Intet er afgjort i Ukraine

Selvom de voldsomme overgreb mod demonstranterne i Ukraine nu er afløst af jubelråb og løfter om et nyt valg, skal man være påpasselig med optimismen på landets vegne

Det afgørende bliver derfor, om der nu kan gennemføres et valg, som alle parter har tillid til, siger Ole Wæver.
Det afgørende bliver derfor, om der nu kan gennemføres et valg, som alle parter har tillid til, siger Ole Wæver. Foto: LOUISA GOULIAMAKI/ Denmark.

Det mener Ole Wæver, professor i international politik og leder af centeret for internationale konflikter, CRIC. For det er ikke særlig klart, hvor magten egentlig er landet efter en weekend, hvor alt blev vendt på hovedet i det urohærgede land. De, der står som vinderne, er nemlig en yderst broget skare: oppositionspolitikere, der har en lige så problematisk fortid som den nu afskedigede og flygtende præsident, Viktor Janukovitj. Dubiøse kræfter på højrefløjen. Og dem, der af samme grund, men med vidt forskellige udgangspunkter har ført an i demonstrationerne.

Det afgørende bliver derfor, om der nu kan gennemføres et valg, som alle parter har tillid til, siger Ole Wæver:

Ukraine har faktisk tradition for demokratiske valg, men dem, de vælger, skuffer hver gang, blandt andet fordi der ikke er noget særlig godt demokratisk liv imellem valgene. Det er enten ingen magt eller total magt, og derfor skifter landet magthavere ret ofte uden at tingene bliver synderligt bedre.

LÆS OGSÅ: Sårbart Ukraine stiler mod demokrati

Udenrigspolitisk ordfører hos Socialdemokraterne, John Dyrby Paulsen, ser udviklingen på samme måde. At Janukovitj er fjernet, er et skridt i den rigtige retning, fordi alternativet var værre, men det er ikke ensbetydende med, at landet nu vil bevæge sig fremad. Ingen ved nemlig, om Janukovitj er ved at mobilisere et modangreb. Eller om andre er, for i befolkningen er der faktisk et flertal, der er pro-russiske, påpeger han.

Et demokratisk valg kan sagtens betyde en pro-russisk regering. Men der sker en tilnærmelse til Europa i disse år, som måske kan bryde de mange års pendulering mellem magthavere og skabe mere stabilitet. De næste måneder vil vise, om den tilnærmelse er afgørende, siger han.

Den vurdering deler udenrigspolitisk ordfører hos De Radikale, Camilla Hersom:

Jeg hæfter mig ved, at det, der udløste urolighederne i landet, var et kuldsejlet samarbejde med EU. Der findes skurke på begge sider i Ukraine, men kan de samles om at arbejde sig hen imod EU, kan det være et reelt vendepunkt. Ellers vil vi bare se genopførelsen af det sædvanlige teater.