Iran og Saudi-Arabien fortsætter nervekrig

Trods diplomatisk krise er hverken saudisk kongedømme eller iransk præstestyre interesseret i at blive uvenner for alvor, mener mellemøstekspert

Sent i søndags kaldte Saudi-Arabien alle diplomater hjem fra Iran og gav tilsvarende iranske diplomater i Saudi-Arabien 48 timer til at forlade landet, efter at Iran havde protesteret over henrettelsen, og iranske demonstranter havde sat ild til den saudiarabiske ambassade i Teheran. Her demonstrationer i Irans hovedstad Teheran.
Sent i søndags kaldte Saudi-Arabien alle diplomater hjem fra Iran og gav tilsvarende iranske diplomater i Saudi-Arabien 48 timer til at forlade landet, efter at Iran havde protesteret over henrettelsen, og iranske demonstranter havde sat ild til den saudiarabiske ambassade i Teheran. Her demonstrationer i Irans hovedstad Teheran. Foto: Haidar Mohammed Ali/AFP.

Stribevis af diplomater har fået travlt med at pakke deres kufferter, efter at de gamle rivaler Saudi-Arabien og Iran er kommet højlydt på kant med hinanden i kølvandet på weekendens saudiske hen-rettelse af den kendte shia-muslimske teolog og systemkritiker Nimr al-Nimr.

Sent i søndags kaldte Saudi-Arabien alle diplomater hjem fra Iran og gav tilsvarende iranske diplomater i Saudi-Arabien 48 timer til at forlade landet, efter at Iran havde protesteret over henrettelsen, og iranske demonstranter havde sat ild til den saudiarabiske ambassade i Teheran.

I går meddelte Bahrain så, at landet afbryder dets diplomatiske relationer til Iran, mens De Forenede Arabiske Emirater og Sudan nedgraderede deres diplomatiske forbindelser til Iran, alle i solidaritet med Saudi-Arabien.

Det sunni-muslimske kongedømme selv udvidede desuden sin reaktion med en boykot af alle handelsforbindelser, mens Den Arabiske Liga på saudiarabisk anmodning blev hasteindkaldt til et krisemøde på søndag.

Iran har på sin side bidraget med skarpe beskyldninger mod Saudi-Arabien for at fremme terror og ekstremisme i Mellemøsten - en hentydning til Saudi-Arabiens tvivlsomme forhold til Islamisk Stat - samt en konstatering af, at diplomatiske straffeekspeditioner ikke ændrer ved, at det var en ”strategisk misforståelse” at henrette al-Nimr.

Hverken den højlydte retorik eller de diplomatiske bevægelser må dog tages som udtryk for, at Saudi-Arabien og Iran ønsker en konfrontation. Tværtimod, mener Jørgen Bæk Simonsen, professor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet med særlig viden om islam og Mellemøsten og forhenværende direktør for Det Danske Institut i Damaskus i Syrien.

”Når et lands ambassade bliver sat i brand, skal man reagere. Det gjorde Danmark også, da det skete i Damaskus. Det er forventelige reaktioner, vi ser. Men ingen af landene har en interesse i at optrappe konflikten med hinanden,” siger han.

Jørgen Bæk Simonsen peger på, at Iran er på vej ind i den internationale varme efter indgåelsen af atomaftalen i Wien sidste sommer og kan se frem til øgede investeringer og økonomisk vækst, hvis stabiliteten fortsætter. Saudi-Arabien er på sin side voldsomt presset indenrigspolitisk af rivaliserende grene i kongehuset, folkelig utilfredshed og en vaklende økonomi.

”Saudi-Arabien kan slet ikke køre en konflikt med Iran op. De har ikke ressourcerne og opbakningen til det. Henrettelsen af al-Nimr var ikke tænkt som en udfordring af den islamiske republik Iran. Den var en brutal intern markering af, at styret ikke tåler kritik,” siger han.

Derfor tror Jørgen Bæk Simonsen også, at man vil se de voldsomste konsekvenser af al-Nimrs død i Saudi-Arabien selv, hvor det shia-muslimske mindretal formentlig vil gå på gaden i protest. Det udelukker ikke, at krisen også får regionale konsekvenser, men i så fald sker det først og fremmest, hvis reaktionerne på henrettelsen glider myndighederne af hænde i både Iran og Saudi-Arabien.

”Det diplomatiske brud mellem Saudi-Arabien og Iran kan let rulle ud af kontrol,” siger Fawaz Gerges, leder af Mellemøststudier ved universitetet London School of Economics til den amerikanske nyhedsstation CNN.

Ifølge den østrigske udenrigsminister, Sebastian Kurz, der i går talte med både sin iranske og saudiarabiske kollega, forsikrer begge om, at de ikke ønsker en optrapning af krisen.