregår en livlig debat om en reform af indvandrerlovene, og i øjeblikket udviser myndighederne kun udlændinge, der har begået lovovertrædelser i landet.

Organisationen Home School Legal Defense Association hjælper forældre, der laver hjemmeskoler. Den meddeler på sin side på internettet, at Uwe og Hannelore Romeike, der i mellemtiden har fået barn nummer seks, vil anke dommen.

USA har plads til denne familie, meddeler organisationen og lover, at den vil gøre alt for, at familien kan blive i USA efter dens flugt fra Tyskland.