Islamisk Stat i Syrien: Nu halshugger de også kvinder

Efter flere terrorangreb har Islamisk Stat halshugget to kvinder i Syrien. Analytiker: De er enten blevet stærkere eller mere desperate

To civile kvinder er blevet halshugget af Islamisk Stat i Syrien. Arkivfoto.
To civile kvinder er blevet halshugget af Islamisk Stat i Syrien. Arkivfoto. Foto: AFP Photo / Bulent Kilic.

Mandag aften stod Islamisk Stat bag et bilbombeangreb, der dræbte mindst 28 personer i Yemens hovedstad, Sanaa, hvor mennesker var samlet for at mindes ofrene for et lignende angreb. Og i går kom det frem, at den ekstremistiske sunnimuslimske gruppe har halshugget to kvindelige civile i Syrien - en drabsmetode, som terrorbevægelsen hidtil kun har brugt på mænd. Disse hændelser kommer oven på fredagens terrorangreb i Frankrig, Tunesien og Kuwait, som Islamisk Stat forbindes med og til dels også har taget skylden for.

Meldingen om halshugninger af kvinder kommer fra overvågningsgruppen Syriens Observatorium for Menneskerettigheder, der fra sin base i London følger konflikten tæt via meddelere på stedet:

”Islamisk Stat har henrettet to kvinder ved halshugning i provinsen Deir Ezzor, og det er første gang, at observatoriet har dokumentation for, at gruppen har dræbt kvinder på denne facon,” siger overvågningsgruppens leder, Rami Abdel Rahman, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Kvinderne blev angiveligt halshugget sammen med deres respektive mænd efter beskyldninger om, at parrene havde udøvet heksekunster og brugt ”magi som medicin.” Men dokumentationen for kvindernes halshugning er ikke offentlig tilgængelig, og derfor kan vi ikke være sikre på oplysningen, påpeger Ann-Sophie Hemmingsen, der forsker i militant islamisme ved Dansk Institut for Internationale Studier, Diis. Hun fortæller, at der i slutningen af 2014 også gik rygter om, at Islamisk Stat havde henrettet 150 kvindelige fanger, der nægtede at gifte sig med IS-krigere. Den påstand er dog udokumenteret.

”Omvendt har der tidligere i år været forlydender om, at mænd var blevet halshugget efter anklager om hekse-kunster. Så det er ikke grebet ud af den blå luft,” siger Ann-Sophie Hemmingsen og fortæller, at IS netop går meget op i at straffe forskelligt for forskellige forbrydelser - for eksempel er det at stene kvinder primært en straf for anklager om udenomsægteskabelige forhold.

Generelt bruger Islamisk Stat henrettelser som et propagandaredskab. Enten over for det lokale samfund, for eksempel ved at skære halspulsårene over på to civile kvinder i offentligheden, sådan som overvågningsgruppen fortæller, at det skete i dette tilfælde. Eller over for det internationale samfund ved at publicere videoer af halshugninger på internettet.

Men det har Islamisk Stat netop ikke gjort denne gang, og derfor er henrettelserne næppe beskeder til Vesten. Det vurderer lektor og militær analytiker ved Forsvars-akademiet Peter Viggo Jakobsen:

”Det indgår ikke i deres propaganda, hvilket tyder på, at de ikke aktivt forsøger at sende nogle signaler med henrettelserne, men at kvinderne blot er blevet henrettet for at håndhæve deres ver-sion af lov og orden,” siger Peter Viggo Jakobsen.

I lyset af Islamisk Stats voldshistorik finder han det ikke overraskende, at IS nu også halshugger kvinder.

Men er de seneste dages terrorangreb og historier om halshugninger af kvinder et udtryk for, at Islamisk Stat har fået fornyet styrke?

”De, der er optimistiske, ser det som et udtryk for øget desperation hos terrorbevægelsen. Islamisk Stats krigere i Irak og Syrien er mere pressede end nogensinde, og måske bruger bevægelsen angreb i Vesten som en måde at aflede opmærksomheden på og vise det internationale samfund, at de ikke er helt besejret endnu.”

”Omvendt kan det også være udtryk for reel fornyet styrke, men det afhænger af, hvor stærk relationen mellem terroristerne uden for Irak og Syrien og Islamisk Stat er. Var terroristerne bag angrebene i Kuwait og Tunesien blot nogen, der gør det i organisationens navn, altså 'freelancere,' der gerne vil identificere sig med Islamisk Stat? Eller er det nogen, der har et egentligt kommandoforhold med den islamistiske bevægelse? Vi ved det ikke endnu, men det sidste er meget problematisk, da Islamisk Stat i så fald kan skrue op og ned på antallet og omfanget af terrorangreb,” siger Peter Viggo Jakobsen.