Islamisk terror vender tilbage til Egypten

NYHEDSANALYSE: Terrorangrebene i Taba er et forsøg på at ødelægge forholdet mellem Israel og Egypten og en fortsættelse af den globale islamiske terrorkampagne mod Vesten og dens allierede

Gerningsmændene bag terrorangrebene mod israelske turister ved feriestedet Taba på Sinai-halvøen har udnyttet et svagt punkt og bragt den islamiske terror tilbage til Egypten efter syv år.

Med to angreb, der rent logistisk ser ud til at have været en forholdsvis let og overskuelig opgave, har terroristerne nået flere mål af stor betydning for dem. Med et højt antal israelske dødsofre anses et af hovedmålene med angrebene at være nået. Desuden lider Egyptens turisme nu atter et tilbageslag, og muligheden for israelsk-palæstinensiske fredsforhandlinger rykkes endnu længere ud i fremtiden.

Alene det faktum, at to egyptiske organisationer,

Jamaa al Islamiya al Dawliya og al Tawhid, med relationer til terrornetværket al-Qaeda tager ansvar for angrebene, er en bemærkelsesværdig udvikling. Det viser nemlig, at ekstreme islamiske grupper i Egypten ikke længere frygter landets myndigheder, sådan som de ellers har gjort de seneste syv år.

Efter terrorangrebet i Luxor i 1997, hvor 62 turister blev dræbt, blev de muslimske terrorister presset ud af Egypten eller nedlagde deres våben på grund af massiv jagt fra myndighederne.

Derfor kan angrebene på Sinai-halvøen ses som de islamiske terroristers signal om, at eksiltiden fra Egypten er overstået.

Det er også et signal om,

at den islamiske terror ikke kun er begrænset til Irak, men at den også straffer lande, der støtter eller opretholder forbindelser med USA. Som for eksempel Spanien, Tyrkiet og nu også Egypten.

Angrebene kan vise sig at få katastrofale følger for den egyptiske økonomi, der støtter sig op ad turistindtægterne fra Sinai, og hvis vækst har været med til at skabe en vis stabilitet.

Efter angrebet i Luxor led Egypten en række svære år hvad angår turisme. Kun på det seneste er Egypten begyndt at notere pæn vækst i turismen. Men nu er de tal formentlig også skudt i smadder i en årrække.

Terroranslaget rammer

også Egypten politisk.

Et terrorangreb så tæt på den israelsk-egyptiske grænse som torsdagens bør tolkes som en meget direkte advarsel til Egypten for landets rolle i de israelsk-palæstinensiske forhandlinger om tilbagetrækning fra Gaza.

Egypten har i løbet af de seneste fire års palæstinensiske oprør – intifadaen – flere gange forsøgt at påtage sig en mæglerrolle mellem parterne. I øjeblikket forhandler forskellige palæstinensiske organisationer om Gazas fremtidige magtopdeling i Egyptens hovedstad, Kairo.

Både al-Qaedas folk og lokale islamiske terrororganisationer opfatter al politisk succes i konflikten mellem israelere og palæstinensere som en trussel mod deres visioner.

De radikale islamiske terrororganisationers interesse består i at opretholde den væbnede konflikt med Israel for på den måde at afværge en fredsaftale. For disse grupper henter næring i konflikten her – såvel åndeligt som fysisk – som en del af strategien til opnåelse af større mål i kampen mod

Vesten og Israel.

allan@kristeligt-dagblad.dk