Islamisk Stat tømmer landsbyer for kristne

Efter at Islamisk Stat er blevet presset tilbage i både Syrien og Irak, har bevægelsen sat et angreb ind mod kurdiske og kristne områder i Nordsyrien. Op mod 90 kristne er kidnappet, og flere tusinder er fordrevet de seneste dage

Flygtede assyriske kristne ved julemessen i den assyriske kirke i Libanons hovedstad Beirut. Arkivfoto.
Flygtede assyriske kristne ved julemessen i den assyriske kirke i Libanons hovedstad Beirut. Arkivfoto. Foto: Anwar Amro.

En hel række kristne landsbyer er lagt øde hen, godt 90 kristne er kidnappet, og en kirke er brændt ned, efter at Islamisk Stat har indledt en offensiv i det nordøstlige Syrien.

Angrebet mod det primært kurdisk-kontrollerede område kommer, efter at Islamisk Stat den seneste tid er blevet presset tilbage i både Irak og i vigtige dele af Syrien.

Offensiven har været ventet i noget tid og vidner om, at Islamisk Stat er presset, siger den britisk fødte mellemøst-analytiker Jonathan Spyer fra den israelske tænketank Gloria.

”Islamisk Stat leder hele tiden efter nye områder, hvor den kan rykke frem og udvide sit selverklærede kalifat. Mens bevægelsen har lidt nederlag andre steder, er den nordøstlige front i Syrien hele tiden forblevet et område, hvor den står stærkt og håber at vinde land,” siger han.

Kidnapningen af kristne i Syrien kommer ikke meget mere end en uge efter, at en gruppe under Islamisk Stat i Libyen offentliggjorde en fem minutter lang video, hvor 21 egyptiske koptiske kristne blev halshugget.

Islamisk Stat har systematisk angrebet kristne og andre religiøse minoriteter i de områder, den regerer over. Her er kirker og andre helligdomme blevet ødelagt, og kristne har fået valget mellem at betale en høj islamisk beskyttelsesskat, at flygte eller at blive dræbt.

Den danske udenrigsminister Martin Lidegaard (R) frygter det værste efter den nye gidseltagning:

”Det er så uhyggeligt, så man næsten ikke forstår det. Det kommer oven i de mange, brutale overgreb, som Islamisk Stat har gennemført,” siger han til Ritzau.

Der er stadig meget få bekræftede oplysninger fra det krigsplagede område i det nordøstlige Syrien. Ifølge den britiske observatørgruppe Syrisk Observatorium for Menneskerettigheder, der baserer sine oplysninger på et vidtforgrenet netværk af kilder i Syrien, er godt 90 assyriske kristne kidnappet.

Menneskerettighedsgruppen A Demand For Action (Et krav om handling) skriver i en mail til Kristeligt Dagblad, at der også er børn og kvinder blandt gidslerne. Gruppen, der arbejder for beskyttelse af etniske og religiøse minoriteter i Mellemøsten, har været i kontakt med nogle af de kidnappede og oplyser, at 10 kristne landsbyer langs Khabour-floden er blevet indtaget af krigere fra Islamisk Stat.

Byerne er blevet tømt for indbyggere, og godt 3000 kristne er fordrevet fra området. Det efterlader området tømt for kristne.

”Folk har levet i frygt og har forventet en eller anden form for angreb, men ingen havde troet, det ville komme så hurtigt,” skriver Ninson Ibrahim, seniorrådgiver hos A Demand For Action.

Islamisk Stat truer angiveligt med at dræbe gidslerne, med mindre kurdiske grupper løslader en række tilfangetagende islamister.

Angrebet fra Islamisk Stat blev indledt mandag morgen og kommer ifølge den britiske avis The Telegraph som et modangreb, efter at kurdiske soldater sammen med en kristen milits og støttet af luftangreb fra den amerikansk-ledede koalition af lande den seneste tid har fordrevet islamister fra godt 20 byer i området.

Hasakah-provinsen i den nordøstlige del af Syrien har længe været kontrolleret af kurdiske styrker med enkelte små områder, hvor præsident Bashar al-Assads styrker har magten. Området ligger dog inden for rækkevidde af Islamisk Stats hovedcenter i Raqqa i Nordsyrien. Derfor har truslen fra islamisterne konstant været høj, forklarer mellemøstanalytikerne Jonathan Spyer.

”Det er et naturligt område for Islamisk Stat at forsøge at rykke frem i,” siger han.

Islamisk Stat er i den seneste tid blevet presset i både Irak og Syrien af luftangreb fra koalitionen af lande, deriblandt Danmark, og måtte desuden tidligere i år trække sig fra den vigtige syrisk-kurdiske by Kobani på grænsen til Tyrkiet.