Islamisk Stats rekrutter ved næsten intet om islam

Lækkede dokumenter fra IS viser, at rekrutter har meget begrænset viden om islam, når de drager i krig

Den manglende viden om religion er et fænomen, man ikke blot ser hos IS’ rekrutter, men generelt karakteriserer dem, der bliver hvervet af religiøse terrorbevægelser. Billedet er fra Palmyra i Syrien.
Den manglende viden om religion er et fænomen, man ikke blot ser hos IS’ rekrutter, men generelt karakteriserer dem, der bliver hvervet af religiøse terrorbevægelser. Billedet er fra Palmyra i Syrien.

De drager i krig og risikerer at ofre livet for en af de mest ekstreme fortolkninger af islam. Alligevel er de unge, der rejser til Mellemøsten og bliver en del af terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS), ofte dybt udvidende om, hvad islam går ud på.

Det viser flere tusinde siders lækkede dokumenter fra IS, som det amerikanske nyhedsbureau Associated Press er kommet i besiddelse af og har analyseret.

Dokumenterne er en slags rekrutteringsskemaer, som godt 4000 nyhvervede udenlandske krigere for et par år siden skulle udfylde, da de ankom til Syrien for at blive en del af IS. Her svarede 70 procent ifølge AP, at de kun havde en ”basal viden” om det islamiske lovsystem sharia, hvilket var det laveste niveau af viden af de valgmuligheder, de havde på spørgeskemaet.

Den manglende viden om religion er et fænomen, man ikke blot ser hos IS’ rekrutter, men generelt karakteriserer dem, der bliver hvervet af religiøse terrorbevægelser, siger Yoram Schweitzer, leder af terrorforskningsafdelingen ved Israels Institut for Nationale Sikkerhedsstudier.

”Paradoksalt nok ser vi, at det først er, når de efterfølgende bliver fanget og fængslet, at de for alvor begynder at studere islam,” siger han.

Det vil dog være en forkert konklusion at drage, at blot fordi mange ikke ved noget om religion, spiller islam heller ikke en vigtig rolle for, hvorfor de drager i krig. Religion fungerer ofte som selve lokkemaden, forklarer Yoram Schweitzer.

”Islam og religion generelt spiller en funktionel rolle i selve rekrutteringen. Men det foregår på et meget overfladisk niveau, hvor der kun bliver lagt vægt på nogle ganske få og velvalgte vers, der ikke tilnærmelsesvis tegner det fulde billede af religionen,” siger han.

Samtidig sker der en massiv indoktrinering af folk, mens de kæmper for IS. Det betyder, at mange vender tilbage fra krigen i Mellemøsten langt mere religiøse, end da de tog af sted.

Der er generelt en række faktorer, der kan forklare, hvorfor nogen ender med at melde sig til en så brutal og voldelig bevægelse som IS. For eksempel gør nogle det for spændingens skyld, nogle af ideologiske grunde, mens andres radikalisering kan forklares ud fra sociale eller psykologiske faktorer.

Men havde det ikke været for den religiøse fortælling, IS er bundet op om, var folk ikke rejst, siger den svenske terrorekspert Magnus Rans-torp fra Försvarshögskolan i Stockholm.

”Det er det specielle ved denne konflikt. Det hele foregår inden for en religiøs ramme og er bundet op om en religiøs, apokalyptisk fortælling. Forstår rekrutterne så denne fortælling? Det gør de næppe, men de ville alligevel ikke være draget i krig, hvis de ikke grundlæggende troede på den,” siger han.

Ifølge den islamiske tænker og professor ved det britiske Oxford Universitet Tariq Ramadan er det ikke kun IS’ menige krigere, der er religiøst uvidende. Mange af bevægelsens øverste ledere er heller ikke religiøse lærde, men stammer i stedet fra den tidligere irakiske diktator Saddam Husseins regering.

Derfor er det ekstra vigtigt, at islamkyndige taler ekstremisterne imod:

”Disse mennesker fordrejer budskabet og er religiøst set ikke ordentligt udrustet. Muslimer over hele verden har pligt til at reagere på det på en meget tydelig måde,” siger han til AP.